用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選phy, 唔加M2,升大有咩限制?
go

中四選phy, 唔加M2,升大有咩限制? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果唔揀M2, 上大學選科會窄左嗎?

中二時仔對數學失左的信心,佢喜歡物理,老師同佢地講揀得物理就揀埋M2. 想問如果唔揀M2升大學時會有何損失或限制?

佢依家想揀既3科係Geog/Chem/Phy, 佢學校如果要額外再加M2既話今年既數要有85分,佢數只合格多的,所以冇可能。而佢如選3科又冇興趣其中一科用黎揀M2. 疑問中。
   3    0    0    0

piglet0529 發表於 23-11-6 22:27

中二時仔對數學失左的信心,佢喜歡物理,老師同佢地講揀得物理就揀埋M2 ...
問了仔仔,
如果喜歡物理,而沒有修讀 M2的話,係可以應付到中學物理,
但係上到大學,如果無讀過M2, 係搞唔掂大學程度的物理的。

我仔仔中學讀 Econ,Phy及 M2, 在大學讀金融,
他大學經濟科都需要用到 M2數讀經濟科。

有沒有想過將來在什麼領域發展呢?生涯規劃如何呢?
這樣才是影響你仔仔大學選科!

我小朋友phy,+M1,因為佢中三數學排名唔夠前,唔夠數菁英班同學爭M2,所以揀M1,滿足calculus 的要求

一般大學理科大多數要求M1/M2,除非你目標係外國最top的大學,見過呢D大學會要求M2,有4甚至5以上

你家陣唔讀M2 ,上到大學都要

中二時仔對數學失左的信心,佢喜歡物理,老師同佢地講揀得物理就揀埋M2 ...

中三數學成績衹係合格多啲,揀Phy可能都未必適合喎,一定要考慮清楚才去選擇。

我仔高中修 Phy+Chem+Econ+M2,佢話中四物理有九成係計數,物理呢科對數學要求高,數學唔好的話呢科都幾難讀得好,所以如果數學成績麻麻,學校老師一般都建議同學唔好揀物理。數學唔強更加唔會考慮選修M2啦,勉強讀會有好強嘅挫敗感,隨時拖累其他科。

現今入大學唔算太難,大部份都係計 Best 5 or Best 6,盡量揀有能力及有興趣嘅去選修就可以。

回覆 piglet0529 的帖子

我個人覺得好睇大學選科既計分要求, 唔係所有大學/科目都當M1或M2係一科.  例如理工三寶既weighing, 2023 年 Best 6, phy chem bio x 10, 而 M1 M2 x 5, goeg x 5.  
現在才中三又無咁快知道大學想讀咩, 如果而家揀 M1 M2就要多讀一科共8科, 不過咁, 之後覺得吃力都可以 drop.

洋蔥頭媽咪 發表於 23-11-9 19:23
中三數學成績衹係合格多啲,揀Phy可能都未必適合喎,一定要考慮清楚才去選擇。

請問你仔仔大學修哪一科?我仔仔出年中四又係打算修phy chem econ M2. 我又唔係好想佢讀工程,都唔知仔仔大學有咩選擇…

有冇機會可以讀M1?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我見過大學招生成績表内有M1,M2 有係數可以乘,有些商科的係數好高添。你可以先去各大學網站看看。有沒有些需要M1,M2的學科是小朋友有可能將來想修讀的。

我其實都好希望囡囡讀港大商科的雙學位課程,她其他科目的成績應該可以去爭取下,但她死都不肯讀M1,M2,沒辦法,書是她讀,她自己決定。

回覆 200904 的帖子

讀M1或M2 好講本身有無興趣,唔係就弄巧反拙。

200904 發表於 24-3-15 10:23
我見過大學招生成績表内有M1,M2 有係數可以乘,有些商科的係數好高添。你可以先去各大學網站看看。有沒有 ...

點解要讀雙學位呢?俾多一年時間,有什麼好處呢?

回覆 liverpool2023 的帖子

可以多學一些呀,也有做交流生去外國交流的機會,何樂而不爲。

200904 發表於 24-3-20 14:04

可以多學一些呀,也有做交流生去外國交流的機會,何樂而不爲。 ...

好像讀本科也有交流機會?
只是覺得不明白為什麼要多花一年錢和時間?

個人選擇而已。我希望小朋友有機會多多開拓眼界。爲人父母,總想小朋友不要那麽早就為升米而勞勞碌碌。
當然,到了那個年紀,她們早已有自己個人的選擇。

200904 發表於 24-3-20 14:13

個人選擇而已。我希望小朋友有機會多多開拓眼界。爲人父母,總想小朋友不要那 ...

明白了,謝分享

JayJayMum 發表於 24-3-15 00:17
請問你仔仔大學修哪一科?我仔仔出年中四又係打算修phy chem econ M2. 我又唔係好想佢讀工程,都唔知仔仔 ...

我仔讀 Computer Science .

除非想讀醫就爭少少(因欠Bio), 其他學系的話, Phy .Chem.Econ.M2 已經好足夠。

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-26 16:45

除非想讀醫就爭少少(因欠Bio), 其他學系的話, Phy .Chem.Econ.M2 已經好足 ...

香港比較奇怪,醫科好似係唔需要bio

LeeCC 發表於 24-3-26 20:29
香港比較奇怪,醫科好似係唔需要bio

係,香港嘅大學讀醫衹須要有修Chem,不過如果無修 Bio 入到大學讀醫都要追番仲辛苦。

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-26 16:45

除非想讀醫就爭少少(因欠Bio), 其他學系的話, Phy .Chem.Econ.M2 已經好足 ...

謝謝回覆 唉我仔本身係考慮讀牙醫,醫佢就一早講左無興趣,點知佢早排話就算牙醫都要係大學讀返Bio, 佢係好唔鍾意Bio呢科,佢依家連牙醫呢個目標都放棄左

JayJayMum 發表於 24-3-27 07:19
謝謝回覆 唉我仔本身係考慮讀牙醫,醫佢就一早講左無興趣,點知佢早排話就算牙醫都要係大學讀返Bio ...
考慮讀牙醫卻唔鍾意Bio,是否有矛盾?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊