用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別
樓主: Bluegene
go

DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別 [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-12-9 00:15
我女舊年拎住2x十M報UCAS都有Offer,我識幾個3x or 2x+M已經响英國讀緊U。

實有架喎,視乎乜U乜科。我位年輕人有間CO係3X,不過唔計Maths,好彩問一問佢計M,莫非真係預到咁掹?失下手就冇左個CO?~

我位年輕人中四係幾多學生修8科的,棄頂既只佔少部份,所以一定全港修8科唔會咁少人囉~

你試下問DSE Medic/GBus/Law呢批學生,有幾多個考7科?~

licpd 發表於 23-12-9 00:21
Hong Kong Examinations and Assessment Authority - Assessment Information - Subject Information (hkea ...

有文件最好,不過好明顯係唔計,6千幾人修M2/1,起碼過半學生係對自己有要求,以前仲唔計半/1科添,边會咁搏2X+M~

gracelam 發表於 23-12-9 00:15
我女舊年拎住2x十M報UCAS都有Offer,我識幾個3x or 2x+M已經响英國讀緊U。
UCAS 個website原來當M1/M2係core subject common to all 並不當係electiveHong Kong Diploma of Secondary Education (HKDSE) | UCAS Qualification Information Profiles

我對UCAS無研究, 甘2A收係未有特定科目要求就得?

mcl233 發表於 23-12-9 00:36
有文件最好,不過好明顯係唔計,6千幾人修M2/1,起碼過半學生係對自己有要求,以前仲唔計半/1科添,边會咁 ...
嗯嗯, 2X+M對aim high的學生來講真係唔係考慮的選項, 宜家無著LS, 更加要保住3X+M1/M2

licpd 發表於 23-12-9 00:44
UCAS 個website原來當M1/M2係core subject common to all 並不當係electiveHong Kong Diploma of Secondary ...

英國大學睇晒成個profile,點解報UCAS前要砌靚的,如果揸住Maths+2X,只可以話有限制囉,學生個profile可以乜都冇,冇活動,弱啲囉,實有大學收既~

licpd 發表於 23-12-9 00:50
嗯嗯, 2X+M對aim high的學生來講真係唔係考慮的選項, 宜家無著LS, 更加要保住3X+M1/M2

...

強科仲有啲睇第7科,有分計,所以好奇怪點解話香港尖子得145人考8科~

所以我一早話3X係讓半臂,人地可以出後備~

mcl233 發表於 23-12-9 00:53

強科仲有啲睇第7科,有分計,所以好奇怪點解話香港尖子得145 ...

de'ldel

licpd 發表於 23-12-9 01:01
前輩想請教下, 如果學校只卑選3X包括M1/M2, 如果個學生理數強, 中四應該點揀科?
假如個學生想讀HKU Bachel ...

S讀乜㗎?唔知添~

mcl233 發表於 23-12-9 01:16
SLaw讀乜㗎?唔知添~

del

licpd 發表於 23-12-9 00:50

...

其實我想講,3X+M故之然多選擇,即使讀唔嚟自己drop都係一個選擇。

咁只有3x又唔係咁差,認識有人只有3x都入到醫及QFin,又唔好講到非3x+M不可!

最後若果學校真係提供唔到3X+M,同年輕人衡量過之後咪考慮轉校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl233 發表於 23-12-9 01:16
SLaw讀乜㗎?唔知添~

哦,原來,叫餸食飯,咪P/C/B 3選2,再加M1/2,因為,呢啲我估係買保險囉,當然叫餸食飯係選最岩食果啲,例如,換走一科Science~

不過,呢啲大Project,唔好信我,我只識吹水~

mcl233 發表於 23-12-9 01:23
哦,原來Eng/Maths/BestPCB有2X,叫餸食飯,咪P/C/B 3選2,再加M1/2,因為Maths/M1/2 都可以2X,呢啲我估 ...

del

gracelam 發表於 23-12-9 01:22
其實我想講,3X+M故之然多選擇,即使讀唔嚟自己drop都係一個選擇。

咁只有3x又唔係咁差,認識有人只有3x ...

講呢啲,當然乜都無問題啦,只要自己夠強,冇後備6條友打足全場~

但要留意,Medic係講Best6,即係冇反對你安排7個人出6個~

QFin又指定動作,又係叫你出最好果3個,仲話有後備加分~

7科唔會有問題,咪6條友打足全場囉,唔好失手要換後備~

licpd 發表於 23-12-9 01:31
多謝分析! 你太謙啦, 我會轉達卑年輕人知
不過2X都men唔可以失手任何一科, 而且M1/M2學校都未必開到班
...

係㗎,以前我都提自己位年輕人,主科係同水平下係大家差唔多,大家都冇得揀硬食。所以宜選自己岩食,唔好睇價錢叫餸,叫左唔岩食就麻煩了,餸多仲可以夠飽,叫錯2碟唔岩食就會肚餓,叫岩餸食飯先最要,分別就係呢度~

mcl233 發表於 23-12-9 01:37

係㗎,以前我都提自己位年輕人,主科係同水平下係大家差唔多 ...
好同意! 我相信個的學校卑學生讀3X+M都係想學生出路多的
而且有的學生主科未必係主菜, 可以靠electives best 5, 6入圍

如果目標唔係神科,外國名大學,2X+M或3X達標已經足夠入大學

各人有自己的選擇,唔係個個都要讀神科既

我識人選修一科文科+VA+music,這個組合對好多EK家長來講,好難明白點解咁揀,但人地目標唔係神科,想入演藝或浸大有關表演的course。

幾多個入醫/法律,幾多個入牛津劍橋,呢個只係中學關心的題目。

LeeCC 發表於 23-12-9 10:53
如果目標唔係神科,外國名大學,2X+M或3X達標已經足夠入大學

del

licpd 發表於 23-12-9 11:50
3X+M的組合應該對偏理科的學生都有利, 如果學生中文弱的理數強, 甘讀PCB+M+ENG+MATH best 6成績贏面會大的 ...

正如我係樓上講,1A學生能力高,讀8科,9科都無問題架

但對於能力稍遜的學生來說,讀3X+M,未必搞得掂,6科贏面有幾大都與佢地無關

LeeCC 發表於 23-12-9 12:16
正如我係樓上講,1A學生能力高,讀8科,9科都無問題架

但對於能力稍遜的學生來說,讀3X+M,未必搞得掂,6 ...

咪係,呢批學生一向8/9科都冇問題,忽然有班路人甲行埋黎,大家都係為你好,8/9科你搞唔掂,6/7科會幫到你。學生心諗,你唔係問我,係話比我知,我冇思想唔識安排咩?我啲師兄姊一向如是,想當年,你為佢地8/9科出狀元而光榮,今天你話我地讀唔掂8/9科?怪怪的改變~

LeeCC 發表於 23-12-9 10:53

選科組合 2X+M1/2
放洋如中英文唔計 數+M1/2才算1科
文科人要修 M1/2 才夠3科 AL equiv.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊