用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂 ...
樓主: nicolemummy
go

兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 23-11-14 11:29
小一到小六的同學仔,佢中數強,數係級頭幾名,中文算係頭個十幾個,英文所謂弱,一向都係屬於上游,有70 ...
其實唔出奇.
細囝中四家長會散場.想跟班主任問一下問題.
走剩一位同學媽媽,跟班主任細說囝囝生活.

話囝囝很自覺,'是'每天早上五點半上床温習各科.
風雨假期,不改.

當然,同學係全級頭幾名.

Szetimmy0225 發表於 23-11-12 21:21
中一第一次測驗季 是小學底子的表現。
睇見你呢個reply即刻諗返起細個F1第一次考數學, 份卷係超簡單, 我記得自己攞90分, 未睇其他同學果時滿心歡喜, 點知一睇發現大部份都高分過自己, 仲要好多都95以上, 果一刻就知自己底子原來差過大部份同學

LeeCC 發表於 23-11-13 15:12
講一個勵志小故事

一個中和數強但英弱的1c生,抽入1A,開心一日之後,即刻去搵英文補習,跟住整個暑假一個 ...

這才是正確讀書態度!

LeeCC 發表於 23-11-13 15:12
講一個勵志小故事

一個中和數強但英弱的1c生,抽入1A,開心一日之後,即刻去搵英文補習,跟住整個暑假一個 ...
連補5日有得諗,不過我個要補中文

mimwing 發表於 23-11-14 19:17
連補5日有得諗,不過我個要補中文

我都係第一次聽有人咁補習,真係好大決心
但最緊要都係小朋友肯配合,願意付出

LeeCC 發表於 23-11-14 20:38
我都係第一次聽有人咁補習,真係好大決心
但最緊要都係小朋友肯配合,願意付出

我仔年代有聽過內地學生來港讀書,連續兩個月暑假日日補英文,叫跟得上,聽得明,識得講。

Rpp 發表於 23-11-14 21:17
我仔年代有聽過內地學生來港讀書,連續兩個月暑假日日補英文,叫跟得上,聽得明,識得講。
...

咁啱那位同學父母都是從內地來香港的

人一世物一世, 呈分面試抽獎到入左心儀學校, 開心一日就開始搵補習...

就算我小朋友英文可能未夠班, 我都寧願佢先開心一百日, 到第一次測驗真係肥佬的話, 認清事實, 再諗辦法追, 冇話追唔到嘅, 又唔係要考第一.

人生冇永遠順風順水, 有起有落, 有認真有放鬆, 我覺得舒服D. 當然各個家長同小朋友都會有自己諗法, 不喜勿插.

LeeCC 發表於 23-11-14 22:12
咁啱那位同學父母都是從內地來香港的

當時聽聞學生去機構一對一,每日一個上午補英文。

回覆 Rpp 的帖子

所以語言要由小學浸,就算兩個月浸到都只係臨時,由細浸到大的係多出一分自信,係兩樣野黎。英文要應付考試其實唔難,但係一去到聽講,同出嚟做嘢時能否自信甘講到英文係兩回事。所以小學正路應該主力係train language ,學術深淺唔太重要,當你中英都好時,上到中學真係輕鬆好多,亦唔須花咩時間去理。

rsx    發表於 23-11-22 10:50

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-15 01:00
回覆 Rpp 的帖子

所以語言要由小學浸,就算兩個月浸到都只係臨時,由細浸到大的係多出一分自信,係兩樣野 ...

認同。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-15 01:00
回覆 Rpp 的帖子

所以語言要由小學浸,就算兩個月浸到都只係臨時,由細浸到大的係多出一分自信,係兩樣野 ...

雖然是臨時,但對於一個入讀1A英中的二線中文小學band 1尾學生來講,開好個頭,好似打強心針一樣,會對自己有信心

不過是否持續落去,就真係係睇性格和機遇

yip144 發表於 23-11-14 23:27
人一世物一世, 呈分面試抽獎到入左心儀學校, 開心一日就開始搵補習...

就算我小朋友英文可能未夠班, 我都 ...

每個家庭有自己的想法和方向

那位同學與我孩子情況相反,同學成績數>中>英,我孩子英>數>中,但拉勻平均分,大家都好接近,多年來都是差不多

但我地2個家庭方向不同,孩子性格也不同,同學家長目標明確,要入最top的學校,所以自行只填1A,再抽獎搏盡,最後如願以償抽到,亦激勵到小朋友發奮

我傾向找適合程度和關愛的學校,入2A直資英中已經心滿意足,孩子壓力也少d

其實選擇什麼學校, 真的要視乎家長及小朋友的取態, 及學校是否適合小朋友.

我的小朋友是 Band 1A 生, 乙一 Band 1A 不中, 派了乙二的 Band 1B.
派結果當天和校長傾過, 他反而不建議去扣乙一.

校長的理由首先是因為乙二學校校風很好, 也是一間好學校.
更重是進入 Band 1A 的很多都是各校的精英, 級五之內, 什至是級一.
除非小朋友真是特別出色, 否則獲分配的資源, 選科的優先次序,
或代表學校出賽的機會比 and在 1B 學校少.

小朋友剛完成了第一測試, 大部份的科目都可以在班十, 什至班五之內,
小朋友的自信心增加了, 亦讀得開心.

猴子爸    發表於 23-11-15 10:21

回覆 Rpp 的帖子

以行DSE條路計,中文同英文底好仲要。
之前小學階段返英文行常班同中作班,係小學測考同埋呈分試未必直接反映到出嚟。
但升中後呢2個月,慶幸之前的投資回報出返晒嚟。

其實,中一的第一次測驗,只是讓小朋友熟悉一下測驗考試的思路,家長可以想開些。尤其在孩子覺得挫折時,引導孩子,讓她自己分析一下中學的解題思路與小學的有何不同。與孩子商討需要家長在哪方面的幫助。

HK-MAN    發表於 23-11-17 11:42

回覆 Rpp 的帖子

其實浸語言, 都係會浸埋學術. 越睇得多, 越睇得快. 小學六年, 無可能淨係睇故事書, 到最尾, 科學, 歷史, 地理都會睇埋.

最忌係煲考試, 追求滿分, 條路只會越黎越難行. 睇課外書果班, 早早就睇晒, 條路越行越易. 不過要考程分試果啲, 就真係無辦法.

aptt    發表於 23-11-17 11:29

itckei2003 發表於 23-11-15 12:18
其實浸語言, 都係會浸埋學術. 越睇得多, 越睇得快. 小學六年, 無可能淨係睇故事書, 到最尾, 科學, 歷史,  ...
係,最忌操卷用太多時間,但係而家好多家長都將啲時間擺哂落操卷嗰度,因為要呈分,黎樣真係要長遠先見到問題。

Rpp 發表於 23-11-14 23:35
當時聽聞學生去機構一對一,每日一個上午補英文。

能做到咁都唔易... 我講個仔!

retriever 發表於 23-11-17 10:26
能做到咁都唔易... 我講個仔!

當自己想進步就唔難
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊