用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心 ...
樓主: rabbitbaby1
go

青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心   [複製鏈接]

rabbitbaby1 發表於 23-11-9 14:44
飯後上音樂,美術, 普通話電腦堂嗰啲好過上中文英文數學啦

有二線小學,一個星期3日下午有堂,1日週會,1日課外活動

呢3日,初小下午係上音樂/體育/視藝/電腦/普通話,高小才有加主科

hkhk8888 發表於 23-11-9 17:02
其實各有喜好啫

食完橙發現唔岩自己, 原來蘋果更加好食喎, 咁咪分享下蘋果點好食囉

佢哋冇反應㗎 覺得我傻唔識課咋嘛 去一間少啲功課,課程淺啲教得慢啲,又要比錢,好蠢囉
絕對冇踩佢嘅成分講出我所見所聞啫, 全部都係事實。

LeeCC 發表於 23-11-9 23:02
有二線小學,一個星期3日下午有堂,1日週會,1日課外活動

呢3日,初小下午係上音樂/體育/視藝/電腦/ ...

欣賞呢間學校,我鍾意

rabbitbaby1 發表於 23-11-9 23:07
欣賞呢間學校,我鍾意

百貨應百客,你和我都欣賞的學校,好多家長唔欣賞佢無亮麗的升中成績表

都係咁講,找一間適合的學校就好啦

你小朋友有你幫他找到一間適合的學校是福氣

其實無分咩學校最好, 只係睇下邊間學校最適合。
可能有啲小朋友讀的好happy 既幼稚園, 慣咗happy, 升小比較難適應。
其實小朋友完全受唔到壓力或者想讀得好happy 既, 可以考慮啲2,3線津校或寶校。
如果金錢唔係問題既可以揀啲學術淺而又happy 既2線私小來讀, 例如禮賢, 培道果啲。
不過2,3津校或者2線私小考得好果班, 家長點都會自己谷同出去外補。

大部分津小都係咁樣, 睇唔出青衣呢間龍頭有邊方面無咩愛心。

LeeCC 發表於 23-11-10 06:03
百貨應百客,你和我都欣賞的學校,好多家長唔欣賞佢無亮麗的升中成績表

都係咁講,找一間適合的學校就好 ...

bighero 發表於 23-11-10 14:22
大部分津小都係咁樣, 睇唔出青衣呢間龍頭有邊方面無咩愛心。

有比較就有傷害 正如北韓人都唔會覺得自己好慘,冇見過外面嘅世界。

hedhed    發表於 23-11-14 16:57

回覆樓主:

大女讀你所講嘅二線私小, 佢今年畢業,有八成升band1, 學校唔谷,升中又好好,好滿意, 冇補習

rabbitbaby1 發表於 23-11-8 11:36
老師講解期間,好冷漠咁講如果小朋友功課啲字寫得肉酸,家長要擦曬佢,要佢哋由頭到再做。我聽完個心都震一 ...
你講呢樣, 想起自己痛苦回憶. 小學字正正唔靚, 老師要我寫額外copy book. 每日無端端就比其他同學用多一個鐘去寫字, 而對學習完全無幫助. 當時小學勁谷, 一星期四次默書, 大量生字抄寫. 所謂過猶不及, 默書成績反而好差. 因為人專注時間有限, 過量抄寫根本唔會入腦

自己小朋友現時寫少好多, 每日適量, 默書反而時時滿分.

fasola 發表於 23-11-11 02:24
你講呢樣, 想起自己痛苦回憶. 小學字正正唔靚, 老師要我寫額外copy book. 每日無端端就比其他同學用多一個 ...

對你細個嘅遭遇深表同情
相信你而家會為小朋友揀一間happy school唔係一間高壓嘅學校。
樓上有媽媽竟然話我間舊校一啲都無唔正常真係o曬嘴, 其實唔正常係啲家長,鍾意谷谷谷谷谷...... 香港教育制度係差,但係都要有盲目嘅家長配合。

rabbitbaby1 發表於 23-11-10 23:40
大女讀你所講嘅二線私小, 佢今年畢業,有八成升band1, 學校唔谷,升中又好好,好滿意, 冇補習
...
禮賢有八成升band1咁高嗎?
可以分享多少少嗎?因為在學校網頁淨係見到學校名沒有實際人數。

反而想知,除咗妳囝囝之外,其他同班同學仔有無在主X 有相同問題出現?

rabbitbaby1 發表於 23-11-11 09:55
對你細個嘅遭遇深表同情  
相信你而家會為小朋友揀一間happy school唔係一間高壓嘅學校。
樓上有 ...

正如我上面講百貨應百客,再講落去,只會換來“你個小朋友能力唔夠,”的批評,搵到適合自己小朋友的學校就好了

Ckm0425 發表於 23-11-11 10:39
可以分享多少少嗎?因為在學校網頁淨係見到學校名沒有實際人數。
...

pm

Greylay 發表於 23-11-11 10:47
反而想知,除咗妳囝囝之外,其他同班同學仔有無在主X 有相同問題出現?

有呀,有個同學比英文老師鬧完之後,每日都話唔想返學,喊住入學校。佢媽同班主任傾過,老師無積極解決問題,只話佢女要時間適應。
加上個小朋友跟唔上學進度,佢媽都覺得學校好谷,但又唔想花一筆錢轉校。
所以 繼續留校,見步行步。
同樣, 班中有家長好鍾意老師比咁多功課,同埋要小朋友背中文,常識書。 同埋佢啲好深嘅唐詩。
如果當初我無接觸過其他學校,都覺得主恩無問題。因為我大囡讀嗰間小學(即係宜家細佬轉過去嗰間),唔駛谷都讀到band1英中,又愉快學習,老師關愛。
好多同學家長唔知 外面嘅世界係點, 覺得入咗呢間青衣龍頭小學就好開心。

rabbitbaby1 發表於 23-11-10 23:38
有比較就有傷害  正如北韓人都唔會覺得自己好慘,冇見過外面嘅世界。
...
認同你講法, 有比較有傷害。正如2,3線小學考第一, 會覺得自己好勁, 但可能名校考第尾既都勁過2,3線小學考第一名幾條街一樣。
聽唔少2,3線小學考第一既去到band 1 中學完全跟唔到, 要重讀或轉其他band 2中學, 相反名校小學中下游成績既去到band 1中學都跟到同成績唔差。

所以都係揀返適合自己小朋友性格同能力既小學讀係最好既。

rabbitbaby1 發表於 23-11-11 09:55
對你細個嘅遭遇深表同情  
樓上有 ...
我校網班家長頗多選校時都係問: 多唔多功課? 默書係咪隔星期默? 當然, 好多都會自己加料. 額外俾練習或者花時間去閱讀.
但加料自谷, 份量由家長自己控制到.

Ckm0425 發表於 23-11-11 10:39
...
禮賢升中唔算差, 但據我所知一定無八成。就算一線直私都未必有

bighero 發表於 23-11-11 12:18
認同你講法, 有比較有傷害。正如2,3線小學考第一, 會覺得自己好勁, 但可能名校考第尾既都勁過2,3線小學考第 ...

我都承認我個仔係唔捱得又唔夠勤力又唔比人鬧得唔鍾意比人監管 所以唯有轉一間關愛嘅學校。 希望老師嘅關愛令佢內心漸漸強大,將來可以面對逆境。
佢只係短短返咗8日新學校,就由好憎返學變咗好鍾意返學校,感恩轉得快。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊