用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選phy, 唔加M2,升大有咩限制?
樓主: piglet0529
go

中四選phy, 唔加M2,升大有咩限制? [複製鏈接]

JayJayMum 發表於 24-3-27 07:19
謝謝回覆 唉我仔本身係考慮讀牙醫,醫佢就一早講左無興趣,點知佢早排話就算牙醫都要係大學讀返Bio ...

我細囝Data Science 畢業.
某學期.佢修了一科Bio.
(中學無讀Bio)
亞囝自小沒興趣讀書.背誦也不喜歡.

修Bio.因為這一科無group project.
唔使跟同學交流.另一科係日語.

Bio成績還可以.

一一一一一

宜家.畢業做lT.
卻天天做group project.
工作是現實的.要適應.

JayJayMum 發表於 24-3-27 07:19
謝謝回覆 唉我仔本身係考慮讀牙醫,醫佢就一早講左無興趣,點知佢早排話就算牙醫都要係大學讀返Bio ...

現今入大學唔算太難,除非一早已決定做醫生或者專門行業,否則大學讀嘅科將來亦未必一定會做。
你囝囝高中應該揀有能力同興趣嘅科目,讀起來才能事半功倍。

我仔當年成績唔錯,但佢對醫無興趣,所以就算有能力讀佢都冇打算過揀,反而有諗過 Poly 三寶中 物理治療同職業治療,亦考慮過工程,但最終佢都係想讀電腦先。
將來嘅嘢仍會有變數,年青人有的是青春同時間,唔駛咁快局限自己,最重要係好好裝備自己,將來做佢自己想做嘅嘢,衹要佢鍾意又生活得開心,無論做咩我都會支持

2jkidsfather 發表於 24-3-27 09:40
考慮讀牙醫卻唔鍾意Bio,是否有矛盾?

佢當初係未知牙醫都要讀Bio, 係最近開始認真睇下大學既課程先知讀牙醫都要讀返Bio, 佢就唔想了。

200904 發表於 24-3-15 10:23
我見過大學招生成績表内有M1,M2 有係數可以乘,有些商科的係數好高添。你可以先去各大學網站看看。有沒有 ...

請問是港大的工商管理學學士及法學士(雙學位課程)嗎

crystalli2009 發表於 24-4-10 16:59

時間有些久遠,這不是我女兒感興趣的課程,所以我記不清楚了,你可以自行去查一下。不好意思。

crystalli2009 發表於 24-4-10 16:59
HKU

工商管理學學士(法學)及法學士(雙學位課程)

2jkidsfather 發表於 24-4-11 09:41
HKU

工商管理學學士(法學)及法學士(雙學位課程)

Thx

都想問除了arch, engine, 有咩科一定要讀M1/M2?
如果有讀M1/M2, 但成績唔好,計唔到入best 5/6,咁有冇影響嗰科收唔收你?

fannyfanny^^ 發表於 24-4-13 12:50
都想問除了arch, engine, 有咩科一定要讀M1/M2?
如果有讀M1/M2, 但成績唔好,計唔到入best 5/6,咁有冇影響 ...

M唔M1/2,最好都係睇下自己將來有冇需要,冇未要盲追,但當然有好過冇~

香港升大主要睇夠分,但當然要計返入該科要求。若M1/2成績麻麻,而又係大學課程係重要既,反為要考慮你選該學科是否適合,要有心理準備去面對~

fannyfanny^^ 發表於 24-4-13 12:50
如果有讀M1/M2, 但成績唔好,計唔到入best 5/6,咁有冇影響 ...

依家好少寫「一定」,但我見除咗工程,金融/電腦都係M數有加乘

mcl233 發表於 24-4-13 14:15

M唔M1/2,最好都係睇下自己將來有冇需要,冇未要盲追,但當 ...

我嘅考慮係best 6拎第六隻牌鬥大,用中文定M會有把握d
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊