用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-11-10 06:54

我也是笫一次聽因為bilingual diploma的定義而可以選en ...

呢啲 IBO制定,https://www.ibo.org/programmes/diploma-programme/curriculum/language-and-literature/ 否則都不能符合 bilingual diploma要求。

正如大部份香港人母語係廣東話,從小亦都有學中文,照計必須揀中文A.

可以研究 CKY/ Victoria/ St Stephen/ESF/DBS/CIS/GSIS  對學生 language 要求。整體學生有幾多percentage 揀 both Eng A/Chi A.

香港學生都係傾向選擇 Eng A 中文 B.  當然有能力有時間應付 Eng A and Chi A更好。

所以,IBDP 成績只看總分 45 是沒有意思。 心水清嘅大學都識得睇學生揀什麼paper。
正如香港國際學校嘅學生,若果揀 Chi B HL, 有啲大學都不接受。因為少了一科HL, 這都會造成影響。

chingyu 發表於 23-11-10 07:32
呢啲 IBO制定,https://www.ibo.org/programmes/diploma-programme/curriculum/language-and-literature/  ...

香港學生ib中文科選擇,直情可以係一個EE 題目,我孩子學校前任校長曾考慮過必須考A,反響好大,有家長立刻安排孩子轉校

fatman69 發表於 23-11-9 18:21
個人了解所得Phy Chem Bio 係SPCC 嘅皇牌選項,你肯選就有得讀,所以有約兩班是PCB 的,但成績最好果批會 ...

係咩? 肯選就有得讀咁荀?!

見官網42個combination 內PCB 只係其中之一個, 以為係1 set 半 set 人呢!!

聽落似係大家樂既 "焗豬" 真係埋位就有得食

IB 係想學生做國際公民, 唔想佢地偏科, 所以理中有文... 亦因為咁, 我同事個仔, 咪眼界大開, 鍾意左HUMANITIES 呢類擁抱改變世界既理想既科目囉!

beastiebistro 發表於 23-11-9 18:43
多謝陳sir賜教。

我諗我只係補充一樣,其實我嘥咁多篇幅時間去解釋IB理念,就係想講初中根本冇需要滲入IB ...

據報, SPBB 初中咩科都多左果D DB QUESTIONS 呀, 間唔中又要做下2-3 MIN present 呀!

唔知呢D 算唔算要學生準備讀IB 既能力呢!

retriever 發表於 23-11-10 09:16
係咩? 肯選就有得讀咁荀?!
我都想问,假设SPCC 所有DSE学生都选PCB (2023年DSE考生有103人),学校会开足班让所有人有得读?

ANChan59 發表於 23-11-9 18:29
真的嗎?咁我會打折扣囉!

萬一DBS都失守,咁就肯定LPC最好啦!

計IB SCORE 一定唔係LPC, 但LPC diversity, multi culture 應係最好!

fatman69 發表於 23-11-9 18:21
個人了解所得Phy Chem Bio 係SPCC 嘅皇牌選項,你肯選就有得讀,所以有約兩班是PCB 的,但成績最好果批會 ...

4A-6A全班都是PCB班,4B-6B通常全班是Chem Bio Econ班。因為很多同學讀這兩個組合。

不過,在其他班的,過往也有狀元。前幾年我女兒那屆,6A無狀元,6B有一個,Phy Chem Econ一個,Chem Bio 文學一個。而且後兩個是超級狀元,因M2也是5星星。

retriever 發表於 23-11-10 09:24
計IB SCORE 一定唔係LPC, 但LPC diversity, multi culture 應係最好!

IB 2023
SPCC 61

SPCC

Worldwide*
  (May 2022)

3.3%

0.9%

44 or above

24.6%

2.6%

40 or  above  

77%

14.7%

Average  Score  

41.4

LPC 118

LPC

Worldwide*
  (May 2022)

0%

0.9%

44 or above

2.5%

2.6%

40 or  above  

25.2%

14.7%

Average  Score  

N/A

retriever 發表於 23-11-10 09:20
據報, SPBB 初中咩科都多左果D DB QUESTIONS 呀, 間唔中又要做下2-3 MIN present 呀!

唔知呢D 算唔算要學 ...

說得對,其實是培養每位同學的presentation skills和自信。

入到大學,常常要做presentation, 就見到這些skills對同學畢生受用。

poonseelai 發表於 23-11-10 08:19
香港學生ib中文科選擇,直情可以係一個EE 題目,我孩子學校前任校長曾考慮過必須考A,反響好大,有家長立 ...

係,揀 both Chi A and Eng A 要加一至兩分,除咗難,仲要 Workload 重。

另再加一分比 Maths instead of Maths studies.

否則都唔係Apple to Apple。 所以齋睇總分不夠全面。

chingyu 發表於 23-11-10 10:01
係,揀 both Chi A and Eng A 要加一至兩分,除咗難,仲要 Workload 重。

另再加一分比 Maths instead of ...

而家無math studies 啦, 又好難全部 apple to apple 咁比較, 每間學校有自己定位。絕對同意不能只看總分, 見過EK有家長話某直資話自己學生平均分幾多, 係全球top ten ib school, 笑咗

猴子爸 發表於 23-11-10 09:55
IB 2023
SPCC 61人 LPC 118人

這個應該係全部考生成績, 以前好似再有一個香港學生的成績, LPC 學生來自世界各地, 並非單憑成績收生, 之前有報導過有一個來自敍利亞, 經歷過國家動盪, 佢的分享啓發不少同學

poonseelai 發表於 23-11-10 10:15

這個應該係全部考生成績, 以前好似再有一個香港學生的 ...
This year 118 students graduated from Li Po Chun United World College of Hong Kong (LPCUWC) obtaining an International Baccalaureate (IB) Diploma.  Based on the provisional results of IB Diploma 2023, we are pleased to announce that 25.2% of our graduates have received 40 or more Diploma points in the IB Diploma exams, higher than the world average of 14.7% (in May 2022).  Out of a maximum of 45 Diploma points, 3 graduate(s) obtained 44 with 6 43s.

chingyu 發表於 23-11-10 09:53
4A-6A全班都是PCB班,4B-6B通常全班是Chem Bio Econ班。因為很多同學讀這兩個組合。

不過,在其他班的, ...

補充一下,其實SPCC不是只有Phy Chem Bio班的同學成績好,其他班都好多同學好好成績。見阿女那屆DSE,除了以上三位狀元外,另有7位榜眼,當中3位來自6A班 (即Phy Chem Bio班), 3位來自6B班(Chem Bio Econ班), 1位來自其他班。

poonseelai 發表於 23-11-10 10:10
而家無math studies 啦, 又好難全部 apple to apple 咁比較, 每間學校有自己定位。絕對同意不能只看總分, ...

係呀。 根本不能Apple to Apple, 必須認真睇睇同學考什麼paper, 不能只計總分。

另外,欣賞同學肯risk-taking, 向難度挑戰,跳出comfort zone.  

retriever 發表於 23-11-10 09:20

唔知呢D 算唔算要學 ...
如果訓練soft skills就叫IB準備,咁「當」係啦。現實就係presentation skills呢啲,間間有啲責任嘅學校都有做,包括SPCC,又包括DBS,仲包括SJC/DGS呢啲完全唔考IB嘅學校添。

猴子爸 發表於 23-11-10 10:27
This year 118 students graduated from Li Po Chun United World College of Hong Kong (LPCUWC) obtainin ...

我知這是香港LPC成績, 我意思係香港LPC學生有來自香港和其他地方, 以前見過有一個在LPC 香港就讀的香港學生成績, 如果整體有25%考獲40分以上, 我估平均分有35 or 36, 你可以参考下ESF過往的成績:

https://www.esf.edu.hk/public-exam-results/#:~:text=In%202023%2C%20a%20total%20of,student%2C%20these%20are%20impressive%20achievements.

retriever 發表於 23-11-10 09:24

但LPC嘅 1B scores 水份最少,含金量可能係最高。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

關於 LPCUWC, 我有兩個朋友的孩子在那裡畢業。一個已經畢業好幾年,已經在美國西岸工作。另一個剛剛畢業,去了美國升學。我女兒也曾經報考新加坡的 UWC。雖然最後因為疫情關係,她沒有飛去新加坡參加 challenge day, 可是我們也曾經為報考而對 UWC 多了一些了解。
整體感覺,UWC 注重的不是 IB score, 而是訓練學生的 leadership skills, critical thinking, presentation skills。着重的是國際視野,全人發展。他們希望培養 world citizens to have a positive impact on the society.
報考時要寫幾篇 essay, 老師要寫推薦信,根據朋友講,challenge day 考的是 critical thinking, presentation skills 和國際視野。

至於會否後悔,真係見仁見智。朋友的兒子好幾年前由 ESF 轉去,剛剛畢業時她有些後悔。因為她兒子在 ESF 時成績一向彪炳,可是轉了 LPC後,她覺得兒子在學術上少花了時間,因此 IB exam score 「只有」42定43分。後來她兒子去了美國升學及就業。之後工作一帆風順,上司十分賞識。她覺得是受惠於在 LPC 時的 training.

另一個朋友的女兒比較特別。在初中時已經創立了一個 non-profit organization。轉去 LPC後認識了不少同道中人,如魚得水。現在去了美國入讀了一個專為培訓 entrepreneurship 的 program, 讀得非常開心。

個人覺得,如果着重 academic score,或者打算留港發展, 可能 LPC / UWC 不會是你杯茶。可是,如果孩子有意在美國發展,或者對 leadership, entrepreneurship, politics 有興趣,LPC / UWC 會是一個很好的選擇。

這個可能和版主原本的問題離題了,請見諒。

Starrynite 發表於 23-11-10 13:06
關於 LPCUWC, 我有兩個朋友的孩子在那裡畢業。一個已經畢業好幾年,已經在美國西岸工作。另一個剛剛畢業, ...
这是qualitative的说法,相信也是事实。只是,对于只计算分数的神科如医科,低IB score就不着数。还是说,医科收生,如果看到是LPC, 要求的分数会降低,而把focus放在那些qualitative因素?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊