用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別
樓主: Bluegene
go

DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別 [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-12-7 23:37
我女嗰年已經計一科,但真係唔多人考4X,你可以去考評局嗰網check吓。
應該全港吾多人考4X不過距學校一直都好多人讀4X 8科, 7科更加多.個問題係top學生都好中意3X+M1/M2吧? 象形學校尼個轉變對尼班top學生係好大surprise

licpd 發表於 23-12-7 23:43
應該全港吾多人考4X不過距學校一直都好多人讀4X 8科, 7科更加多.個問題係top學生都好中意3X+M1/M2吧? 象形 ...

今年全港考DSE 4X人數只有145人,應該中途好多人都drop咗科。

gracelam 發表於 23-12-7 23:39

真係唔夠老師,有啲退休,有啲移民,轉行做補習亦有,我識 ...

del

licpd 發表於 23-12-7 23:32
原來有學校係可以幫忙報自修科的! 甘學校真係講唔通點解唔可以幫學生報自修科.

...

我地雖然只有2X+M或3X,但成績好的同學,如果想自修或在外面加music/language個d 科,學校可以幫佢地報,前提是學生要應付到

過去也有人在學校選3X,自修M, 課後可以問老師,老師幫佢改卷,不過不落成績表

licpd    發表於 23-12-8 08:09

licpd 發表於 23-12-8 00:05
學校無提過唔夠老師, 好奇怪, 宜家cut 到只有3X讀, 選擇權都無, 人地起碼可以drop科亦都可以自修學校幫忙報 ...

我見身邊親戚幾間1A學校,現在3X或3X+M/music/language 是基本

現在連band2學校都鼓勵2X+M或3X,如果band1A都只有這2個組合,似乎太睇小自己學生能力吧,這也限制了學生的出路選擇

licpd    發表於 23-12-8 08:08

licpd 發表於 23-12-7 16:15
多謝你的資訊, 但連學校都覺得讀2X+M1/M2 無問題突然禁止學生選3X+M1/M2, 選校有時都講運氣!
其實有無band  ...
我女學校仲係3C+3X+M1/2,我女都係岩岩升上中六,至drop左M1

licpd    發表於 23-12-8 08:08

gracelam 發表於 23-12-7 23:01

一個2022 DSE有LS 4C + 3X

比人多一個,點會講吾通,以前驚你墨水吾夠,填鴨式要硬食多一科,現時怕你太多墨而洩漏染黑社會。呢個轉變,應該很多家長非法高興,吾使女兒高中求學生涯咁大壓力咁辛苦。

Bluegene 發表於 23-11-7 00:56
今年LS變咗CSD。好多學生只讀兩個選修科目,只得Best 5。好多課程繼續要求計6科成績,變相拒絕得兩個Electi ...

有冇搵過資料:QE有冇改變選修方法?還是,可以3X+M?
你問其他Band 1學校意義不大,但BPS和QC同是官校,看看是否教育局開始強制「舊」方向。
註:教育局幾年前已經通知各學校(不是強制性),M當一科(大學卻不計一科),不建議學生修4X。
結果,有Band 1學校跟,有Band 1學校唔跟(如MSS/港華咪唔跟)。

piyohk 發表於 23-12-8 09:32
有冇搵過資料:QE有冇改變選修方法?還是,可以3X+M?
你問其他Band 1學校意義不大,但BPS和QC同是官校,看 ...

皇仁仍然係3X+M,甚至可以考慮加music

LeeCC 發表於 23-12-8 09:44
皇仁仍然係3X+M,甚至可以考慮加music

考9科3C+CS+3X+M1/2+Music or 日文,厲害!
日文A(約)等於日能試N2,N3。
請問music(自修報考?)嘅DSE考試內容要求是什麼?

piyohk 發表於 23-12-8 11:22
考9科3C+CS+3X+M1/2+Music or 日文,厲害!
日文A(約)等於日能試N2,N3。
請問music(自修報考?) ...

佢地music應該係出去上教育局的dse班或者夾其他學校
親戚仔最後決定唔加music, 所以我無問詳情

musicDSE 我記得有獨奏,合奏,作曲 ,aural,history, 要求好似要5級以上樂器或聲樂,5級樂理

licpd 發表於 23-12-7 23:43
應該全港吾多人考4X不過距學校一直都好多人讀4X 8科, 7科更加多.個問題係top學生都好中意3X+M1/M2吧? 象形 ...
可能想短期內再谷高 d 中游學生既5+ 率

gracelam 發表於 23-12-7 23:46

今年全港考DSE 4X人數只有145人,應該中途好多人都drop咗 ...

我估你指既報告係4X唔包M1/2,份報告資料係一直沒太大變動,如2021年8科係得99人,CC+DGS都唔只99人出戰8科啦~

mcl233 發表於 23-12-8 23:01
我估你指既報告係4X唔包M1/2,份報告資料係一直沒太大變動,如2021年8科係得99人,CC+DGS都唔只99人出戰8 ...

剩係M1+2都62XX人報,修8科不可能得1XX人吧~

mcl233 發表於 23-12-8 23:05
剩係M1+2都62XX人報,修8科不可能得1XX人吧~

唔係修8科,係最後考8科!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-12-8 23:35

我咪講咗囉,S+D兩間係2021年出戰DSE,都唔只100人啦~

6XXX人考M1+2,有乜可能得100人修8科~

剩係34分6科已經過千人,你估幾多人係只考7科?就算以前M唔計或只計半科,一直前列生都多人報/考8科~

就算啲B1A女校,都每間有1X人考8科啦,男校8科更甚~

回覆樓主:

放洋英國,不少學科都係計3A或4A,拎住以前既2X去報英國大學,部份唔夠科,又甚或唔炒得,打算放洋,我相信唔會預到咁盡,只讀2X+M,剩係去英國都唔只145人~

mcl233 發表於 23-12-9 00:03
放洋英國,不少學科都係計3A或4A,拎住以前既2X去報英國大學,部份唔夠科,又甚或唔炒得,打算放洋,我相信 ...

我女舊年拎住2x十M報UCAS都有Offer,我識幾個3x or 2x+M已經响英國讀緊U。

gracelam 發表於 23-12-8 23:35
Hong Kong Examinations and Assessment Authority - Assessment Information - Subject Information (hkeaa.edu.hk)
HKEAA個elective list 係無M1/M2

大學的入學requirement都係將electives同M1/M2分開講, 你個document有無講electives係包括咩科?

licpd 發表於 23-12-9 00:21
Hong Kong Examinations and Assessment Authority - Assessment Information - Subject Information (hkea ...

OK,謝謝更正
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊