用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂 ...
樓主: nicolemummy
go

兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂   [複製鏈接]

itckei2003 發表於 23-11-14 11:22
我反而覺得, 哩個勵志小故事相當可疑, 不過啲人鍾意聽.
又或者1A既學校, 彼此差距真係好大.
又或者, 哩 ...

我初初都唔信,睇真啲原來係band1A官津中學,咁就有機會,始終大部分都只係band1唔知頭中尾,另外自行入既又未必係最強英文,加上大家都未適應,係有機會偷雞的,如果持續到就更加唔算偷雞。

如果係band1A直資我就唔會信,連運氣加偷雞都冇機會過到咁大批猛人!

小弟愚見

rsx 發表於 23-11-17 14:09
我初初都唔信,睇真啲原來係band1A官津中學,咁就有機會,始終大部分都只係band1唔知頭中尾,另外自行入既 ...

1A官校,有一大堆同區鄰區聯繫官立小學,同區聯繫小學的學生連band 1C都個個搏抽入,一年入到都10個8個

我地唔係聯繫小學,只係本區,因為公海位少,所以唔太多同學去抽,都有2個同學抽入,一個1B,一個1C

至於自行入的,我知的2個都係外區二線小學級3以內+運動叻

edmond96 發表於 23-11-15 10:15
其實選擇什麼學校, 真的要視乎家長及小朋友的取態, 及學校是否適合小朋友.

我的小朋友是 Band 1A 生, 乙一 ...

甘多精英係B1A,怕揀不到理科科目
有冇人会退而求其次?

rsx 發表於 23-11-17 14:09
我初初都唔信,睇真啲原來係band1A官津中學,咁就有機會,始終大部分都只係band1唔知頭中尾,另外自行入既 ...

有人靠運動、音樂、關係入,band 1a校不一定全部係讀書精英,何況小學係讀書精英,未必代表中學係讀書精英

回覆 LeeCC 的帖子

其實我個女由中小上英中嗰個暑假我都係咁樣幫佢安排,佢本身英文底子都唔太差,所以我就專攻數學自然地理世界歷史,結果佢第一次全科測驗嘅時候拿下全班第一全級第十,第一次中期考試全級第九。所以我好認同樓上所講,係家長同小朋友一齊付出幾多,收穫係成正比㗎。

JojoDad 發表於 23-11-21 17:13
回覆 LeeCC 的帖子

其實我個女由中小上英中嗰個暑假我都係咁樣幫佢安排,佢本身英文底子都唔太差,所以我 ...
地理歷史科學呢d,應該從小睇英文科普書係腦入database,升中暑假再睇下有關的YouTube,網上英文課程,輕輕鬆鬆咁有系統咁補充下,都夠

我仔果時中文小學上英中, 數小學考緊95/100, 上到中學第一次UT得3x分, Chem及phy 都係3x分,原來未適應,中一mid term 全部上返8x分,所以唔洗太緊張

其實有冇升中一的補習, 可以介紹下呢?
津校升上band one 學校, 英文係最大問題囉...謝謝

hugub 發表於 23-11-21 17:48
我仔果時中文小學上英中, 數小學考緊95/100, 上到中學第一次UT得3x分, Chem及phy 都係3x分,原來未適應,中一 ...
WOW,你們中學中一已經分科?有chem,phy 科?什麽學校那麽早就分科?

200904 發表於 23-11-22 10:20
WOW,你們中學中一已經分科?有chem,phy 科?什麽學校那麽早就分科?

其實只係中一二套IS書,兩年撈埋,細分做3科,由不同老師教,學既都係大致相同的課程

LeeCC 發表於 23-11-22 10:29
其實只係中一二套IS書,兩年撈埋,細分做3科,由不同老師教,學既都係大致相同的課程
...

我覺得這個不錯呀,可以早些知道自己喜不喜歡某一學科。我女現在中三,這三科還只是在學皮毛,以現在的程度,好難決定將來選什麼

200904 發表於 23-11-22 10:45
我覺得這個不錯呀,可以早些知道自己喜不喜歡某一學科。我女現在中三,這三科還只是在學皮毛,以現在的程 ...

我見中三science,好多學校都用dse或pre dse 課本了

200904 發表於 23-11-22 10:20

Band 2 直資中學

提外話
早d分phy , chem, bio好處真係初中已經知高中選科目標,我仔中二已經知phy 及 chem及M2係最啱自己, 中三已經好肯定econ, bafs, 中史, geog,hist唔係自己杯茶

Del

yaubb2014 發表於 23-11-19 17:07

甘多精英係B1A,怕揀不到理科科目

我個人認為,能夠選喜歡科目,比盲目追求高BANDING學校更重要。就算比你入QC,如果理科人但因為排名唔夠前揀唔到理科,分分鐘只會害左個學生,其實唔少理科超強既人,但係文科係超弱,所以初中時期未必會有好好成績。

acgy 發表於 23-11-23 10:55
我個人認為,能夠選喜歡科目,比盲目追求高BANDING學校更重要。就算比你入QC,如果理科人但因為排名唔夠前 ...
咁又要講,唔係入QC你又未必理科去到咁強呢,又點知自己係理科人呢,是嗎?針冇兩頭利.再講如果你在QC係最TOP果批理科人,你就唔會話盲目追求BANDING呢句說話.

HK-MAN 發表於 23-11-23 12:27
咁又要講,唔係入QC你又未必理科去到咁強呢,又點知自己係理科人呢,是嗎?針冇兩頭利.再講如果你在QC係最TOP果 ...

家人當年就係入左港島男官校,因為排名不夠前,學校又規定一定要3科,結果塞左一科唔係佢揀的Bafs畀佢

LeeCC 發表於 23-11-23 12:35
家人當年就係入左港島男官校,因為排名不夠前,學校又規定一定要3科,結果塞左一科唔係佢揀的Bafs畀佢
...

其實QC中四全部一定要揀4⃣️科, 3x + 一科M
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-11-23 12:44
其實QC中四全部一定要揀4⃣️科, 3x + 一科M

超過10年前的事,我只記得佢話,因為唔夠科,唔知佢係3科定幾多科,結果一個文科強的數盲無啦啦要讀bafs

所以到我小朋友升中的時候,提醒我如果有偏科情況,不要高攀抽入高band 的學校,寧願讀啱band 或低少少的都唔緊要,,希望高中入到想揀的科目
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊