用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[中學] Del [複製鏈接]

Delete
   7    0    0    0

回覆樓主:

美國不只看PG, 學校councillor 熟悉申請美國大學程序?

美本好学校一定是很在意高中的,它们有自己的feeder。

如果特别想去某个大学,那最好高中先去此校的feeder

Youweird 發表於 23-11-4 19:09
美本好学校一定是很在意高中的,它们有自己的feeder。

如果特别想去某个大学,那最好高中先去此校的feeder ...
你意思是要了解目標大學收生準則?

回覆樓主:

如果真的想轉校,在香港,建議報考李寶椿書院讀Y12及13。

入讀學生在同一起步點,而入top tier 大學的成績亦非常特出。

Radiomama 發表於 23-11-4 19:29
如果真的想轉校,在香港,建議報考李寶椿書院讀Y12及13。

入讀學生在同一起步點,而入top tier 大學的成績 ...
有睇過, 但要寄宿唔係好想。 如果可以選擇唔轉校當然唔想轉

ckmammy 發表於 23-11-4 19:45
有睇過, 但要寄宿唔係好想。 如果可以選擇唔轉校當然唔想轉

以我記憶,你仔學校的IBDP成績在香港屬起步,似乎未夠亮麗。
要考入李寶椿其實也不容易,有機會嘅話應該一試。
如果諗住繼續留在原校讀IBDP, 應主動與升學輔導老師早啲表達目標,睇吓點樣安排。
當然也可考慮升學顧問幫手。

Radiomama 發表於 23-11-4 19:58
以我記憶,你仔學校的IBDP成績在香港屬起步,似乎未夠亮麗。
要考入李寶椿其實也不容易,有機會嘅話應該一 ...

Delete

ckmammy 發表於 23-11-4 20:18
無錯。 第一屆畢業生人數太少, 考 ib 十個人都冇, 平均分真係麻麻。 起初我諗住唔好理會其他人成績, 只 ...

That’s why我建議李寶椿囉。因為所有入讀嘅學生都係Y12開始,大家在學校嘅活動參與,機會均等。

ckmammy 發表於 23-11-4 19:20
你意思是要了解目標大學收生準則?
不是收生准则,是主要从哪几个高中录取。或者你的高中最近几年有没有去这个学校的毕业生。
收生准则怎么可能赤裸裸✍️明白学校喜欢哪些高中的毕业生呢?这个要自己总结

Radiomama 發表於 23-11-4 20:23
That’s why我建議李寶椿囉。因為所有入讀嘅學生都係Y12開始,大家在學校嘅活動參與,機會均等。
...
明白。 可能純粹係自己對原挍有情意結所以唔想走。會認真考慮,謝謝你意見!

Youweird 發表於 23-11-4 20:32
不是收生准则,是主要从哪几个高中录取。或者你的高中最近几年有没有去这个学校的毕业生。
收生准则怎么可 ...
明白。那要跟現校討論一下,因為现校太新,未有畢業生入到較好嘅美國大學, 謝謝你意見

見你讃間學校,以為係打手。贊成(emoji)有track record 學校,始終學校有經驗點拿高分。資源豐富,不過太遲轉好難適朋友。

ckmammy 發表於 23-11-4 20:18
無錯。 第一屆畢業生人數太少, 考 ib 十個人都冇, 平均分真係麻麻。 起初我諗住唔好理會其他人成績, 只 ...

咁路係人行出嚟嘅,留在原校,可能你孩子就成為考進名大學的第一人。

最緊要孩子自己想留低定轉走?

識一些原本在香港官津讀中學的學生,就係嚮往「國際化」的環境、宿舍及IB課程,所以好努力研究點樣考入LPC, 過程一啲都唔容易,除咗成績好,仲要有「全人」發展和表現。
我覺得入到呢間學校嘅學生,已經有好好嘅特質和好適合嘅profile去考美國嘅大學。

當然United World College在世界各地都有campus, 香港也有學生是考外國的、更勁。

Radiomama 發表於 23-11-5 00:49
咁路係人行出嚟嘅,留在原校,可能你孩子就成為考進名大學的第一人。

最緊要孩子自己想留低定轉走?

我當初就係抱住呢個態度,留在原校,如果孩子用功,也可成為考進名大學的第一人。 但返返去我最初嘅問題, 就係名大學到底是否睇唔上新校, 因為只有三年 track record,而又不是亮麗成绩。 假設如果我孩子讀 ESF, 有 UCB 要既 profile 取得 offer。但同一個 profile 在一間只有三年 track record 嘅新校,UCB 會否也會考慮,還是將 offer 比其他有record 嘅學校。 呢個先係我考慮要否轉校嘅最大問題。 可能呢個真係要專業人士先可以解答到

ckmammy 發表於 23-11-5 10:40
我當初就係抱住呢個態度,留在原校,如果孩子用功,也可成為考進名大學的第一人。 但返返去我最初嘅問題, ...

其實轉校都要部署,心水學校亦未必一定有位,要有兩手準備。

有冇睇FB Dr.Kao’s 個group, 果度好多在美華人分享升學心得,特別是西岸UC系列的情況,好有用。

Radiomama 發表於 23-11-5 13:03
其實轉校都要部署,心水學校亦未必一定有位,要有兩手準備。

有冇睇FB Dr.Kao’s 個group, 果度好多在美 ...
有, 我會跟學校 counselor 傾一傾,多謝你

回覆 ckmammy 的帖子

大學會唔會參考來自那間學校我冇答案;不過起碼名校會匯聚一班叻嘅學生,朋輩影響力量一定會比較大,得出好成績機率會高啲

ckmammy 發表於 23-11-4 17:28
想請教美國有名氣大學是否很看重中學學校的 track record? 小朋友現讀十年级,新校, 暫時只有一屆 IB 畢業 ...

如果小朋友夠獨立和主動,建議轉李寶椿書院。

回覆 ckmammy 的帖子

試下無壞....
https://articles.zkiz.com/?tag=%E5%94%AF%E9%9D%88
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊