用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別
樓主: Bluegene
go

DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別 [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-12-9 15:05
選科組合 2X+M1/2
放洋如中英文唔計 數+M1/2才算1科
文科人要修 M1/2 才夠3科 AL equiv.

加拿大多數的大學,3C+CS+2X+M已經夠,如果不是理工科,3X都夠

要入當地最top的大學engineering ,就要3X+M2

中文一樣要睇,以滿足2nd language 要求

個邊醫科要本科畢業才可以報

LeeCC 發表於 23-12-9 17:28
加拿大多數的大學,3C+CS+2X+M已經夠,如果不是理工科,3X都夠

要入當地最top的大學engineering ,就要3X ...

謝謝分享 明白理科2X+M 還可
文科生如只有2X 升學如何?

Poyau 發表於 23-12-9 17:34
謝謝分享 明白理科2X+M 還可
文科生如只有2X 升學如何?

以我所知,有些大學只計333A,再睇best5 (3C+2X的總分或average),當中要有2nd language(中文有3已滿足此要求),這個當然唔係最top的大學,所以要求唔高的話,3C+Cs+2x都夠,文科學系通常無特別要求考咩科

當講笑,唔叻咪去凍d,遠d的省讀書囉,個邊唔會唔書讀架
回流家庭好多都咁打算,返過去讀書學費同香港差不多,甚至更平都有。

但如果係國際生,咁貴學費,排名又唔高,又要睇333A,咁就唔抵啦,加上某些學科又限定公民才可以入讀,所以加拿大的大學不及英美澳咁受歡迎,除非已計劃移民過去或本身是公民,才會第一考慮加拿大。

回覆 LeeCC 的帖子

請問樂器包括鋼琴嗎?

poodlema 發表於 24-1-17 11:04
回覆 LeeCC 的帖子

請問樂器包括鋼琴嗎?

Dse music ?
Dse樂器要求包括鋼琴

個別學校要求必須要有鋼琴底,主修可以選擇其他樂器8級

licpd 發表於 23-12-9 00:44
UCAS 個website原來當M1/M2係core subject common to all 並不當係electiveHong Kong Diploma of Secondary ...

係呀,英國計DSE core Math + M 才是完整一科,冇修M1/2 就蝕架

英國top的大學比offer 要有三個electives
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊