用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 GCSE Contingency Days
發新帖回覆
go

[英國] GCSE Contingency Days [複製鏈接]

請問大家有無聽過 Contingency Days ?
好似定左有幾日要 reserve for GCSE GCE exam.
(in case of significant local events so that exams have to be rescheduled)

考完試都未返得香港,要過曬 contingency days 先可以離閞英國.
   0    0    0    0

回覆樓主:

不是新鮮事。
等於HKDSE exam timetable最後兩天都係寫住“Reserve”, 香港本地大學嘅academic calendar 都係預留兩三天,如有突發事情,用來考試。

回覆樓主:

對,最好留到過了contingency day, 因為一旦要改期考其中一些科而你回港了決席,考唔到就呢科無分㗎啦。

我仔之前考GCSE同A LEVEL都系過埋呢2日至返香港,反正唔急住返黎,宿舍住多2日又唔使錢。

kenweb 發表於 23-11-6 22:44
好似定左有幾日要 reserve for GCSE GCE exam.
(in case of signifi ...
點解要考完試就立即返香港?其實考完試之後嗰啲時間喺學校先係最好玩嘅時間喎(如果係寄宿比例高嘅學校)。

Contingency day係預咗有咩事(例如罷工,天災,交通有問題,試卷出錯等等),可以有啲日子reschedule,最好就過埋先走喇。

我女就Contingency day最後個日下午㙨

kenweb 發表於 23-11-6 22:44
(in case of signifi ...

有聽過 Contingency Days 。GCSE考試局一早定左有幾日作後備。
正常學校都會提你,如計劃提前離開英國,也要預埋Contingency Days先好走。

當然,到時實際真係順利考哂自己的科目,係可以走的。

不過,最後一年高中生活,我仔就留到差不多完term先走。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊