用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無offer 既媽媽千其唔好灰心!
發新帖回覆
樓主: snakesnake2013
go

無offer 既媽媽千其唔好灰心!   [複製鏈接]

回覆樓主:

有時唔係hold offer, 而係學校越遲call d人越多turn down ,唔係個個都願意急轉校的,尤其當小朋友已上左小學體驗班後。

回覆樓主:

見有人講券vs 私幼。今年有幸已獲直資取錄,根據谷內投票,有offer人士券vs私係1:9,而私幼入面,一半來自LH.

以上數據,只作參考。但好明顯如果你無信心做個1成既券幼生,都係讀私穩陣。

Winghtsang 發表於 23-11-7 14:01
多謝大家安慰
我一開始唔係target直小,都係到k2果陣先突然想比仔仔試,呢一年只係自己教phonics,有 ...

輪準備都差一截,更莫講私幼考小既學校配套,家長一手消息互通既network等等。其實有齊以上準備充足都未必考到,更莫輪準備不足既。

你係第一次考小嗎?我覺得新手媽媽第一次玩考小真係由有配套既私幼開始,好過係券入面盲中中,自己搏鬥。

terrenandtania 發表於 23-11-9 13:38
我又分享下,大仔四年前考小,讀私幼但出名happy school,冇乜英文,我有外補英文,冇上面試班
考十幾間直 ...

對你既#4深感認同!真係唔好比d小學校長扼左,佢地咁講只係marketing 既一種。信左,入去裸考衰左,就只怪自己咁大個人仲咁天真。

唯一db校長比較坦白,講到明面試係考5歲以上既野,所以學術係先決條件。

今年考小難左,問既學術都比2年前深左。有家長分享過,家姐呀妹同一間幼,2年前家姐無面試班,呀妹2年後有上面試班,出黎既offer都一樣。令呀媽懷疑人生。

f00130 發表於 23-11-9 17:41
明明個post 係鼓勵未有offer的人 點之淪為鼓催面試班/讀名私幼嘅平台
同意條條大路通羅馬 現在未做 ...

君不見讀券會後悔,讀私少後悔?

同埋睇下target 咩學校啦,如果想讀樓下個間津小,讀happy 券幼無問題呀。但呢度講緊考直私,正路就當然搭私幼啦。到呢家都未有offer/ 預計考得差ge,review 下過去咩step行錯好正常。有機會唔係讀咩學校既問題,係屋企未發力既問題,鼓勵之餘都要探討,先夠全面,下次先有得進步ma.

lot888 發表於 23-11-9 22:46
我都覺得有D似教育局打手落場,大力做淡,制造恐慌,等家長衝去直,私小。習慣這種新派教學模式後继續選升 ...

想太多了。教育局call國家隊入場剷平我地班港孩已經唔使玩啦。

lot888 發表於 23-11-9 23:17
回覆 Lightwriter 的帖子

我見D家長咁大壓力,所以亂噏下,轉個方向,同大家減減壓,绝冇想太多。 ...

呢家好多神校未叫糊,offer又未到手既moment 的確令人辛苦,even 小朋友都會感受壓力,問家長自己有無書讀。

到12月差不多出晒大部分offer就見(emoji)光了。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊