用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無offer 既媽媽千其唔好灰心!
發新帖回覆
樓主: snakesnake2013
go

無offer 既媽媽千其唔好灰心!   [複製鏈接]

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-5 00:02
其實兩批家長對考直私小目標+出力程度完全唔同,比黎都無謂。私幼家長本身aim high,願意出錢出力去谷去配 ...

好認同。大家出發點的不同。
留意山中無老虎。猴子也稱王。劵幼中最叻 可能在名幼中下游。考小一定要知小朋友係公海咩位置,有咩弱項要補位。而唔係父母覺得佢叻,考到咩咩證書。

陳生陳太 發表於 23-11-5 23:02
點知道自己位置呢,去到面試人山人海,分分鐘連個仔去咗邊都唔知。

面試班會告訴你。
如果你本身學校同埋環境競爭性比較低,你會一直安於現狀。當然讀名幼也不一定有offer。一心考直資的家長是出錢出力,在家都經常溫習伴讀。所以要一齊爭要有心理準備。

Winghtsang 發表於 23-11-7 17:23
其實我上面都認左我係低估左考小呢個遊戲,我冇接觸過直資,邊知道原來幾歲人仔就要識我哋以前小學先教既野 ...

我見你報db, SPCC 其餘5間係咪都一線熱門果啲?
如果是,落選好正常。
出面LH , BH, SC , CCKG 已千幾人可揀,父母背景好+ 出盡力幫小朋友,唔止外補,內補都好勁。
一般人要追上名幼學術要更加努力。小朋友圈子很重要,因為你身處劵幼,所以唔知出面水平。知道水平,先知道點追呀。

Winghtsang 發表於 23-11-7 18:12
仲有英華港同播道真道同陳守仁,我已經知道冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,所以只係想圍下爐就算,唯有小學努力 ...

播道 真道 應無咁難爭
凈低3間都係難
你應報多幾間2線。

chun719 發表於 23-11-13 14:00
如果要讀一年面試班先考到
不如入間地區津校/二線直私
讀一年考小二算啦 ...

插班爭幾個位係仲難,如不是一線學校考級頭好難有面試機會。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊