用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李宗德 Vs 祟真 Vs 音小
樓主: CaringFather
go

李宗德 Vs 祟真 Vs 音小   [複製鏈接]

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

I see, P2是不是隨機還是按能力再分的?之後幾耐會再分?

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-13 09:23
係,老師每年都唔同的。P2 會再分班的。

在崇小所講的分班,學校及老師一再強調分班是以性格,品行及成績來平均分班的,學校唔會有精英班,目的只係想將每一班平均及令同學仔結識到更多同級新同學

回覆 Marris 的帖子

原來如此,不過小朋友適應力強,擴闊下圈子也好

CaringFather 發表於 23-11-7 08:27
各位
感恩暫時有以上三校offer,家住天水圍,本身十分喜歡李宗德,因為見學校很有理念,好像比較有創意,而 ...
過來人, 有龍揀龍, 升中戰係超級痛苦, 就算小朋友級頭, 都係超級壓迫.... 不過崇小無記錯係都要呈分的!但想問下有無其他選擇? 崇小係私校, 我覺得佢真係唔算係好有資源嘅學校....

你試諗下一間直資, 政府每個學同資助7萬5, 1年, 加埋家長俾嘅學費, 3-5千, 其實直資小朋友一個月學費係萬3蚊上下....

崇小係無資助嘅情況下, 學費其實一啲都唔貴, 資源成正比...

hedhed 發表於 23-11-13 10:26
過來人, 有龍揀龍, 升中戰係超級痛苦, 就算小朋友級頭, 都係超級壓迫.... 不過崇小無記錯係都要呈分的!但想 ...
我也是過來人,有龍讀龍。

CaringFather 發表於 23-11-13 08:45
回覆 kooliestgirl 的帖子

明白,可否了解下中途轉走的原因?及轉了去那?

我地轉了真正的國際學校,幾happy的學校要考呈分試都唔會happy,轉了全日班後要嫌顧學業同課外活動都比較困難,崇小大部分科目用英文教,普遍小朋友都麻麻地中文,我小朋友中文就特別差係local school高小應付不到了,想要快樂童年要考呈分試的學校高小無可能做到。

當然我地無後悔呢6年崇幼+崇小的體驗,大部份小朋友英文都好好,只係中文要下苦功。

過來人, 有龍揀龍, 升中戰係超級痛苦, 就算小朋友級頭, 都係超級壓迫.... 不過崇小無記錯係都要呈分的!但想 ...

其實唔可以咁計,如果按咁計私校無直資咁多資源,咁培正,DG,SFA,CKY…也是私校,學費價錢同崇小英文部及國際部相約,難度也可以說他們無資源嗎? 培橋,英華,陳守仁等直資也每只收2000 多元學費,也不可以說他們資源上不能同其他直資比.

每個家長要求嘅嘢也不一樣,都係呢句,沒有最好的學校,只有最適合的學校.

其實私校同直資是有分別的,取了政府資助,當然也需要付出;私校家長係老闆;直資家長最多只係半個老闆,想一想,你便會明白更多

我覺得有人鐘意呈分,有人唔鐘意。崇小有呈分,勁的可以更上一層樓,就算band 2,都應可入到基崇,甘如果真係好下游,我唸就算比間band 1你入都無用,因為小朋友未必讀得到。其實崇小語境好,小朋友英普唔使補習,已經好好,真係慳返好多時間,起碼真係有得玩下,夠訓,仲玩到興趣班。如果我而家仲要出佢外補英普,我唸小朋友真係連玩的時間都無,而個成效我相信無學校浸甘好仲要,除非請net 私補。

kooliestgirl 發表於 23-11-13 10:55
我地轉了真正的國際學校,幾happy的學校要考呈分試都唔會happy,轉了全日班後要嫌顧學業同課外活動都比較困 ...
其實我小朋友s係用家, 一個係直資, 一個係.....所以完全我係用家嘅感受分享出嚟....
不過都係個人感受, 因為咩學校都有好忠實嘅支持者嘅

小囡今年小一,在一間冇呈分既龍校直資就讀,真心覺得冇揀錯,因為身邊朋友讀要呈分學校的,一開學已經係不斷默書測驗,不敢想像去到三年級會係什麼情況。而我囡兒學校,是循序漸進,功課少默書測驗也少,如果家長自己想谷,可以自己教自己谷,心理壓力比較少。我也放心俾個囡去發展佢嘅興趣,不擔心去到三四年級因為要呈分而要放棄,當然,缺點係冇呈分很難向外闖,但我相信如果我囡如果真係有能力,到考DSE 一定會有好結果,不過說到尾,每個家長對小朋友期望也不一樣,我身邊也不乏一些喜歡谷校既父母,各取所需吧。

回覆 mytaktak 的帖子

係,按自己須要去選就可以。但永遠有一批係坐這山,望那山的家長,入左龍又驚中學唔夠勁,到時跳唔到船。所以唸清楚自己取向就可以,有呈分有佢的好,無呈分都有佢的好,小朋友可以輕鬆d,小學唔使甘chur。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-14 13:45

係,按自己須要去選就可以。但永遠有一批係坐這山,望那山的家長,入左龍又驚中學唔 ...

係呀,每個人嘅情況唔同選擇嘅學校都唔同,無話啱與錯只有適唔適合自己家庭計劃及小朋友.

好似我自己情況,自己當初想小朋友讀國際學校,無論如何都唔想考DSE,但講到尾讀書都係小朋友,家長要小一就要認為小朋友唔適合讀香港學制實在時間太早,所以當日放棄多間直資Offer 也選擇入讀TT國際部,一來可以長啲時間睇小朋友發展方向,二來TT進可攻退可守,如果小朋友可以適應香港學制,考到級頭可以更上一層樓,中遊也有一間有IAL 的基崇,有呈分試就算跳槽去其他有IB學制的中學及其他有小學龍的中學也可以, 但如果小朋友小三,四己發現唔適合讀香港學制,因為英文底子好要轉去國際學校也絕對容易適應,

當然當日還有考慮其他因素所以最後先揀TT,但係時代變遷,12年後仲有冇DSE?你入讀嘅龍校未來12年能否依然保持優勢,branding及競爭力 ? 香港嘅中小學會變成點?無人會知,但係  “小朋友能夠有能力作出自由選擇”  我個人認為才是最大的保障,這也是我們揀TT國際部入讀的最大理由.

其實係香港學制底下,小學無呈分試係壓力會細啲但唔代表唔 chur ,小四之後也會開始發力,始終都要銜接返本地中學課程,初中要讀十幾科點會唔chur

回覆 hedhed 的帖子

謝謝你的分享

也講出了我為何在音小及祟小之間有所猶疑
既想學好兩語,又想一條龍少壓力

大概沒有兩全其美吧

回覆 Marris 的帖子

同意,計劃趕不上變化

Marris 發表於 23-11-14 14:14
係呀,每個人嘅情況唔同選擇嘅學校都唔同,無話啱與錯只有適唔適合自己家庭計劃及小朋友.

好似我自己情況 ...

有IB課程嘅中學都會係直資私校又或者IS,有呈分會唔會有咁大幫助呢?

CaringFather 發表於 23-11-14 20:03

也講出了我為何在音小及祟小之間有所猶疑

我見你有問宏信,我諗你應該仲會有選擇嘅。講真間間小學都會有優點有缺點,你係咪應該問下你自己對小朋友嘅教育理念係乜?有無諗過出國留學?係咪要學習modern language?私校收緊你六千至八千蚊學費,連校車食飯隨時要一萬蚊一個月,對你經濟有無問題?元朗中學band 1位唔多夠,你又甘唔甘心喺元朗讀書?

係架,我都覺得揀小學係難架,不過點辛苦都要諗架。我74網仲死多幾錢,由舊年玩到今年7月最心儀嗰間終於收左,跟住又會擔心其他嘢架啦!不過呢個都係一個過程,既然避無可避唯有大家繼續努力啦。

回覆 CR400AF 的帖子

大家一齊努力,這條路有好多同路人 🙏
選擇學校確實是一個不容易的決定,聽得最多,莫過於是:每間學校都有其優缺點,重要的是要根據孩子的需要和家庭的情況來衡量。

坦白講,自己在教育上較重視:

學習氛圍和成長環境
孩子在愉悅、充滿正能量的環境中學習
希望孩子有學習動機

一條龍和升中考慮都是非常重要的因素,但我認為其中最值得考慮的應該是語境。

即使不是一條龍,良好語言孩子升學也會有較大優勢。
反之,語境不好的一條龍學校,對孩子升學幫助也有限。

我自己覺得,升學只是教育的一個階段,而語境會影響孩子整個
學習生活,有利於孩子的全面發展。

其次我才綜合考慮學校的教學質量、師資力量、校風氛圍等各方面條件。
(但通常靠用家才得知一二,而且隨著人事環境不停轉變)

無論結果如何,希望我們都能堅持做個溫柔理解和支持孩子的父母才是最重要。祝我們也
能平靜看待這個過程,做出智慧的決定。

CaringFather 發表於 23-11-14 23:49
回覆 CR400AF 的帖子

大家一齊努力,這條路有好多同路人 🙏

以你嘅理念嚟講,呢三間做選擇其實唔難揀,但係隨住越嚟越多學校放榜,你會越嚟越難選擇架啦。

CR400AF 發表於 23-11-14 22:47
有IB課程嘅中學都會係直資私校又或者IS,有呈分會唔會有咁大幫助呢?

對考入有IB 及有IAL 既直資及私校中學會有幫助,始終呈分試成績係小朋友學術能力其中一個證明

好似我之前所講,我個人唔想小朋友讀DSE, 但這唔代表我小朋友唔適合DSE,唔適合讀IAL,唔適合讀本地學校,…. 作為父母我只係希望小朋友有能力對自己學業有更多選擇權. 要有呢種能力其中一樣必須要有嘅嘢就係有良好嘅英文.

如果見到小朋友高小真係好辛苦應付唔到香港學制,我絕對唔排除會轉讀國際學校,但想咁做小朋友係需要能力去應付.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊