用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF DC or RC is better?
發新帖回覆
go

[小學] ESF DC or RC is better? [複製鏈接]

弟弟派到RCyear 1,哥哥係DC讀了兩年,今年y3,DC student mix好好,校園環境夠大同新,配套好,哥哥好鐘意DC,有自己熟的朋友仔,弟弟揀RC係因為中文可揀繁體字,傳聞教中文比其他分校多同深d,而且係IB平均成績亦比DC高,亦好似愈來愈好。
請問哥哥申請轉RC同弟弟一齊,但要重新適應,定繼續留係DC好?

Ps 2間都屋企樓下有校車到。
希望大家比小小意見(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

睇成績,相信大多數人會揀RC

Rc70%HK Passport , play Language 會不會變左廣東話?
去參觀學校時無機會接觸到低年級學生

applech 發表於 23-11-9 22:23
Rc70%HK Passport , play Language 會不會變左廣東話?
去參觀學校時無機會接觸到低年級學生
...

唔會,全部都講英文

Rc每日有中文堂嗎?幾長時間?
Pathway 3係繁體字授課嗎?

低年級課後活動多唔多選擇?

applech 發表於 23-11-10 07:24

一星期4 堂,繁體字
我女唔係最難嗰個level, 無功課無書本,我無特別跟,所以。。。佢中文好差,基本上都唔識寫唔認到字
同學之間係講英文的

一星期4日,每日40分鐘(3日)+60分鐘(1日)
Pathway 1 簡體
Pathway 2/3 繁體

但係DC轉過嚟,好大機會pathway 1,尤其高年級才轉

咁深。。。
佢本身dc係pathway 3
想問Rc year幾需要寫小作文?同有冇中文功課/默書

重視中文,但有同時擔心playground language 係中文。是否矛盾呢?

我相信好多比小朋友讀is既香港家長都會希望中文教多小小,但唔會想個play language 係中文掛?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊