用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2024-25 培正 VS SFA VS 等緊喇沙自行
樓主: szawkl
go

2024-25 培正 VS SFA VS 等緊喇沙自行 [複製鏈接]

小曳人 發表於 23-11-17 14:32
2010年出世嗰屆,有25分抽唔到,但waiting 入
再早d,25分唔收嘅,叩門會全收

多謝你概information。但叩門不嬲都係睇成績證書果D咩?分數都冇乜用褂?會睇分數嗎?

hkhk8888 發表於 23-11-17 09:25
如果俾我揀, 我會放SFA取培正等喇沙
好似大家都會prefer培正多D wor。因為係龍,所以覺得有保障多D?定係對學校既教育更加有信心多D?

請問妳小朋友都係讀LS?有科目係英文教真係太好啦!

szawkl 發表於 23-11-17 13:37
多謝你概意見,培正就係穩穩正正,唯一缺點就係中文學校,英文可能要外補。 ...

中文學校英文就一定差嗎?

是否應該看該校英文攞5的比率

szawkl 發表於 23-11-17 18:59
點解?即係培幼有PC offer就要放棄自行?我地校外生反而可以參加自行咁意思?
...
培幼K3開學就已經知道小朋友升唔升到小學,咁你take offer就要放棄大抽獎,外校生冇影響,因為安排係for培正幼稚園班學生。

szawkl 發表於 23-11-17 13:38
希望20號如果幸運可以有喇沙

等你到時上黎報喜,記得揀好快啲放offer俾其他人呀(emoji)好多人等緊

szawkl 發表於 23-11-17 19:08
好似大家都會prefer培正多D wor。因為係龍,所以覺得有保障多D?定係對學校既教育更加有信心多D?
...

培正升中保障大唔大就見仁見智,如果你係top果批學生,PC SFA 兩間都唔憂冇出路。
咁如果係中游果批,培正方面直屬及自行位都會留哂比小學部,cover到大概70%小學生,咁最top果d有機會外闖,果d位最後都係會流返去培正中游果批學生度,所以只要唔係最差果一兩成,其實都好大機會原校升讀。SFA就中游都好有競爭力,亦冇乜嘢值得擔心。

咁如果係最底果批,坦白兩間都唔會有保障,就只能自求多福。

兩間分別,SFA操足六年,培正就初小階段非常輕鬆,高小開始深返少少。

醒目開學勳章 貢獻勳章

szawkl 發表於 23-11-17 19:11
請問妳小朋友都係讀LS?有科目係英文教真係太好啦!
已經小學畢業喇~ 英數係早2-3年先開始,Science 就一直都係用英文教
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

szawkl 發表於 23-11-17 19:05
多謝你概information。但叩門不嬲都係睇成績證書果D咩?分數都冇乜用褂?會睇分數嗎?

...

不嬲都係先睇"關係"當中包括LSC 畢業嘅師兄,如果有推薦人就大d機會
無關係先再睇能力
亦有KG 同學以誠實叩入,不過唔係現任校長,所以~ 就無謂講喇

當然,我消息可能已過時,但之前嘅校長都會收哂25分嘅學生
恐龍家

唔係,呢兩年都有 25分唔收,不過叩門收返

雖然數學同Sci 係英文,相信語境應該比以前好少少,但教英文方面,真係一言難盡

szawkl 發表於 23-11-17 19:05

...

叩門位好多學校都係用黎收返自行入唔到既 old boy 仔,所以其實你有 25分,自行入唔到都唔駛太擔心....

醒目開學勳章 貢獻勳章

Vana 發表於 23-11-17 23:27

雖然數學同Sci 係英文,相信語境應該比以前好少少,但教英文方 ...
其實去邊都係靠自己,只係遇上比較多好d嘅家庭,相信孩子都有好處
btw,唔少細路响學校用英語溝,我仔話,LSPS 比SFA多會响屋企用英語嘅家庭

恐龍家

小曳人 發表於 23-11-18 00:48
其實去邊都係靠自己,只係遇上比較多好d嘅家庭,相信孩子都有好處
btw,唔少細路响學校用英語溝,我仔話,L ...

雖然去邊都係靠自己係啱嘅,但係一間好學校,但係一間好學校 係應該令到佢地有所增長同得益

其實正正尋日其他家長先討論完,點解英文可以教得咁差 呢個係好多家長既comment..... 可以話無 notes , 一黎就做 tenses ex....但真係無詳細一份 notes/ booklet ....

我見到p.2 一開始做 present continues tense, 中間已經夾雜左 am going to, am taking.... 意味住 future tense 用法,但又係從來無教到,學生一頭霧水

present tense, present continues tense有d 亦包含左 permanent state, temporary state.... 亦係無教,亦無任何 notes 詳述.....

可能我有另外兩個小朋友,讀另外兩間差不多級數嘅學校,我見到非常大分別,另外兩個小朋友一樣家庭環境成長,都係冇出去學英文,冇特別外語環境,但係佢地可以由零英文到而家做教大有個 study, report 返黎係大約10% tier group

佢地主要都係靠學校環境,所以我先唔完全同意你第一句,LS 呢個就真係要靠家長

小曳人 發表於 23-11-18 00:48
btw,唔少細路响學校用英語溝,我仔話,L ...

用英文溝通呢樣野我都真係留意左好耐,因為我覺得極少人講,我係有d surprise....純粹講自己目測

我成日返學校做 helper, 上年一星期三日.... 日日接放學,正常我另一個仔學校接放學,基本上大部份小朋友係三五成群,一路行一路英文溝通,但係係呢到真係比較少.... 做過d 小息活動helper, 連呢d 輕鬆時刻都好少見人講,因為真係好大分別,我真係有留意

無論我去低年班 定高年班都比較少

所以我另一個仔,因為學校人人講,由本身英文好難聽下,而家講得都幾好了,無辦法,除非你唔講野唔同人傾計

LS 有個英文校長,希望呢方面推行下 改善下,應該唔難

我個女佢地小學時都規定每星期有兩日even 小息一定要講英文,自自然然其實佢地就講得好好

回覆樓主:

唔好意思樓主,有少少離左題,希望唔好介意

只係咁岩英文考完試,好多家長討論完 有感而發

陳生陳太 發表於 23-11-17 19:32

中文學校英文就一定差嗎?
謝謝妳。培正的英文成績都唔差。小朋友慣咗講英文,只係擔心去到中小冇咁多英文語境佢英文會退步。

Ckm0425 發表於 23-11-17 20:05
培幼K3開學就已經知道小朋友升唔升到小學,咁你take offer就要放棄大抽獎,外校生冇影響,因為安排係for培 ...
明白,妳講緊大抽獎。我地唔會參加大抽獎因為我34校網都冇乜好概男校抽😂女校就有。

babyjjj 發表於 23-11-17 20:16
等你到時上黎報喜,記得揀好快啲放offer俾其他人呀(emoji)好多人等緊
希望星期一可以如願以償⋯⋯

Vana 發表於 23-11-17 23:27

雖然數學同Sci 係英文,相信語境應該比以前好少少,但教英文方 ...
我就係聽講粒兩年都有25分唔收,所以都好驚啊,非常緊張。我想快D結束粒嗰小一遊戲。唔想再挨多幾個月到時又要去叩門,我宜家已經心力交瘁。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Vana 發表於 23-11-18 11:56
用英文溝通呢樣野我都真係留意左好耐,因為我覺得極少人講,我係有d surprise....純粹講自己目測

我成日 ...
咁可能係我兩個仔好彩,都有機會同外籍人士同班,亦可能係佢地响屋企都有用英語,所以亦會同d講英語嘅家庭長大嘅孩子走埋一齊.... (我估咋~ )

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊