用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李宗德 Vs 祟真 Vs 音小
樓主: CaringFather
go

李宗德 Vs 祟真 Vs 音小   [複製鏈接]

CaringFather 發表於 23-11-14 23:49
回覆 CR400AF 的帖子

大家一齊努力,這條路有好多同路人 🙏

其實每個家庭,每個人嘅價值觀唔同,睇事情嘅觀點與角度也不同,所有討論只係作為參考,到最後好似上面朋友所講,當你越來越多Offer 你就會越嚟越容易選擇困難,但無論如何,其實到最後最後嘅答案係要問返自己,究竟想給予小朋友什麼,選擇嘅學校適唔適合家庭及小朋友.

我當年除咗音小之外,還有其他私校,沙田區一線津校,直資及直資龍校 offer(當年我地好多waiting,但最後都有call 到),但最後點解我會揀左最貴學費,唔多人討論嘅崇小國際部入讀,原因就係因為佢適合我哋家庭教育理念,適合小朋友性格而佢又十分喜歡.

到呢刻我小朋友依然每日好期待返學,除咗學業上亦都有 ”時間” 可以發展佢嘅興趣及專長,我們一家也十分感恩當日作出呢個正確決定.

對啊,不過現在未公佈結果的只尚餘三間,而其中兩間機會很微

所以預可能多宏信,而宏信屬性又好像有點不用,
所以問定少少背景

回覆 Marris 的帖子

我也講少了一個我們的重要考慮:學校的宗教
希望能夠和我們家庭一致

另外,其實而家有offer的三所,在
面試過程其中兩閒都有parents interview
感覺到老師的人本及好

崇小當天因為是一次過,所以
沒有機會「感受」過老師如何

所以在這裡決定問下大家

CR400AF 發表於 23-11-14 22:47
有IB課程嘅中學都會係直資私校又或者IS,有呈分會唔會有咁大幫助呢?

我覺得無幫助,想真正讀IB的唔應該讀直資,因為只有一半人可以考IB,仲要成績好先可以讀,咁你覺得小朋友有無壓力?而且由小學開始話就話IB型式但大部分都一樣有好多功課,測驗考試。

在Local system下找happy school其實只是自己呃自己,亦唔好以為讀國際學校好輕鬆,上到中學一樣辛苦,但小學真係好開心,好多時間玩運動同閱讀,而我自己認為想轉國際學校應該最遲讀完成小三就轉,愈遲只係愈難轉,英文只係其次,主要係慣了填鴨好難再有嗰種好奇心。

同埋大部份國際學校睇interview 睇英文程度,原校成績唔太點理

CaringFather 發表於 23-11-15 08:43

對啊,不過現在未公佈結果的只尚餘三間,而其中兩間機會很微

結果永遠出人意表!正如我哋上年in嗰陣,估計比較易嘅李宗德無offer,連call waiting都無,但係去到7 月唯一一間call我哋嘅學校係難度最高嗰間,所以我反而覺得做好哂功課先啦。

Oh 咁搞鬼,Yes, 會有兩手準備

不過唔知好彩定唔好彩🤣
之前面試的學校都是直接落等
沒有一間有waiting
可能上天免卻我們選擇之苦
知道我們三心兩意

CaringFather 發表於 23-11-15 09:11

Oh 咁搞鬼,Yes, 會有兩手準備

而家都有學校call reject啦,仲有排玩呀!

係咩,會 call reject? 第一次聽
邊間?

CaringFather 發表於 23-11-15 09:16

係咩,會 call reject? 第一次聽

SFA 尼兩年有call reject

回覆 Baby_yam 的帖子

原來如此,謝謝
沒有報讀此間

回覆樓主:

音小算唔算少數local system 又重學術但又相對happy嘅學校?

Marris 發表於 23-11-7 17:25
補充你所講 :上個月開放日在宣傳單張詳細說明及基崇都有派老師親自講解崇小升基崇機制,分別係兩部各自首 ...

兩部分別收70%, 咁即係國際部上基崇機會大d?

hermyhermy 發表於 23-11-17 09:57
兩部分別收70%, 咁即係國際部上基崇機會大d?

機會一樣,但就學人數越少得到嘅Offer越少
好似舊年崇小國際部畢業人數約13人,即係只有9個人有基崇Offer,但當然到最後大家可以自由選擇take 唔 take, 好似到最後真係take 基崇 offer 只有5個之內

崇小兩部加埋嘅學生真係會take 基崇Offer 既人,以住每年都只係30幾人,有D成績好嘅學生可向學校申請推薦入沙崇(沙田B1A 英中)或者外闖神校 ,因此同學仔多數將基崇定位用作中下游學生補底,但未來隨着基崇進步,呢樣嘢相信會改變 (近呢兩年新入崇小嘅學生明顯想入基崇嘅比例係多咗,甚至乎有啲學生係因為想入基崇己入崇小)

講返國際部至於後的30%學生,據我了解,佢哋只不過係考試成績無其他同學仔咁好,但係唔代表佢冇外闖能力,由於英文整體能力佳,所以都會轉去其他直私中學,讀國際學校或一早已經計劃離開香港

回覆 CaringFather 的帖子

我之前都係李宗德同崇真揀,之前住洪水橋,但都揀左崇真,洪水橋校巴返崇真就真係唔可能嘅任務,第一站係我,之後接晒所有屯門學生再行青山公路深井等,1個鐘50分,睇到咁路線我立即搬

回覆 Ericci 的帖子

李宗德學校新有泳池,但我了解比較谷,自問個女唔谷得同埋我想個女語景好,升中有基崇補底,元朗校網競爭非常大,冇乜直資都係比較傳統,而家個女讀崇真國際部我都幾滿意,佢叻就唔係叻,考中間偏後果d,但語境我十分滿意,英文/國語好正宗,而家小三加新校長都開始多野做,不過心諗此終有呈分試點會做到唔洗谷又有好成績丫,只希望個女慢慢適應做到70%其中一個入基崇

同一處境都係住大西北
就算有校巴
都要好早上車,1hr50mins好恐佈

加埋阿仔搭車容易暈車浪
所以應該不能考慮校巴

李宗德會谷成點架?知唔知有幾多net?

CaringFather 發表於 23-11-18 20:18

同一處境都係住大西北

應該車程唔使咁耐,詳細你可以去學校網址查閱相關路線保姆車承辦商聯絡資料,或打去學校查詢較為準確,因學校是有規定任何路線保姆車車程也不能夠超過75分鐘車程.

以我所知有不少住大西北的崇真現讀生也是坐學校保姆車來回的

回覆 Marris 的帖子

之前元朗線滿人校巴編左洪水橋去屯門同一架車,所以要咁耐,而家就真係唔知,不過如果揀崇真住大西北就真係建議搬,6年..小朋友休息時間好重要,令願大人辛苦d

回覆 CaringFather 的帖子

我老婆之前唔知有國際部揀只填英文部,英文部收左後我叫老婆寫左兩次信去學校話想轉國際部,之後7月尾就收到學校通知可轉,一日內要到學校留位確認
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊