用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2024-25 培正 VS SFA VS 等緊喇沙自行
樓主: szawkl
go

2024-25 培正 VS SFA VS 等緊喇沙自行 [複製鏈接]

Ckm0425 發表於 23-11-17 20:19
培正升中保障大唔大就見仁見智,如果你係top果批學生,PC SFA 兩間都唔憂冇出路。
咁如果係中游果批,培正 ...
So far 來講我唔覺得佢會係最top果批,力爭中游應該可以。好同意妳講SFA要操足六年升中又要玩多一轉。我見SFA上年88個學生都係22個去到B1A,競爭都好大真係要top果批先有更好的出路。

szawkl 發表於 23-11-18 14:32
希望星期一可以如願以償⋯⋯

有冇好消息呀?

https://std.stheadline.com/education/article/1964842/教育-小學-小一自行派位揭盅-獲取錄學生家長-月花數萬報面試興趣班-不擔心殺校潮影響學習質素

66歲的張生為孫兒前來看學位分配結果,出來時喜上眉梢,因為孫兒以15分成績成功入學,更是因為「三代同堂」,「我和我兒子都是校友。」又指暫時未有報興趣班,「只學游水,等他入學了再打算。」至於要如何慶祝三代同堂,「錫佢一啖先囉!」

15分入喇沙, 真係唔知信唔信佢好, 分都計錯

回覆 szawkl 的帖子

培正唔係龍校嚟㗎,佢得大概70%可能再少啲的比培正小學學生升上培中(要睇呈分試過考試入)你唔掂就out 你。因為培中係津貼學校所以要留返啲位俾大抽獎

babyjjj 發表於 23-11-20 13:22
有冇好消息呀?

謝謝關心呀。終於25分比我抽到!我地幼稚園有個25分都入唔到概,家長超傷心。

catf2 發表於 23-11-17 16:59
最正路的排序
真心覺得培正係一間好好概學校。唔需要marketing 唔需要受吹捧 踏踏實實 成績又咁靚
葉校長比人的印象都係年輕有為充滿愛心🧡

醒目開學勳章 貢獻勳章

szawkl 發表於 23-11-21 13:52
謝謝關心呀。終於25分比我抽到!我地幼稚園有個25分都入唔到概,家長超傷心。 ...
佢有無on waiting list?當年我細仔嘅KG同學都係25分抽唔到,但之後收call,waiting 入

恐龍家

szawkl 發表於 23-11-21 13:52
謝謝關心呀。終於25分比我抽到!我地幼稚園有個25分都入唔到概,家長超傷心。 ...

恭喜你呀,一定好開心呀。
你應該take LS?

szawkl 發表於 23-11-21 14:17
真心覺得培正係一間好好概學校。唔需要marketing 唔需要受吹捧 踏踏實實 成績又咁靚
葉校長比人的印象都係 ...

我都好中意培正,希望waiting 會call我哋啦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊