用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附offer要有特異功能?
樓主: cheri715
go

福附offer要有特異功能? [複製鏈接]

Emily2537 發表於 23-11-8 23:12
唔需要,不過唔鍾意尼間學校。

不過我吾中意呢間學校

而家又話我吾係一直都吾中意?

Anyway ,吾緊要,咸魚青菜各有所好,就好似有人中意呢類學校背景,亦有好多人一聽到就反胃,然後就要身邊既人一齊吾中意間學校

回覆 Emily2537 的帖子

甘你又知除左出黎介紹的同學外,其他同學英文不好?其實係全校都甘好,求其抽出來的都已經咁流利英語,我覺得每人有自己選擇,你唔揀呢間學校,唔代表佢唔好,做人唔應該妄下判斷,你連基本修養都唔係甘 ok..

jerrytko 發表於 23-11-14 22:14
不過我吾中意呢間學校

而家又話我吾係一直都吾中意?
我果時報考好耐之前喇。之後有了其它offer冇揀到。依家唔鍾意係因為我了解到d野。
anyway 祝好運,拿到合適的offer。

oskmshbo 發表於 23-11-14 22:16

甘你又知除左出黎介紹的同學外,其他同學英文不好?其實係全校都甘好,求其抽出來 ...

ok,福小英文至叻,滿意了沒?我又好少對人d基本修養妄下判斷。

你自稱報考左,有 offer但冇讀,因為唔鍾意間學校,你冇入去讀,又甘表面說學校唔好,呢d說詞己經可以稱之為妄下判斷。

oskmshbo 發表於 23-11-14 22:51

你自稱報考左,有 offer但冇讀,因為唔鍾意間學校,你冇入去讀,又甘表面說學校唔 ...
我上面回覆jerry已經解釋左。我果時唔係話唔鍾意而唔去,而是有了更合適的offer,我都有其他offer都唔去啊,都唔係因為唔鍾意呀,選擇得一個嘛。經歷過考小的人知道尼個好正常。我依家話唔鍾意係我從其它方面了解到d野。都係果句,你有你鍾意,我有我唔鍾意。Over。

jerrytko 發表於 23-11-9 08:44
吾需要有特異功能,但一定一定要英文好,校長話你可以講得吾流利,但必須要識聽。
但我日常生活同個女講英 ...

唔係喎,我身邊屋企人去報,佢小朋友真係唔識聽同講英文 都收左,不過都係臨開學時,可能好多人有更好的選擇唔少人放左個offer 之後in嘅都即收.不過學校各方面聽講都唔錯

剛剛再睇你的回覆,算是在這個貼文題目組內講得最大聲,但係道理呢?
我真係笑住睇,比其他家長塞到反反覆覆,去到要講自己知到特別內幕,唔講得,又要大聲講自己見解。

見你思想有點分不清,究竟你D內幕消息同教學有無關係架

反之一D對教育的考慮點,我見到你都是偏則的去看,其實真係會誤導左好多人。

有時,所謂堅料內幕,都要分析,同whatapps 唔好亂forward 虛假信息都係基本要求。

EK特別係那些已上高中,或大學的家長,真係有好多叻人,或用心家長,有時聽下諗下,不用急於表達自己。

我覺得教育係有一套理念開始,如果你唔明,就是說言談間看得出你用什麼的角度看事物,才可以談得上分析及理解。

我想我都是那種品德仍談"德智體群美“既家長 (我小學教既),對於你回答說教品德就是只有嚴格及寬鬆,我就是覺得內容空泛,即係見步行步,無左條 backbone,到時上到大學,是非對錯無左依據,無晒自己底線原則。 我無意涉及你家教養,只是在回前題時,有感於普遍人對下一代就是少了一套原則,好像但凡提出來,就是同中國文化有關,就要排擠?

其實在EK內,不正應該談下管教嗎?

加樂爹 發表於 23-11-14 23:54

剛剛再睇你的回覆,算是在這個貼文題目組內講得最大聲,但係道理呢?
你都講得好長氣好空泛啊,不過我就沒有什麼興趣同你討論落去。道不同不相为谋,你可以同d有興趣的人討論下“管教”。同埋我講d野唔係咩whatsapp聽返來。

再補充一下,始終都要說回學校,既然認為學校講"孝道"不對,你又話認知呢間學校好多,他們教育的又是一套什麼原則? 再比教一下貴子女學校是鼓勵那一套德育原則。。。這個在選校時應該值得去想,因為並非每個學生都係叻,但係做一個能夠與人良好溝通,高EQ,高抗逆境能力,不自私自利既人,小學係黃金期。
我記得當年去英華聽簡介會,人家重點就是"兄弟情",互相幫助學習,重情義,經歷,當時仍是舊校長講說,她不用什麼理論,就是一直想到過住一些同學相處,情境,就包含了教學所需的養份。

如何單是用紅底否去扣個帽子,有幾紅,除左紅就物都無?

或者你簡單說個人喜好,根本不用說什麼學校差之類,反正對不上有理據罷,亦給人看了有點搬弄是非的感覺。

加樂爹 發表於 23-11-15 00:19
再補充一下,始終都要說回學校,既然認為學校講"孝道"不對,你又話認知呢間學校好多,他們教育的又是一套什 ...

唉最後回覆你一下,我自始自終沒有提咩紅底唔紅底。唔明白你d點解咁敏感⋯⋯

回覆樓主:

其實我都唔是好明白,又唔是福小家長,話人地學校唔好,有冇論據?
例如學校教學方法唔好,德育有問題之類。唔是依方面既問題又有幾大問題?
我反而相信福小學生英普能力絕對唔會差,依啲比起小學名次更為重要,亦會終身受益。

至於話逼學生走,一般而言如果學生學習跟唔上都是留級,究竟是個別事件还是普遍做法,冇詳細資料不作評論。

你可以話學校DSE成績唔理想。咁福中都算是band1中學,全港學生,1/3是band2, 1/3是band3,直資學校以自己培養既學生VS人地三間小學group埋既band1生,而且學校又唔係一开始就有名氣,從來都唔容易。

福小學生升中骑牛揾馬都有間band1英中保底,如果到時候中學升lev就仲好。
而官津地區一線,都是大概50%升band1英中。

你唔喜欢又唔等于别人唔喜欢,學校收百幾人又唔難,(報考多你一個唔多,冇誠意既,少你一個更好),我認為現時福小亦算是受歡迎既小學。

你嘅內幕消息係關於乜?你唔洗講成件事,可以講下係乜野方面令你卻步福附?等其他家長可以參考下,我覺得咁樣先係理性討論,因為應該附有事例去支持自己論點,例如:我喜歡劉德華,因為唱歌好聽,形象正面,唔可以話我討厭劉德華,總知佢唔好..

其實鐘意咪鐘意,唔鐘意咪唔鐘意。大家無須要再說服大家,因為大家觀點唔同。不過我就甘睇,見福小D 用家係甘chur 住人話佢聽返黎,又唔咪用家就唔好亂講,甘佢朋友可能真實經歷過,並有不愉快經歷可能,用家未遇到又唔代表一定無,而且每個人都可以有自己睇法,其他人自分析就可以了。
我而家反而覺得如果我讀福小,我講第2個意見或學校不是時,原來係會被人圍插到甘樣,又要解釋又會話我作野甘,我真係好卻步,因為家長群幾恐怖下。

我睇完後講我個人感受je,唔使叫我解釋了。

有家長話人地學校唔好,罪名是「莫須有」(即是或許有吧),見此家長連發幾篇繳文,人地想知道多啲論據,咁就叫圍插?莫非人地認真你就輸了?

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-15 08:44
其實鐘意咪鐘意,唔鐘意咪唔鐘意。大家無須要再說服大家,因為大家觀點唔同。不過我就甘睇,見福小D 用家係 ...

其實其他學校家長都會,試過睇其他人係WhatsApp gp講一句另一間學校不是,已經都比用家勁問,其實都係自然反應,不用在意。

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

點會呀, 你咁有禮貌
我剛路過隔離組留言, 青衣主恩...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3878665&fromuid=3411624

家長都對學校好多意見, 雖然不滿, 但真係比我感到父母感覺深切感受到孩子唔開心受壓力.
兩個月後決定轉校, 呢個係個大動作...不是呻下就算, 父母既關心已不是對學校的批評正確與否, 所以應該讚

但是, 我都有留言說出我對學校的理解.

始終津校資源有限, 小一就要勁"谷", 抄寫背默一個星期2-3次少不了.
老師是執行者, 個別經驗不足老師, 要追趕進度, 面口冷漠有可能.
不過, 要全觀看學校理念, 才可以下定論.

始終學校有自己方針, 小六派位差, 影響其他有作戰心態既家長, 兩難.

比較下, 呢度事主留言最大聲, 但好像流言居多.

我都是客觀留言, 但是....

好多家長初心找活動教學的學校...
討論間, 有些學校Happy School 成績不太好, 無亮點...
找到一些活動教學, 成績又可以的, 但有一些其他說不出因素, 總之就是唔好.....
個人喜好是可以的, like/unlike...
但事主結論係....好既學校大把, 其實有什麼稀奇呢.

我無惡意, 不過都要問清佢想點及理據, 分享都要有個得著.

其他家長, 我看是看不慣眼才出聲, 他們不是道理上的扭曲, 反而是敢言罷.

我都教我仔, 合適地敢言, 不要怕槍打出頭鳥....什麼是敢言?  就是你心裡那套 "德智禮群美..."

沒有德育, 何來自信?!

cheri715 發表於 23-11-7 15:53
有冇家長覺得自己小朋友係靠特異功能入到?

通常有自信, 肯講英文, 唔怕陌生人,  都已經係學校鐘意的類型!
因為INTERVIEW果時老師會用口問數學題, 其實都唔係難. 只要思路清, 勇敢去答題就無問題!同埋要一定有禮貌,不要爭先恐後推人...呢D大忌!

無需要特異功能的. 因為學校唔睇CERT的

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊