用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基幼兒園升小
發新帖回覆
go

樂基幼兒園升小 [複製鏈接]

請問有冇人知佢呢兩年的升小如何?
謝謝!
   0    0    0    0

上年大部分培基, 之後到沙呂, 同其他沙田/大圍津校.
直私最多係王錦輝, 有幾個St Hiliary/音小
其他都係比較凌碎.

你估我唔到 發表於 23-11-16 15:44
上年大部分培基, 之後到沙呂, 同其他沙田/大圍津校.
直私最多係王錦輝, 有幾個St Hiliary/音小
其他都係比 ...

謝謝!

如果想考神校 樂基係咪未必夠?

Wonggyymm 發表於 23-11-23 00:29
如果想考神校 樂基係咪未必夠?

一定唔夠 名校都係靠外補

回覆樓主:

夠入到三私,我個就係例子°另外有同學入到DB, DGJS, CKY等
中、英文程度有一定水平,上到小學非常識應

behappypapa 發表於 23-11-24 16:47
夠入到三私,我個就係例子°另外有同學入到DB, DGJS, CKY等
中、英文程度有一定水平,上到小學非常識應
...
請問係K幾先開始深? (讀緊N覺得好輕鬆..)
另外, 需要再外補嗎? 我問個現讀K3的佢話佢有補中英數普...即係樂基都要十全大補咁?

你估我唔到 發表於 23-11-28 14:15
請問係K幾先開始深? (讀緊N覺得好輕鬆..)
另外, 需要再外補嗎? 我問個現讀K3的佢話佢有補中英數普...即係樂 ...

k3功課開始深, 英文有本comprehension係自家教材, 中文有幾本功課係造句同寫詞語咁, 數學係英文數, 每星期做幾頁簡單1-20內加減數. 仲有由N班開始ge中英reading scheme, 睇家長配唔配合伴讀& prepare show & tell. 對升一線津小學/ 三私一直銜接上應該足夠, 但如果aim high target神校/ 出名龍校喺學術上就未必夠了. 學校雖然有邀請直資/ 津小校長辦升小講座, 但冇特別為學生安排面試班, 升小support相較名幼如LH等稍為不足. 不過升小階段學校知小朋友要請假面試都好支持, 都有時會安排到簡單一個session的training.

kisani 發表於 23-11-29 15:46
k3功課開始深, 英文有本comprehension係自家教材, 中文有幾本功課係造句同寫詞語咁, 數學係英文數, 每星期 ...

當年樂基有安排面試班,不過當課外活動的報,有需要先報

上年直私見到有女拔,黃錦輝,宣道 ,九小,陳守仁,聖方濟各,培橋。。。。津校大部份最後都扣到入兩呂一培。
有一埋家長,明明一大堆直私offer,最後抽入津校,上年90人到,其實咁嘅成績都算唔錯。

N年前家長路過,小女比較靜,所以最後都係入啲二線私小,但英文底係樂基train 得好,小學輕鬆應付,
最後升中都去返b1b, 而且成績都係級20內
當年入神校都唔少...咁多年兩呂一培都係佔大多數

回覆樓主:

我都係N年前既家長,當年畢業都係比較多人選區內小學,take 直私都有,但不會及其他名幼多。我當年有幫小朋友外補phonics, 感覺再加phonics補底有助提升英文能力。

當年迷網小朋友既程度而問過老師意見,老師好熱心俾意見,最終我地take左私小,轉眼就快畢業,亦有1a offer,感謝hkps對小朋友既培育!

NN年前既家長路過, 小朋友已升中四, 當年一齊入其中一間呂小嘅都升曬上1A中學, HY, LS, WY, 呂中等
轉眼就快考大學啦, 時間過得真係快
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊