用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂 ...
樓主: nicolemummy
go

兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂   [複製鏈接]

heidya 發表於 23-11-13 11:16
未適應者, 唔使擔心, 同校有相同情況, 老師同家長都明白, 無特別去谷, 只是安排下學期針對輔導弱科........ ...
咪係,第一次測驗咪當適應及經驗喎..之後考試咪可以針對去改善. 小朋友夠勤力,父母夠財力既話咪得囉...

twhkleung 發表於 23-11-13 10:33
請问抽獎点解B1A/B机会大过B1C呢?

邊緣人如想大抽獎入本區B1校
較少如報導中博B1A校
策略上乙1選有餘位給B2生抽的
因為即使實則屬本區B2仍有機會
有餘位給B2生抽的普遍是B1C校

都係C9貪小便宜R著數玩法
好多人都以為入到B1A會有好學校好老師所以拎到B1A成績
飛上枝頭變鳳凰

但事實剛好相反
係B1A就會收到B1A學生
D老師唔洗點出力D學生一教就明
仲會幫學校拎到好成績繼續升Band

幼稚園冇打好底唯有小學打
小學冇打好底唯有初中打
咁初中都打唔好個底呢?
個家長咁都去畀人賣新聞
真係等於免費派花生......

知道弱點同不足,要追嘅可以追到。

講一個勵志小故事

一個中和數強但英弱的1c生,抽入1A,開心一日之後,即刻去搵英文補習,跟住整個暑假一個星期補5日英文,聽講讀寫grammar,每日不同,上到中一,第一次考試,英文級5名內
這是家長願意付出$,和孩子願意付出時間和努力的成果

mmmandddy    發表於 23-11-14 09:50
猴子爸    發表於 23-11-13 15:14

TAIOU4 發表於 23-11-13 13:25
都係C9貪小便宜R著數玩法
好多人都以為入到B1A會有好學校好老師所以拎到B1A成績
飛上枝頭變鳳凰
學校成勣好,首先是收到好學生.(,B1有未達3322,B3亦有個別好成績,只是好成績的定義分別是全5還是3322)
至於話朋輩影響等等,當然會有,但並不是學校整體成勣好的主因(有人認爲影響大甚至是主因,當然無法左右別人的思維).

唔知有冇家長同我一樣覺得篇文章可疑。如細看,有相當多疑點。全文可能只有一,兩成事實,七,八成係寫手傑作。目的係給引眼球,引起話題,再帶你去佢網頁看究竟,砌高view數。

lot888 發表於 23-11-13 18:43
唔知有冇家長同我一樣覺得篇文章可疑。如細看,有相當多疑點。全文可能只有一,兩成事實,七,八成係寫手傑 ...

有,而家好多新聞都係咁,標題係引你click入去

唔知有冇家長同我一樣覺得篇文章可疑。如細看,有相當多疑點。全文可能只有一,兩成事實,七,八成係寫手傑 ...
我大女都出黎做野两年,呢啲標題十幾年不變睇到熟哂。EK上都有唔少呢啲升中後考得差、跟唔上、英文唔掂、中途要轉校既帖,年年如是。

世事被你看透了

我又覺得沒太大問題喎,可能有些少老作但應該有8,9成事實。間間學校都有人墊底架啦,有幾出奇呢,我當考尾10%係墊底,一間B1A就有十幾個墊底人士,20間B1A每年就有二三百個學生要墊底,所以呢D CASE根本每年都會發生

又未必係假,只係無限輪迴。

阿仔讀中學B1C,佢老師都講呢次統測全級超過一半人係全炒4科核心科/,大約只有1/5人全科合格。
當鼓勵說話都好,佢老師都話係正常,年年都係咁上下。到中期試就會好唔同,大部份同學都會追返上嚟。
S1真係要時間適應,特別係由中小學生升上英中。

HK-MAN 發表於 23-11-13 11:33
咪係,第一次測驗咪當適應及經驗喎..之後考試咪可以針對去改善. 小朋友夠勤力,父母夠財力既話咪得囉... ...
岩聽.....適應之後會有進步的.唔使太執著但求B1, 因才施教, 先對子女最好

中小學考評有差異, 學習方法有差異...

如果細路仍然持守小學習慣, 有錯只看改正, 不跟進問題, 慢慢會變成系統問題!

最重要係學校俾機會, 俾時間學生錯, 並從錯誤中學習成長!

幾時都甘講,沒有最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校父母才是最了解自己小朋友的人,有人band1c上band1A學校,無問題,跟得上,不代表我的小朋友也跟得上,有人band1c上band1a跟不上,也不代表我小朋友也跟不上,除了banding外,仲有小朋友的性格,家庭support等因素影響

HK-MAN    發表於 23-11-14 10:14

考試一時失手就話啫,如果長期B1C,根本唔應該報B1A
呢啲位就睇到間小學好唔好,明明B1C都叫你博B1A,反正B1C , B1A 都係同一個機率,明明邊緣人都叫你博高一個band,學校博到就贏,博唔到無損失,只係顧住自己小學嘅派位成績表......

LeeCC 發表於 23-11-13 15:12
講一個勵志小故事

一個中和數強但英弱的1c生,抽入1A,開心一日之後,即刻去搵英文補習,跟住整個暑假一個 ...

我反而覺得, 哩個勵志小故事相當可疑, 不過啲人鍾意聽.
又或者1A既學校, 彼此差距真係好大.
又或者, 哩個中數強英弱既學生真係好資優.

以我女既學校為例, 一眾學生由幼稚園谷到上中學, 再插外校生, 煲足咁多年英文, 真係無可能俾人短時間內追嬴.

itckei2003 發表於 23-11-14 11:22
我反而覺得, 哩個勵志小故事相當可疑, 不過啲人鍾意聽.
又或者1A既學校, 彼此差距真係好大.
又或者, 哩 ...

小一到小六的同學仔,佢中數強,數係級頭幾名,中文算係頭個十幾個,英文所謂弱,一向都係屬於上游,有70尾80頭分數,相對中數2科,唔係級頭個位置嗻

佢暑假真係好勤力,除了5日補習英文,再自己操練習,睇英文報紙英文書
當年因為疫情無左呈三,所以我地知道的成績只係呈二,或者疫情期間停課,同學已經積極追英文,佢無講。佢收到中一成績後,係小學同學群眾組內話自己暑假一個星期補5日英文,操練習,努力無白費

當然,你有自由唔信既,因為同學收到成績,佢自己都唔敢相信,一起入讀同一中學的同學,小學時前佢20幾名,知道消息都o晒嘴

0030 發表於 23-11-14 09:56
幾時都甘講,沒有最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校父母才是最了解自己小朋友的人,有人band ...

band 1a學生都未必習慣讀band 1a學校的,大把成績跟到,但情緒有問題

回覆 hiuching8 的帖子

甘就係我認為的不適應了,我所認為的適合-返學幾時都系要開開心心的
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊