用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李宗德 Vs 祟真 Vs 音小
樓主: CaringFather
go

李宗德 Vs 祟真 Vs 音小   [複製鏈接]

回覆 Marris 的帖子

I see, thanks.

CaringFather 發表於 23-11-7 23:44
回覆 CR400AF 的帖子

家好近西鐵,就在隔離,有想過在美孚轉校巴,但美孚校巴好像要7點上車,其實學校返8: ...

唔知呀,聽聞真道校車7:10喺美孚開,去將軍澳都晏少少,我諗可能中途站多啩

回覆 CR400AF 的帖子

趕住接下一批,崇幼生?

CaringFather 發表於 23-11-7 23:49

I see, thanks.

揀學校最緊要係揀一間適合你自己小朋友嘅學校

我小朋友都係讀國際部,班中固然有崇幼生,但同學當中亦都不乏有放棄 WKF, 福附,港同,英華,SMC …甚至一線津校等offer 都要揀讀崇小入讀 (我自己小朋友喺其中一個)

每個人睇嘢嘅觀點角度都唔同,所以揀學校無話邊間最好,只有最適合自己小朋友嘅學校.

CaringFather 發表於 23-11-7 08:27
各位
感恩暫時有以上三校offer,家住天水圍,本身十分喜歡李宗德,因為見學校很有理念,好像比較有創意,而 ...
祟小聽講英文語境唔錯, 有龍, 但校網係深水埗, 算麻麻地。音小部分學科用英文教, 有龍, 不過間學校以音樂為主, 對音樂或樂器唔太有興趣的話會唔太想讀。校網係黃大仙, 都算算麻麻地

好認同,只有適合的學校
另外一問,在入崇真小學英文部稍後會否可以申請調至國際部?

回覆 bighero 的帖子

現在只有此三offer,救恩是waiting,不知救恩與崇小比較如何,地域上是更遠

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

這個很吸引,希望小朋友每天也有玩的時間

CaringFather 發表於 23-11-8 12:46
回覆 bighero 的帖子

現在只有此三offer,救恩是waiting,不知救恩與崇小比較如何,地域上是更遠

救恩係sell happy learning,重啟發,令小朋友愛上學習。 但佢無咩語境,家長預要外補語言,而且佢又係私,所以你要預每個月開支係學費同外補上唔平,仲有時間要付出,你仲要唔近。同埋11校網對男仔黎講係一般,女仔先著數。我上年都有救恩offer, 鐘意佢教學理念,但覺得如果放左學仲要不停外補普同英,甘不如直接讀間有語境的學校,多出的時間玩仲好。所以最後choose 左崇小英文部,暫時覺得英普balance 幾好,language 學校搞掂哂唔使外補,普通話更加進步左好多,我小朋友本身普通話只識皮毛,而家基本上都識聽識講了,見佢兩邊講都有自信左。

CaringFather 發表於 23-11-8 12:44

好認同,只有適合的學校
可以,但幾難wait 的,可能要等1-3年。而且佢國際班有日本同法文要學,轉左過去小朋友搞唔搞得掂又係另一個問題。

好多謝你既分享,特別係過來人做過的決定,特別有參照價值
我係有啲treasure聽聞救恩有STEM課程,因為我的孩子很喜歡科學

收到、明白🙏
兩個部的學生平時時會不會互相見面,或者在操場一起玩的?

CaringFather 發表於 23-11-8 19:09

收到、明白🙏
放學後課外活動會一齊上,操場都會一齊玩的。佢課外活動都好多係net 上。

请问一下崇小有游泳池吗?有学校游泳校队吗?
学校还有什么其它校队呀?非常感谢

dinggua 發表於 23-11-8 19:55
请问一下崇小有游泳池吗?有学校游泳校队吗?
学校还有什么其它校队呀?非常感谢

小學無泳池及籃球場,但學校有時會與基崇共用場地,像水運會我們會到基崇舉行
.
學校有泳隊,籃球隊,手球隊,奧數隊…….有些校隊要高年級有,但初小比較少校隊可參加

Thank you!

咁樣個氣氛好好喎
另外,知唔知學校有冇擺重點落去發展STEM,因為小朋友鍾意科學

不好意思,問了許多問題🙏

我諗住無意外都會揀崇小,
宜家剩返三間未公佈結果
其中SPCC及陳守仁較出名
但預左應該機會也很微 (如有 2nd in 都好開心)

CaringFather 發表於 23-11-9 00:02

咁樣個氣氛好好喎
學校有it coding 黎一科,無stem,但黎緊間間小小學都會將常識科轉做科學科,轉成點真係未知。另外,課外活動有minecraft,我唔知屬唔屬於stem。[color=rgba(0, 0, 0, 0)]Min另aftMinecraft

CaringFather 發表於 23-11-7 20:57
回覆 cora.ng 的帖子

謝謝您的回覆,難得有用家的親身經驗🙏

我女話有啲老師係2邊都教,例如數學、ICT咁。
教中英文嘅老師就唔肯定,以我了解,中、英文老師黎黎去去都係做返J班班主任。

有龍讀龍,壓力少一半以上,有時間剩,就可以多親子和參加喜歡的課外活動,小朋友有一個愉快的童年。

呈分試雖然是小五小六的東西,但有不少學校,在初小時已經開始催谷。就算是happy School 但有呈分試,到了高小,也要面對現實。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊