用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

這三間學校高中也有雙軌IB/ DSE 課程

想了解一下
初中階段課程設計上有否/如何融入 IB 元素?

例如在教學、功課、測考、課外體驗活動等方面
和一般只提供DSE 學校有什麼分別?

謝謝

33    0    0    0

還有真道。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

pink_lemonade 發表於 23-11-7 17:16

唔使介懷坊間啲美化式論述,初中只有一種教學模式,甚麼某某學制可以如何如何,初中咪又係大家排排坐~

pink_lemonade 發表於 23-11-7 17:16
IB原始嘅設計就係一個兩年嘅高中課程,方便外交人員嘅子女。無論佢哋去到邊,無論之前接受咩國家咩學制嘅教育,都可以喺嗰兩年考到一個有國際認可性嘅升大學試。MYP甚或PYP其實只係IB開始受歡迎之後而衍生出嚟嘅課程,根本原本嘅設計都冇亦冇需要。

所以例如李寶春聯合世界書院,基本上只有兩年高中IB課程,收嘅係本地讀開DSE嘅中五生,一啲問題都冇。好多國際學校(例如一眾ESF,GSIS等等)會先行iGCSE到中四先再銜接IB課程。我嘅理解就係IB課程唔夠rigorous,所以唔搞PYP/MYP而先讀iGCSE(起碼有張證書),打好個底再駁IBDP。

而本地雙軌制學校更加因為要照顧兩邊學生(唔到中四揀科都唔知邊個打邊個),所以根本唔會理會有冇積極滲入IB元素。我只可以講DBS經驗,我認為中四前課程冇特別滲入IB元素,但係DBS整體教學相對比較「活」啲,所以學生中四要適應IB課程冇咩難度。

chingyu    發表於 23-11-8 23:32

beastiebistro 發表於 23-11-7 21:17
IB原始嘅設計就係一個兩年嘅高中課程,方便外交人員嘅子女。無論佢哋去到邊,無論之前接受咩國家咩學制嘅教 ...

欣賞你既中肯說法。可惜係EK不少會員說法係IB係比DSE更高要求,就算初中係一齊上堂,呢2年高中課程,可以令一個學生脫胎換骨,行DSE條路既學生,係絕對冇能力/適應IB課程的~

樓主問得好睿智,答嘅本來好具體,後來就..都係唔好畫蛇添足,慳返早啲抖🥱Zzz。

chingyu    發表於 23-11-8 23:33

mcl233 發表於 23-11-7 21:55
欣賞你既中肯說法。可惜係EK不少會員說法係IB係比DSE更高要求,就算初中係一齊上堂,呢2年高中課程,可以令 ...

"行DSE條路既學生,係絕對冇能力/適應IB課程的"

掉轉就聽過喎

poonseelai 發表於 23-11-7 22:34

咁有趣?~

ekhc    發表於 23-11-14 11:10

poonseelai 發表於 23-11-7 22:34

無知者無畏吖嘛,講左又會有人氣,「絕對」嗰下幽默又風趣。

有能力嘅學生係適應到不同課程嘅,可能有得㨂至係真老闆。

我會講錯架,我唔會絕對啱架,咁講有點「至高無上」嘅威權感,我怕怕。

樓主有興趣IB,宜了解一下IB Teacher 嘅要求,邊間學校有無附合資格嘅IB Teacher 同埋課程內容同設計有何配套,比較下邊間合乎你嘅需要,聯合李寶椿書院嘅IBDP都有收DSE升高中嘅學生吖,不一定要双軌嘅學校至可以讀IB嘅,IB School 有收外來生讀IBDP嘅喎,外地都係咁㗎,聯合世界書院係世界性嘅機構,咪只聽啲片面嘅資訊。

有無文化交流同國際視野,係讀IBSchool 其中一個重心,只有本地老師嘅IB課程,只應付考試嘅學習係不可取,現時好嘅双軌學校都加多左國際視野同文化交流活動,學生家長投入與否就不得而知。入寶山空手而回嘅亦大有人在。

beastiebistro 發表於 23-11-7 21:17
IB原始嘅設計就係一個兩年嘅高中課程,方便外交人員嘅子女。無論佢哋去到邊,無論之前接受咩國家咩學制嘅教 ...

我唔知ib課程唔夠rigorous是指那方面, 簡單D講, pyp and myp係 skill based, myp assessment 中knowledge 部分只佔25%, 我理解igcse 相對knowledge為主, 兩者制度唔同, ibo自己比較過igcse上dp and myp 上 dp, 各有強弱地方, igsce多一個公開試經驗對考dp公開試有幫助

語文能(力)唔早早培養好,讀咩課程都吃力不討好。
有啲小說講:
少林寺打木人行,要本師推薦先得,基本功夫要好,先有得着有提升。
否則…傷筋剉骨,終究難成大器。

語文功夫由小學入手,要積纍,數理講究一點通,數學語言都要有好老師點撥一下,揾到當中嘅趣味去追尋更上一層樓,初中都可以發力。

所知有限,言盡於此。

poonseelai 發表於 23-11-7 23:16
我唔知ib課程唔夠rigorous是指那方面, 簡單D講, pyp and myp係 skill based, myp assessment 中knowledge  ...
I think therein lies the crux of the matter. 點解原始嘅IB係只有兩年嘅高中設計呢?正正就係因為佢rely on啲學生頭15年有個好solid好rigorous嘅knowledge acquisition curriculum,所以最尾兩年教佢skills就搞掂架喇。
咁點解之後會衍生MYP同PYP curriculum呢?我個人認為無非係IBO為揾錢。既然IBDP咁受歡迎,不如向下生,咁咪收多好多中學小學join programme嘅錢囉。而因為件事係top down 發展落去,所以難免理念要一至,唯有小學初中都教skills。但係呢啲小朋友根本冇一個十六歲嘅高中生嘅discipline,淨係教skills咪令knowledge acquisition唔夠rigorous囉。(當然唔係所有初中小都係咁,我講緊多數)。

我講清楚我冇覺得IBDP唔好呀吓,相反我覺得對適合嘅學生係好好嘅選擇。我淨係話MYP/PYP唔係for嗰個年齡層(嘅大部分學生)最合適嘅選擇,亦係點解咁多學校揀先行iGCSE甚至DSE教育到最後兩年先提供IB為選擇。

冇意發動第三次世界大戰,睇完有得著嘅多謝晒,唔啱聽嘅可以當我發噏風。

回覆 beastiebistro 的帖子

邊有咁易世界大戰吖。
講得好具體,我同意,係温室長大嘅植物,要適應大環境係要有合適舉措先過渡到大世界。

beastiebistro    發表於 23-11-8 09:00

IGCSE 重學術,先IGCSE後IBDP,方便篩選適合考IBDP既學生,唔達標既學生考其他試,保障到間學校IBDP整體成績。而學生考過IGCSE有經驗,考IBDP都有信心啲

beastiebistro 發表於 23-11-8 00:11
I think therein lies the crux of the matter. 點解原始嘅IB係只有兩年嘅高中設計呢?正正就係因為佢rely  ...

開戰?咪玩啦,我只係一個在職師奶,姐姐退休返鄉後而家要做埋亞四,有時間就分享D孩子在ib school 時所得的資訊。

有一點要講清楚,pyp and myp不是只教skill, 只是myp assessment criteria 的knowledge 部分只佔25%, 即knowledge 唔夠實淨仍可取好成績,上到dp要追得好辛苦。

beastiebistro    發表於 23-11-8 08:59

poonseelai 發表於 23-11-8 08:17

開戰?咪玩啦,我只係一個在職師奶,姐姐退休返鄉後而家 ...
其實唔係話你開戰。

不過EK家長好似越來越兩極化,唔同意嘅聲音好似冇晒存在空間。我都係講定先,費事俾人覺得我撩交嗌。

我冇話我一定啱,不過我有完整思路邏輯,係其中一個角度。

回覆 beastiebistro 的帖子

講出EK近期嘅氛圍,部分確是過火嘅。

ekhc    發表於 23-11-15 09:21

beastiebistro 發表於 23-11-8 00:11
I think therein lies the crux of the matter. 點解原始嘅IB係只有兩年嘅高中設計呢?正正就係因為佢rely  ...

你的論點及觀察我有其他補充,遲啲講。

如何過渡本土課程去 1B,我感受幾深,這正正是我們選擇lB嘅原因,跟 IB DP成績關係不大。

beastiebistro    發表於 23-11-8 14:31
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊