用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 American School Hong Kong 意見
發新帖回覆
go

[小學] American School Hong Kong 意見 [複製鏈接]

請問有無ASHK用家?呢間學校比較新,2016年先至開校,想問下有無ASHK既用家可以comment 呢個學校整體質素如何?
感謝

0    0    0    0

留名,想了解, 謝謝(emoji)(emoji)

我兩個仔喺呢間學校,我覺得因為學校規模小,學校對學生嘅 support 未必好全面
活動和設施都一定無大學校咁多,field trip 兩日一夜要 3000-4000 (香港內)

小朋友返學係開心嘅,大部分老師都好好,同埋願意溝通,不過每日都會有中文數學功課,大概 20 到 50 分鐘左右完成

有幾多 assessment 同默書不過無正式考試,所以學到幾多,你都心里有數的,不過學校唔建議學生返屋企讀書,可以測到小朋友識同唔識啲乜

其中一個優點係學校係用繁體,中文水平好高,中文堂每日都有

相信你哋都有睇學費算貴,校車大概 40000 一年

希望幫到你哋

請問你小朋友讀到grade 幾?佢地番學屋企或者星期六日你有無特別再幫佢補習之類?

回覆 kitempire 的帖子

無補習,有出去學下樂器同普通話

calvins 發表於 23-11-18 00:38
我兩個仔喺呢間學校,我覺得因為學校規模小,學校對學生嘅 support 未必好全面
活動和設施都一定無大學校咁 ...
校車大概 40000 一年?! 貴?正常應該唔使咁貴喎... 有冇特別原因?

netbuy812 發表於 23-11-20 19:59
校車大概 40000 一年?! 咁貴?正常應該唔使咁貴喎... 有冇特別原因?
特別原因可能係我地窮所以覺得貴 哈哈
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊