用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:聖心私小 ?
go

真心請教:聖心私小 ? [複製鏈接]

仲有好多間未出結果,好彩今天已收 聖心私小offer,
下星期仲有DGJS  second in 希望可以成功到最後。
聖心私小會先留位,想請教 聖心私 好 嗎?
   0    0    0    0

我囡唔係德幼生,考德小收reject,有DG 2nd in,我估德小同DG睇重嘅特質好唔同

回覆樓主:

而家waiting又未必唔收,現在言之過早,最後都收番大部份德幼生我估

至於聖心私定德小,不應在於正選或後備而決定,德小老師都不認識德幼學生,純粹以show and tell去判斷收取或後備

凡事以女兒前途為重點考慮

APPLE9876543 發表於 23-11-6 20:12
小女是德幼生K3,但現仲係waiting,其實一心諗住直上德小,無諗過學校會離棄我們德幼生,唯有自生自滅出去 ...

德望最叻果啲去哂DG, DG 一出offer 就會好多人放GH,再等下。

其實德幼從來都唔係100%直升,黎個似係家長自己一廂情願以為一定收返,我唸你選佢幼稚園時亦已經知道黎個point,唔收又唔係代表小朋友唔好,只係唔match 學校某D 要求je。不過德小都唔係100%直升德中,最後只係收叻女,所以就算升到又係唔係好事呢?真係無人知。
而家只係起步,考小從來都係緣分遊戲,唔使太上心。大把好學校,何須太執著呢。

德小比聖私level 高好多
曾經是聖奶德幼德小真用家
如果最後有DG 當然最好
但GH vs SH
不論是校園配套及教學及學生level
德小真心好好多
唔好因一時之氣放棄德小

APPLE9876543 發表於 23-11-6 20:12
小女是德幼生K3,但現仲係waiting,其實一心諗住直上德小,無諗過學校會離棄我們德幼生,唯有自生自滅出去 ...

小小分享啦,我有朋友(係呀,咁啱又係「識人呀」),佢小朋友讀一間有中小幼嘅幼稚園,佢小朋友好叻,幼稚園時年年攞學術獎,但小學部唔收,多年嚟都有考插其他學校都唔成功,但升中時就大滿貫,基本上報咗既都收,現讀神校中。有時,都係緣份問題,另外,起步嚟咋,唔好灰心,適合就可以喇。聖私係一間好好嘅學校。

我都有認識朋友, 德幼唔收去左聖私.

當年佢同樓主心態一樣, 就算收番, 佢同小朋友都唔想返去

結果係聖私讀得好開心

我小朋友係聖私讀左一年,老師超好.

未睇過德小卷, 但好肯定聖私特別英文卷係全港數一數二深

唔覺得學術LEVEL差好遠...

仲有好多間未出結果,好彩今天已收 聖心私小offer,
下星期仲有DGJS  second in 希望可以成功到最後。
聖心 ...
請問今年聖心私面試係咪都係見5分鐘就出返黎?

JILL411 發表於 23-11-6 21:36
我囡唔係德幼生,考德小收reject,有DG 2nd in,我估德小同DG睇重嘅特質好唔同 ...
今年轉左校長, 收生要求覺得有唔同

聖私好像近年好多人唔要offer, 要入唔難,始終地點遠,九龍新界人根本唔會諗!雖然半日學,但星期六要返。

回覆樓主:

我都收到offer,開心吖。個心定d。

今年面試不是5分鐘,我記得入了去好似1小時。

happymeme 發表於 23-11-7 10:57
聖私好像近年好多人唔要offer, 要入唔難,始終地點遠,九龍新界人根本唔會諗!雖然半日學,但星期六要返。
...

都唔係吖,我住新界,暫時offer得佢和另一個waiting ,會註冊吖。

northernstar123 發表於 23-11-7 12:47
都唔係吖,我住新界,暫時offer得佢和另一個waiting ,會註冊吖。

新界有校車?要注意返學時間,勁早開始上課。
不過可能你開車自己送啦。
一開始個個未有offer一定會註冊先,到咗call waiting 好多人放,基本上都收,一直call 到開學

請問是郵寄定電郵通知?

回覆 JILL411 的帖子

其實學校不會只收一種類型的學生(試想像成班小朋友都勁活潑多野講都幾難manage),反而覺得幾間傳統top local schools 最想搵既人都差不多。

回覆 HK-CR7 的帖子

請問你指DGJS? 好奇同之前Mrs Lee收生要求有咩分別?暫時聽前輩講初小功課比以前係多左,但比起不少學校都係仍算少既。

回覆 Ashleydear 的帖子

之前係到出result果日上返佢個portal check result :)好奇今年幾時出result?

有無人收唔到聖心的郵件通知?

回覆 lfpop 的帖子

我收唔到啊,所以發咗電郵去問學校。應該聽日先有回應。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊