用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心 ...
樓主: rabbitbaby1
go

青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心   [複製鏈接]

4001cc 發表於 24-2-3 20:50
可唔可以講原本邊間小學?

青衣得一間叫做主X小學

回覆 rabbitbaby1 的帖子

樓主我好明白你感受,一間學校冇愛心,家長好容易感受到。我仔上年間小學,校長又係極無愛心。我仔讀私小,落雨唔俾家長入學校接送,小朋友淋雨走出學校。
學校搞啲節日或主題活動,只係小息進行,我仔話落去排隊未玩已經打鐘,太多小朋友排隊,校長為左影相放上網,話好多活動,但實際好多同學冇玩過,校長唔覺係問題。
家長反映有唔同問題,就叫家長退學,唔會想一齊解決問題,完全冇愛心,睇出只為利益。而且教書進度又慢,考試前幾日仲教緊。
我仔轉校後,而家校長老師超級有愛心,小朋友好like校長,教學方法又掂,家長又有充足時間同小朋友温習。活動又係上堂時間進行,唔會冇得玩。

普遍谷成績的津小都係咁,唔會有愉快學習,真係谷谷谷!

我同樓主諗法好相近,都係希望小朋友能夠愉快學習,奈何香港家長大多仲係執著於「求分數」「入band 1」所以先仲有呢啲不合時宜嘅填鴨教育存在。有個事實係每個小朋友資質各異,唔係話谷就會work,所以鄧樓主開心搵到間合適嘅學校,亦都慶幸依家有唔同style 嘅學校出現令到小朋友可以搵到佢地嘅出路

發表於 6 天前 |只看該作者
rabbitbaby1 發表於 23-11-2 01:28
小一每日小息 用嚟教書。
上堂講一句嘢都要罸無小息。
又要逼學生背中文同常識書唔識背又係要罸無小息。

雖然話津校一線普遍係咁⋯
但我理解係谷成績時,緊張並不代表要鬧得多,過份負面氣氛唔見得令成績有乜幫助。

不過樓上有提醒過,始終都有在讀家長會認同,互相尊重各有所需就算了。

btw我係同意成績有時係要谷(每人能力不同),我小朋友都係原本入左主力sell關愛嘅二線津校,但越讀越唔對路,升中成績的確係二線,但老師態度就完全談不上關愛,上堂氣氛經常好差。
我抗拒仔女喺呢種環境成長,之後已插班去一線津校,成績都係靠谷,學生都係勤力嘅,但谷都唔代表狂鬧狂罰嘅。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊