用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心 ...
樓主: rabbitbaby1
go

青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心   [複製鏈接]

bighero 發表於 23-11-11 12:20
禮賢升中唔算差, 但據我所知一定無八成。就算一線直私都未必有
其實黎幾年好多人走左,而走的都多band 1生,所以好多band 2 生都入到band 1 中學,所以小學選校都叫band 2 抽入band 1 整靚個成績。我fd 個仔讀1線津,本身屬中游,但級3-40都移民了或轉去更勁,佢仔就甘變左band 1 學生了,所以黎幾年個升中成績只係虛火,加上幾年無考pre-s1,其實好多1線津校都食緊老本,所以派得好,我唸黎緊2年會大執位架啦D 小學排名。

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-11 12:59
其實黎幾年好多人走左,而走的都多band 1生,所以好多band 2 生都入到band 1 中學,所以小學選校都叫band 2 ...
其實睇你邊個校網,有啲校網band 1 學校同學位多既,band 2 生都多抽中band 1中學。

例如九龍城校網咁,band 1位好多。不過同樣地九龍城既小學校網競爭都大,好多都有龍可以直升,其他無龍既小學學術都好接近,就算1線小學升中都唔過50%。

相反有啲校網band 1學生少, band 1生多過啲band 1 學位, 唔少band 1生都要逼住讀band 2中學。

禮賢係深水埗校網, 深水埗算係band 1 學校同學位不足既校網, 好少會band 2 生升到band 1中學。

bighero 發表於 23-11-11 18:08
其實睇你邊個校網,有啲校網band 1 學校同學位多既,band 2 生都多抽中band 1中學。

例如九龍城校網咁,ba ...

有band 2a同學抽到聖母玫瑰
b2女生深水埗網容易抽到b1。因有3間b1女校

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-11 12:59
其實黎幾年好多人走左,而走的都多band 1生,所以好多band 2 生都入到band 1 中學,所以小學選校都叫band 2 ...

睇樓主既留言, 大概都知咩情況, 舊個間係一間仲用緊好舊式既教法, 其實有啲犯規, 一般學校下午個兩節係做啲休閒活動, 同埋小一既小息都要用埋黎教書, 真係無乜必要, 同埋而家唔興背誦, 連常識科都要背我覺得走火入魔了, 而家啲課本都係思考分析為主

有啲網友講得啱, 上課形式唔應該單一以默書形式, 因為學生既精力就花在大量背誦上, 所以最後派位成績唔會比輕鬆學校好

所以樓主轉校轉得好, 現時更加應該鼓勵愉快學習, 小組討論可以讓學生更多參興, 新個間識教學生得多, 細路仔又讀得開心

至於有啲人話樓主踩舊個間, 其實樓主只係反映事實, 是否踩係旁觀者感覺, 有啲家長鍾意迫學生讀書, 又或者學生鍾意迫自己讀書, 咁舊個間正係佢地理想之選, 不過都係個句, 己所不欲, 勿施於人

學習有好多不同方法, 隨著小朋友成長, 有時覺得由記憶主導, 轉為思考主導, 都是反覆需要的.

家長跟得緊, 便會留意到他們何時不足, 幫助加強...

寫字練習對一些人容易, 一些人好難.
學校有自己標準, 小朋友跟唔上係痛苦既.
不過, 真係唔係一個大問題.  

了解學校其他方面的教學情況.  兩個月可能只看到學校很小部份.

其實, 好多家長經驗, 一年級往往是痛苦, 家庭孩子關係不和諧, 特別對高要求學校....官校/津校資源不足, 學習係要硬上.  我同阿仔講, 如果你覺得學校好, 你便有個責任考好升中評核, 成績對來年學校收生好重要.

不過, 聽到樓主講轉校後開心番晒, 証明是一個正確決定. 這個思量很大, 相信家長有花時間了解小朋友學習類型及學校教學模式, 不是硬去迫小朋友, 值得高興既!

講開中文, 初小不唸書, 到高小都要唸....中文好像是要記, 要唸出來, 但首先要肯生字默寫.
生字都唔識多個, 點自己閱讀...無閱讀, 又何來講樂趣.

是初小做抄默背, 或者是先鼓勵閱讀, 高小才做?
看到坊間有好多專門教中文作文的補習社, 那些生字成語多到呢...便知道需求有幾大.

好多家長, 到高小才發現小朋友重英文, 再不肯中文字默寫背誦, 對學校可能就像姻緣一樣錯配了.

可能對資源有限的小學, 抄寫背誦快快跟上, 養成了學習模式及態度, 就是6年後學生成績的保證罷!

加樂爹 發表於 23-11-14 15:23
學習有好多不同方法, 隨著小朋友成長, 有時覺得由記憶主導, 轉為思考主導, 都是反覆需要的.

家長跟得緊,  ...
每個小朋友性格同情況都唔同, 有啲谷得, 有啲唔谷得。有時有啲家長, 安排大既小朋友同細既小朋友係唔同學校讀, 因為谷得既會嘗試去谷同學術好既學校, 唔谷得既會去相對happy既學校。

所以揀間啱自己小朋友讀既學校好重要。

jacky0579 發表於 23-11-14 11:55
睇樓主既留言, 大概都知咩情況, 舊個間係一間仲用緊好舊式既教法, 其實有啲犯規, 一般學校下午個兩節係做啲 ...

多謝你呀。完全講中晒我心聲,中晒point,分析得好好 希望津校都改革下啦, 因為唔係每個人都有夠膽轉校。
而家我仔每晚臨瞓前,都同我講,以前好驚同好唔鍾意返學,而家好鍾意返學。我都覺得好感恩

bighero 發表於 23-11-14 16:30
每個小朋友性格同情況都唔同, 有啲谷得, 有啲唔谷得。有時有啲家長, 安排大既小朋友同細既小朋友係唔同學校 ...

加樂爹 發表於 23-11-14 15:46
講開中文, 初小不唸書, 到高小都要唸....中文好像是要記, 要唸出來, 但首先要肯生字默寫.
生字都唔識多個,  ...

唉,咁嘅方法,令小朋友細細個已經好憎讀書,失去學習嘅動力

rabbitbaby1 發表於 23-11-15 01:15
唉,咁嘅方法,令小朋友細細個已經好憎讀書,失去學習嘅動力
中文門檻真係比英文高.  細路睇英文youtube, 學下拼音, 大既可以起步接連到閱讀.但係中文唔得, 要認字; 要背誦短句, 才明白語法, 寫作才會好.

呢個係我呢4年同阿仔讀既感覺.

學習動力...我認為是陪讀, 陪記, 比空間佢去寫作.
學校有套學習時間表, 而家長就到小朋友能力, 亦須要有一套時間表.
閱讀是樂趣, 都要父母看到佳句, 看到好的故事, 同佢一齊延伸這個樂趣.

佢現在四年級, 前暑假接連自己看了幾套衛斯理, 間中看西西既石頭與桃花; 朱自清的描述家庭情境, 形容荷塘月色或春的景物, 都寫得很美, 文章寫法與他小學課本都近似, 當時和他記憶下, 寫了些短文; 之前半陪讀看了文字版的三國人物, 都看得津津有味, 歷史有個認識, 能夠延伸讀下去的興趣.

我覺得方向對了, 佢可以自己找到中文閱讀既樂趣了.

我純粹在這裡分享, 沒有說方法是否一定對, 反正EK就是應該正面及經驗分享罷.

回覆 rabbitbaby1 的帖子

多謝你分享學校的教學法只係受谷與否問題  
當然適應小一又係另一問題

回覆樓主:

可唔可以講原本邊間小學?

Rabbit 媽, 祝福你的子女找到適合自己的學校

偶然遇到這個POST, 特意登入來回應一下。我的孩子也是今年入讀這間主X小一, 也知道上學期有同學退學了, 可能我們的孩子就是曾經同班同學。

小兒本身的幼稚園是Happy School, 上了小學後中文認字方面都比較吃力, 但英文及數學方面就覺得淺易, 所以下班後也會為小兒努力溫習中文常識。其實若果學校的課程深內容多, 反而減輕家長為小朋友補習溫習壓力。盡早開發大腦的記憶體有助思考及增強記憶力。

字體不整齊, 我也會指正他重新寫過, 只是幾秒鐘的事, 讓他更專注做好每件細微的事。其實對孩子的成長有幫助, 學懂不要馬虎做人。除非筆劃錯, 否則字體不美觀老師也不會扣分。

家長日和班主任見面的時間充足, 每位家長本來分配了15分鐘的見面時間, 但我剛好是時段的最後一位, 結果班主任和我十分投契, 交流了半小時以上。老師的觀察細微, 可以給我孩子正面的建議, 我提出的問題及建議, 老師也在下學期配合調整了。我接觸到的老師及校長笑容也很好, 感覺親切。

每日課堂的大至的鋪排: 上堂, 小息, 上堂, 午膳, 上堂, 小息, 課業指導/課外活動。

我認為休息時間充足, 就算連上兩堂中文也沒有大問題。若果安排午膳後上體育堂做大量運動反而更不利健康吧。音樂室,電腦室這些屬共用的設施, 不會同時間全校一起使用。若站在校方角度想, 高年級的學生更應安排在上午時段吸收課本知識, 在午膳後才使用音樂室,視藝室,電腦室這些設施。低年級的課程較淺, 優先程度較低更合理。

考試方面, 似乎比其他學校較早開始考試, 但我覺得很好, 尤其在長假期前完成該階段的考試, 讓孩子可以全心全意無憂無慮的放假。

就我所見及孩子的回應, 他十分喜歡這學校, 校園十分大, 很多活動可以參加, 不覺得受壓迫, 不似坐監。班主任及老師們也有回應我的建議, 家校是合作的態度。當然每人的情況不同, 自己也會密切留意小朋友的情緒。

百貨應百客, 不要因為香港的學校/教育制度而氣餒, 找到適合自己孩子的學習環境才是最重要。我自己讀官校, 當年中三學校會把最低成績的學生趕出校/勸退, 十分殘忍。有一同學退學後, 去了外國升學, 現在已是跨國企業的電腦總工程師, 生活富足。證明找到合適自己的的學習方法及環境便能成功。

希望你小朋友找到合適自己的學校及重拾上學的樂趣。你的小朋友很有福氣, 有一對很關心他的父母, 恭喜!

rabbitbaby1 發表於 23-11-2 01:28
小一每日小息 用嚟教書。
上堂講一句嘢都要罸無小息。
又要逼學生背中文同常識書唔識背又係要罸無小息。

主恩?

rabbitbaby1 發表於 23-11-2 01:28
小一每日小息 用嚟教書。
上堂講一句嘢都要罸無小息。
又要逼學生背中文同常識書唔識背又係要罸無小息。

我知你講邊間,我唔係校友又唔係教會背景,我都唔知點解我老婆會揀呢間!

其實我鍾意周演琛,校舍大,成間學校都好有活力。 奈何我老婆淨係畀我揀但係唔畀我做決定,係而家咁嘅情況只可以行111, 但我都希望唔中中第二間。

回覆樓主:

間間學校都會有衰老師. 我小朋友都係讀呢間.小一時個班主任好好.而家上到高小個班主任就好差把口好毒, 佢仲係英文科老師. 成績唔好有嘢唔識就批評我小朋友而唔係諗下可以點幫佢.
想當年都係人人話主恩好, 參觀完學校覺得上至校長下至校工都好有愛先報呢間,但係而家只想快快畢業走人.

okabenny 發表於 24-2-21 11:18
主恩?

myki 發表於 24-2-21 23:25
間間學校都會有衰老師. 我小朋友都係讀呢間.小一時個班主任好好.而家上到高小個班主任就好差把口好毒, 佢仲 ...

咁 pk, 咁即係話求神拜佛 我個仔千祈唔好入呢間。
初頭我諗住畀我老婆搞 唔使煩點知奶嘢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊