用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附offer要有特異功能?
go

福附offer要有特異功能? [複製鏈接]

有冇家長覺得自己小朋友係靠特異功能入到?
   3    0    0    0

回覆 cheri715 的帖子

呢間好難入㗎咩?

唔洗啩。

香港好似 70左右直私小學

市場上公認起碼二十多個比福建更好

有所謂特異功能的話,肯定可以去更好的學校(我不是說福建不好)

回覆 Azzurro 的帖子

因為有自知之明,私小學費及升中要考慮,直資好top嘅又讀唔到,暫時心儀呢間,所以想問下過來人

福附學費要$3880一個月,而且你話好多好過佢,咁福附係咪收左先,收左先講啦

回覆 oskmshbo 的帖子

我女下年先interview ,所以而家要做定功課

唔需要,不過唔鍾意尼間學校。

吾需要有特異功能,但一定一定要英文好,校長話你可以講得吾流利,但必須要識聽。
但我日常生活同個女講英文,佢英文聽同講一定無問題,但連第一關面試都只係 waiting 。所以又係吾知佢要乜人。
仲有,呢間校長好有性格,睇你buy 唔 buy 。

回覆 Emily2537 的帖子

係唔鍾意定唔收你呀...

我都幾鐘意eva校長 校長風格也某種程度上決定著學校運作和風格

回覆 jerrytko 的帖子

Waiting 好似係有分頭中尾,如果收頭或中Waiting 都大機會

回覆 cheri715 的帖子

係二面後分頭中尾 waiting.

oskmshbo 發表於 23-11-9 20:45

真係搞笑,大把人收到offer最後都選擇唔要喇,唔係點解年年都搞咁多咩waiting中後段,咩第二輪,咩復活賽。開學前仲call緊。你有你鍾意,我有我唔鍾意,選擇有大把。

oskmshbo 發表於 23-11-9 20:45

再直接d講以前收到offer,好彩最後都冇揀。有時候學校宣傳和事實是有出入,同埋果時係大包圍心態去報考。

Emily2537 發表於 23-11-10 22:57
再直接d講以前收到offer,好彩最後都冇揀。有時候學校宣傳和事實是有出入,同埋果時係大包圍心態去報考。 ...
簡介會聽到校長講到好吸引,語境又好,但都覺得名過於實,而且背景。。。

Emily2537 發表於 23-11-10 22:57
再直接d講以前收到offer,好彩最後都冇揀。有時候學校宣傳和事實是有出入,同埋果時係大包圍心態去報考。 ...

宣傳和事實怎樣不符呢?

當一間學校問十個在讀家長十個都讚,而網上有人不斷抹黑,知咩料啦。

bigbigbubu 發表於 23-11-13 06:14
簡介會聽到校長講到好吸引,語境又好,但都覺得名過於實,而且背景。。。 ...

個風格似個sales多d。去了解一下咩孝道文化,下跪禮之類。ok,fine,粉絲可以話幾好喔,中國傳統文化啊。但我覺得是封建糟粕,搞噱頭多d。我唔覺得這種宣傳封建大家長制,把精力放在亂七八糟的marketing上面的學校是以學生為本。
語境,又是一個迷思。最大的宣傳點是英文班主任,係,小一小二是有一個外籍班主任,上到小三就沒有了。而且,真的是多net就英文好?福小絕大部分學生直上福中,看看福中的英文dse成績如何?

相反很多中文小學的學生英文成績不會比福小差,不少甚至應該更好。所以不要用net數量去判斷一個學校的英文水平。

Mathew0214 發表於 23-11-13 07:57
當一間學校問十個在讀家長十個都讚,而網上有人不斷抹黑,知咩料啦。

好似經常見到你為福小唱讚歌。尼個我都理解,你覺得福小好,我無異議。個人有個人看法,福小話晒都算是熱門學校,一定不會一無是處。但是你不要一看到負面評論,就質疑別人刻意抹黑。
知咩料係咩意思?你可以去問一下你們的校長,問學校是否會逼走d學生,不論低年級高年級,都是暑假放假前不到一個禮拜通知?根本不理學生可以去邊?我都明白如果覺得學生不適合尼間學校,無謂勉強,但是很少有學校會做咁絕?

所以不要同我講咩愛心咩happy,尼種處理方式可以見到一個學校是不是真的做教育。

尼位先生,只是事情沒有發生在你身上,否則他朝君體也相同。
你話不斷有人來”抹黑”,是否咁多人所講其實也是事實的一部分呢?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊