用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 什麼時候通知學校
發新帖回覆
go

[英國] 什麼時候通知學校 [複製鏈接]

現在在英國讀Y11, 已考到另一間心儀的A level學校,請問什麼時候通知現在的學校A level 會轉校較好?
   0    0    0    0

lwi 發表於 23-11-13 00:59
現在在英國讀Y11, 已考到另一間心儀的A level學校,請問什麼時候通知現在的學校A level 會轉校較好?
...

要check返你哋學校退學要求,通常係不少於一個學期前要通知學校,你九月轉的話,最遲應該係第二個學期結束前,通知咗先好放假。
8-)

lwi 發表於 23-11-13 00:59
...

看看學校要求及申請 visa 時的 CAS
轉校普遍要求 one full term notice
不過有學校張 CAS 只到 Y11
即係 SF/Y12 要再申請 CAS 及 visa

正常要有一個學期通知期,所以最理想系放Easter term break前2星期通知學校。

我是怕通知了學校,會唔會對小朋友有冇影響

lwi 發表於 23-11-13 10:18

唔會。A Level轉校好普遍.

A Level 轉校都好平常每年都會有,我仔都系Y11時揾左第二間轉,當時學校同Boarding house既老師都有問,其實又無乜所謂既,問下你去邊同做個記錄啫,你唔講都得架,方便既你聖誕後通知學校都得。

申請 visa 時的 CAS 是到 Y11 定 Y13?
如果是到 Y11 學校無預必定原校升 SF
另外SF轉校亦屬正常 學校應習以為常

謝謝!己email告訴學校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊