用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇AISHK 2024 Prep 家長
go

[小學] 有冇AISHK 2024 Prep 家長 [複製鏈接]

Hello, 呀女剛剛收到AISHK 2024 Prep offer, 想問吓有冇WhatsApp group 可以join?
   1    0    0    0

咦,你吾係等Esf offer 麻?

Tutor_kong 發表於 23-11-9 00:43
咦,你吾係等Esf offer 麻?

放棄唔等喇,我鍾意AISHK多啲,當日報ESF嘅時候冇諗過呢間,係後來等好耐都冇消息我先至去睇埋呢間,一睇就愛,唉早知當初我一早去school tour就唔使嘥咗錢報ESF

mlau216 發表於 23-11-9 08:20
放棄唔等喇,我鍾意AISHK多啲,當日報ESF嘅時候冇諗過呢間,係後來等好耐都冇消息我先至去睇埋呢間,一睇 ...

明智的決擇,開了學自然有人invite 你join,學校有official whatsapp group.

kooliestgirl 發表於 23-11-9 08:33
明智的決擇,開了學自然有人invite 你join,學校有official whatsapp group.

I see :) 咁我耐心等待啦

mlau216 發表於 23-11-9 08:20
放棄唔等喇,我鍾意AISHK多啲,當日報ESF嘅時候冇諗過呢間,係後來等好耐都冇消息我先至去睇埋呢間,一睇 ...

去完AISHK 既school tour 真係會改變主意,佢既氛圍真係開心好多! 校長同老師都好好,我都無報Esf year 1 ,感覺佢地既style 都幾吾同~ see u in 2024

Tutor_kong 發表於 23-11-9 12:02
去完AISHK 既school tour 真係會改變主意,佢既氛圍真係開心好多! 校長同老師都好好,我都無報Esf year 1  ...

係呀,嗰度個學習氣氛好好,老師個個都好有熱誠,真係抗拒唔到!

你小朋友都係Prep?

mlau216 發表於 23-11-9 16:57
係呀,嗰度個學習氣氛好好,老師個個都好有熱誠,真係抗拒唔到!

你小朋友都係Prep?

我地係reception ~~吾係4月前出世讀吾到prep

Tutor_kong 發表於 23-11-9 17:27
我地係reception ~~吾係4月前出世讀吾到prep

我女四月B,其實係可以報year one,但學校就叫我讀Prep做大B, 因為原來Prep係等於香港K3, 咁我女啱啱果個九月份先至升K3所以如果報year one就係跳班,初頭都覺得有啲亂,因為明明出面間間都報緊year 1

出面既IS 係無左K3,直接跳去year 1 , 但澳洲同香港一樣學制,如果你女報AISHK year 1 就係真係跳左(compare with HK ), 我唸學校recommend 你女讀prep 可能想你女適應啲,同埋year 1未必有位,吾係mass intake ,不過都無所謂既,最緊要讀得開心,到時去澳洲升學都吾洗等開學,無縫交接~

mlau216 發表於 23-11-12 23:39
我女四月B,其實係可以報year one,但學校就叫我讀Prep做大B, 因為原來Prep係等於香港K3, 咁我女啱啱果個九 ...

you are not alone,大部份小朋友都係咁,我小朋友12月出世所以入返佢個歲數year無問題,但其實都叫做repeat了半年,不過係好事,因為學的野唔同亦需要時間適應。

而家最頭痕係佢嘅假期同香港學校唔同,兩個家姐讀直資中學,以後冇得暑假一齊去旅行,只能夠揀聖誕或Easter去

mlau216 發表於 23-11-13 10:57
而家最頭痕係佢嘅假期同香港學校唔同,兩個家姐讀直資中學,以後冇得暑假一齊去旅行,只能夠揀聖誕或Easter ...

暑假有2星期overlap,我女就係term 3插班,都返了澳洲一轉先開學

mlau216 發表於 23-11-8 18:38
Hello, 呀女剛剛收到AISHK 2024 Prep offer, 想問吓有冇WhatsApp group 可以join?

同一班的家長有各自班別的Whatapps 群組,由家長會安排,入面有選出的leader 處理和提醒各家長們每星期的課堂活動,邊日需要著PE衫,邊日需要帶library bag, 邊日是特別活動和安排。
所以你不用太擔心,一切會有安排。
記得參加開學的迎新日就可以。

我女兒都是由Prep 開始,因為K3 讀了4個月,跟接入AISHK Prep, 宜家已經Year 1, 明年1月便升上Year 2, 每日(emoji)都是開心的上學(emoji)

給你一個小貼士,小朋友可以在Prep 的一年時間在校外學懂游泳,升上Year 1 後,PE 課堂非常有用呢!

cds10v 發表於 23-11-13 21:30
給你一個小貼士,小朋友可以在Prep 的一年時間在校外學懂游泳,升上Year 1 後,PE 課堂非常有用呢!
...

學校係咪expect小朋友year 1 嘅時候已經識游水?

又無咁嘅要求,但是Year 1有10堂PE 是游泳課,識游水嘅可以享受到咁好嘅泳池設施(emoji)‍♂️

mlau216 發表於 23-11-13 21:34
學校係咪expect小朋友year 1 嘅時候已經識游水?

游泳課會分能力上堂,唔識游既會喺淺池學習,識既先會去深少少水(都企到既深度)。同埋AISHK既游泳課唔係要教識小朋友游水,而係教小朋友點樣喺水入面既求生技能,所以無論識唔識游水都會學到新技能

mindfulmom 發表於 23-11-13 22:15
游泳課會分能力上堂,唔識游既會喺淺池學習,識既先會去深少少水(都企到既深度)。同埋AISHK既游泳課唔係 ...

咁幾好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊