用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB係咪要面試時對答大聲先有offer?
發新帖回覆
go

SPB係咪要面試時對答大聲先有offer? [複製鏈接]

SPB係咪要面試時對答大聲先會有offer?有冇對答細聲,有dead air都有offer㗎?尋求希望
   1    0    0    0

回覆樓主:

SPB 出了result?

回覆樓主:

網頁寫12月中才出結果
我聽過有offer的前輩分享過,家長有清楚聽到小朋友同校長的談話內容。到了在屏風後的考試內容,聽到有聲音,但就不太聽得清楚了,相信小朋友也答得不太大聲

唔係 最緊要係乖

回覆樓主:

會唱歌容易有offer

回覆樓主:

如果冇2nd in嗰批,係咪都己經收到email通知?

limlim33 發表於 23-11-15 23:48
SPB係咪要面試時對答大聲先會有offer?有冇對答細聲,有dead air都有offer㗎?尋求希望
...

大聲都要有POINT先, 齋大應該都冇行

lovelovebabe 發表於 23-11-16 10:28
如果冇2nd in嗰批,係咪都己經收到email通知?

沒有email通知的,自己入校網login check

...

其實小朋友真係好大壓力,我仔都in 得唔好。

我個仔學校老師講返,佢覺得自己in 得幾好,我知道佢已經盡咗最大嘅努力(emoji)(emoji)。

考完嗰日我好唔開心。而家就接受左。

唔係要大聲, 但我諗要有自信講出黎, 同埋要聽完問題, 好快答到出黎, 表現出你係好專注同有思考.上年我仔, 我聽完都覺得佢答得幾好, 答完老師會好有反應, 考完都有同我地2個傾偈.

我仔係平時都大聲既, 反而老師入屏風後, 有提佢一次要細聲D答

過來人…第一part對答流暢+屏風後學術答啱晒(情景題又附合老師心水…)
1st round 大機會正取…
對答一般(正常音量 對答有hang機 唔知點答)但學術啱晒…都有機會call waiting:)

bbchuchu_siub 發表於 23-11-16 13:33
唔係要大聲, 但我諗要有自信講出黎, 同埋要聽完問題, 好快答到出黎, 表現出你係好專注同有思考.上年我仔,  ...
請問大機會收是否in完後會和老師有交流有傾談?
我地in校長,in完祗係和小朋友講唔駛緊張,校長好好人,掂住小朋友隻手 in俾信心佢,不過第一part已有dead air 2次,小朋友太緊張腦海一片空白😭

回覆 fatrabbit 的帖子

我地果時係正取, 不過我地唔係見校長, 但確實小朋友答完, 老師笑哂, 之後完左, 2位考官都有出黎大家傾左幾句, 氣氛好愉快, 笑哂咁.
屏風後應該係副校, 初初入到去介紹好嚴肅, 但走時好好笑容.

同埋小朋友答既過程, 我地大部分都聽到, 都覺得佢答得唔錯.

bbchuchu_siub 發表於 23-11-16 15:02
回覆 fatrabbit 的帖子

我地果時係正取, 不過我地唔係見校長, 但確實小朋友答完, 老師笑哂, 之後完左, 2位 ...
謝謝,我仔仔應該無缘了

大聲唔係重點。我覺得是要有反應,小朋友有思考過答案,唔係背的。
我仔是正取的。

fmf903 發表於 23-11-16 22:39
大聲唔係重點。我覺得是要有反應,小朋友有思考過答案,唔係背的。
我仔是正取的。
...

有冇dead air過?我小朋友都dead air咗幾次

limlim33 發表於 23-11-16 23:46
有冇dead air過?我小朋友都dead air咗幾次
停頓幾秒再答係無問題嘅,小朋友係諗緊組織返個答案。
答咩重要啲,我小朋友當年答佢讀邊間幼稚園主動話埋俾老師聽喺邊區,老師問佢對上一次係嗰區做啲乜嘢,佢嘅答案係搭電車由學校附近去另一個地方。老師再問佢嗰個地方做咩啊,小朋友話「因為我好鍾意搭電車,所以爸爸媽媽成日帶我搭。」呢啲嘅答案唔會係面試班教出嚟~

學術嗰部份,我隔住屏風聽佢應該還可以,每一次做完老師提佢覆核佢都有禮貌回應。

幸運地係正取,係當年最佳嘅聖誕禮物。

祝大家順利!

甜甜人妻 發表於 23-11-16 12:33
其實小朋友真係好大壓力,我仔都in 得唔好。

我個仔學校老師講返,佢覺得自己in 得幾好,我知道佢已經盡 ...

完全明白。
我仔答到好差,我聽到時內心好嬲,明明平時唔會俾呢d 答案,佢係咪sort 咗。跟住佢出嚟我問佢覺得自己做得好唔好,佢答好好。我真係無言。我心裏更激氣,你咁都話好,你自我standard 原來咁低。回程時我冇話佢,但面口唔好,我亦好難笑得出,大人都有感受,我覺得咁辛苦打入圍,咁就浪費了一次機會。

...

我小朋友幾年前正取,唔算大聲,但同校長似大人正常對答交流,好自然

...
你會唔會唸得太簡單.....而家玩鬥大聲?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊