用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別
go

DSE讀三個Electives 和兩個Electives 分別 [複製鏈接]

今年LS變咗CSD。好多學生只讀兩個選修科目,只得Best 5。好多課程繼續要求計6科成績,變相拒絕得兩個Electives 的學生。以前謮好4C+2X, 有好多選擇,以後3C+2X謮得好也少咗選擇。學校有3X讀、只得2X讀、之前揀咗或drop咗做2X,大學選科變得不同。

4    0    0    0

所以我地學校之前只准成績達標的才可以揀3x,今年改咗,鼓勵全部同學3x,除了留班生外

Bluegene 發表於 23-11-7 00:56
今年LS變咗CSD。好多學生只讀兩個選修科目,只得Best 5。好多課程繼續要求計6科成績,變相拒絕得兩個Electi ...

好多課程要求6科?睇過jupas大學課程資料反而變左best 5喎,只有神科先維持6科

https://www.hkacmgm.org/wp-content/uploads/2023/10/HKACMGM_JUPAS_Requirement_UGC__MU_20231020.pdf

LeeCC 發表於 23-11-7 06:39
所以我地學校之前只准成績達標的才可以揀3x,今年改咗,鼓勵全部同學3x,除了留班生外 ...

del

licpd 發表於 23-12-5 21:48
請問3X裏係包唔包括M1/M2? 如果包括的話, 都係讀6科
我姨甥女學校反而調轉, 所有學生只可以讀3X包括M1/M2,  ...

Band2直資,M1M2 包括在3X內

另外有band1c男校,3X+M1/M2

LeeCC 發表於 23-12-5 22:37
Band2直資,M1M2 包括在3X內

另外有band1c男校,3X+M1/M2

del

licpd 發表於 23-12-5 23:25
距間學校係舊年先改, 以前係可以3x+M1/M2, 宜家反而同你地調轉, 減少一科elective, band 1A來傢, EK的家長 ...

其實一向2X+M, 都可以滿足大部分的科目,但未必足夠入神科或去牛劍個d大學

1A學生能力強,路自然闊,選擇多,3X+M可以係基本,也可以多一科走盞

但,對band 2來講,3X+M,未必人人讀得掂,分分鐘多一科可能拖累全部,所以學校之前寧願佢地大部分可以讀好2X,希望入到大學

LeeCC 發表於 23-12-6 06:33
其實一向2X+M, 都可以滿足大部分的科目,但未必足夠入神科或去牛劍個d大學

1A學生能力強,路自然闊,選擇 ...

宜家既2X,即係讓半臂,就算符合332A33,佢都係得5科玩Best5,冇得睇第6隻牌有冇著數拉高少少~

licpd 發表於 23-12-5 23:25
距間學校係舊年先改, 以前係可以3x+M1/M2, 宜家反而同你地調轉, 減少一科elective, band 1A來傢, EK的家長 ...

由 3X+M1/2 改為 2X+M1/2
放洋例如英國要3科 A level equiv.
如中英文兩唔計 要修M1/2才夠科

Poyau 發表於 23-12-7 15:28
由 3X+M1/2 改為 2X+M1/2
放洋例如英國要3科 A level equiv.
如中英文兩唔計 要修M1/2才夠科

del

licpd 發表於 23-12-7 16:15
多謝你的資訊, 但連學校都覺得讀2X+M1/M2 無問題突然禁止學生選3X+M1/M2, 選校有時都講運氣!
其實有無band  ...

我2個嘅中學(分別2間中學)都只可以收3X,包括M科,如果4x,其中一科要自修,學校會幫你報考埋DSE,不過真係有啲勁人同學自修一科x。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-12-7 22:37
我2個嘅中學(分別2間中學)都只可以收3X,包括M科,如果4x,其中一科要自修,學校會幫你報考埋DSE,不過真 ...
唔好意思請問係LS有grade計分年代嗎? 一共讀幾多科?
宜家LS已經無成績, 即是以前你可以用LS的分計落去總分度但宜家只係合格無分的

我姨甥女學校以前LS計分年代大部分同學讀4C+3X, 然後差不多20%讀4C+3X+M1/M2, 宜家個轉變係只可讀3X包括M科, 而且學校講明係吾會幫學生報自修科, 其實我想瞭解下新制LS唔計分后, 有無學校係甘樣轉變, 只能讀3X包括M科.

licpd 發表於 23-12-7 22:48
唔好意思請問係LS有grade計分年代嗎? 一共讀幾多科?
宜家LS已經無成績, 即是以前你可以用LS的分計落去總分 ...

一個2022 DSE有LS 4C + 3X

一個3C +公社 + 3X

你只BPS突然轉變(隔離post見到), 我估係唔夠老師所以突然改制, 但一間B1a中學連自修第4 X都冇硬食3x又講唔通…..

我哋自修嗰科仲可以一齊考試, 可知道自己pg,唔明放學可以問老師添!

gracelam 發表於 23-12-7 23:01

一個3C +公社 + 3X
band 1A嗎? 是一直都只有3X還是最近才改變?

licpd 發表於 23-12-7 23:03
band 1A嗎? 是一直都只有3X還是最近才改變?

只是B1中學,一直都係咁安排,不過咁講啦, 修4 X到最後考DSE嘅人數, 全港考生應該唔多!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

del

gracelam 發表於 23-12-7 23:20
只是B1中學,一直都係咁安排,不過咁講啦, 修4 X到最後考DSE嘅人數, 全港考生應該唔多!
...
以前M1/M2唔計一科可能好多都drop科吧? 但係宜家無著LS, 已經讀少一科, 實際大家宜家只有最多7科讀, 是嗎?

原來有學校係可以幫忙報自修科的! 甘學校真係講唔通點解唔可以幫學生報自修科.

licpd 發表於 23-12-7 23:28
以前M1/M2唔計一科可能好多都drop科吧? 但係宜家無著LS, 已經讀少一科, 實際大家宜家只有最多7科讀, 是嗎? ...

我女嗰年已經計一科,但真係唔多人考4X,今年2023報考4x人數只有145人

licpd 發表於 23-12-7 23:25
唔夠老師學校無講, 但你點解會甘估? 其他band 1A學校有這種情況嗎? 身邊朋友好似無top學校突然由3X+M1/M2  ...

真係唔夠老師,有啲退休,有啲移民,轉行做補習亦有,我識人教咗幾十年書(津校)原本今年退休,即刻比港島直資中學邀請"復出''今年9月任教。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊