用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心 ...
樓主: rabbitbaby1
go

青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心   [複製鏈接]

rabbitbaby1 發表於 23-11-8 11:36
老師講解期間,好冷漠咁講如果小朋友功課啲字寫得肉酸,家長要擦曬佢,要佢哋由頭到再做。我聽完個心都震一 ...
咁其實我女寫啲字肉酸我都會叫佢擦咗佢寫過, 有點要求都好應該
當然"肉酸"既standard每個人都唔同

momomo123 發表於 23-11-9 11:39
請問有冇家長可以分享一下主恩學習環境情況?
因為主恩區內都算受歡迎, 睇完真係留言話返學似坐監..地獄更表 ...
我小朋友唔係讀主恩, 但係講真, 通常區內最勁果幾間津校都係比較谷, 要求高都好正常, 出面啲名津都係一樣谷
仁立都係咁, 學校講明返學係讀書, 讀書同讀書

如果小朋友受唔到, 就可能真係唔適合

rabbitbaby1 發表於 23-11-8 11:05
間學校連上課時間表都係一個地獄更表。 每日lunch後都要上2連堂嘅中文英文同數學。飯氣攻心呀,唉。lunch後 ...
沒有可能全部學生都係lunch後上你所講既堂吧, 點安排老師呢
上咩堂都可以飲氣攻心

momomo123 發表於 23-11-9 11:39
請問有冇家長可以分享一下主恩學習環境情況?
因為主恩區內都算受歡迎, 睇完真係留言話返學似坐監..地獄更表 ...

睇下好唔好彩。 小一其他四班嘅老師冇我哋嗰班咁恐怖。 但係學習環境應該大家一樣,學校主張谷成績。

beefu 發表於 23-11-9 14:36
沒有可能全部學生都係lunch後上你所講既堂吧, 點安排老師呢
上咩堂都可以飲氣攻心

我pm個上堂時間表你睇,睇完你就會信

上咩堂都可以飲氣攻心

所以只可以講係我哋班唔好彩。但係學校係咪應該研究下個時間表呢, 等小一小朋友容易啲適應?
小朋友身體最成實。我仔返完新學校之後每日返嚟都講開心嘅事比我聽,每晚冇再發惡夢,同埋每日都話想返學。
以前返舊學校每日返嚟都係講啲負面嘅嘢,唔開心嘅嘢,同埋發惡夢,同埋話好驚返學。

sandra1004 發表於 23-11-3 07:34
如果係我估嗰間,
之前聽過呢間校長講座
覺得校長用心辦學

細心啲聽校長講座,你就知佢喺鍾意谷成績。 鍾意用比賽嚟肯定學生嘅成就。
不過我知區內好多家長好buy呢間學校。所以我講出問題,反而我係有問題嘅人

上咩堂都可以飲氣攻心

飯後上音樂,美術, 普通話電腦堂嗰啲好過上中文英文數學啦

上咩堂都可以飲氣攻心

點樣安排老師就係睇下學校有無用心為小嘅角度就著想。好明顯呢間係冇啦

rabbitbaby1 發表於 23-11-9 14:39
我pm個上堂時間表你睇,睇完你就會信
我意思係如果全校都要lunch後上音樂, 體育呢啲堂, 咁點安排老師呢

我覺得佢地就算上中英文堂, 應該都唔會太悶?

beefu 發表於 23-11-9 14:47
我意思係如果全校都要lunch後上音樂, 體育呢啲堂, 咁點安排老師呢

我覺得佢地就算上中英文堂, 應該都唔會 ...

最慘係兩堂相連嘅中文,英文同數學堂。 其實真係幾悶㗎。老師唔比同學一齊坐。要單行坐。又唔比講嘢, 講一句嘢又罰第二日冇小息。因為飯後上呢啲堂呀嘛, 冇得發今日嘅消息。 又冇小組討論。
而家新學校上堂唔係坐定定㗎。有角色扮演同埋小組討論。上堂時間容易過好多。同埋開心好多。

beefu 發表於 23-11-9 14:47

我覺得佢地就算上中英文堂, 應該都唔會 ...

我見朋友讀其他小學都安排到,點解佢安排唔到呢, 係有冇心安排囉

rabbitbaby1 發表於 23-11-9 14:43
細心啲聽校長講座,你就知佢喺鍾意谷成績。 鍾意用比賽嚟肯定學生嘅成就。
不過我知區內好多家長好buy呢間 ...
咁係因為佢地想學校幫手谷成績
而你冇呢個意願

只可以講呢間學校唔適合你地

beefu 發表於 23-11-9 14:51
咁係因為佢地想學校幫手谷成績
而你冇呢個意願

係呀。我都講區內好多家長好buy呢間學校.佢哋覺得我有問題咋嘛.
不過我將我個仔同我自己所見到嘅經歷話比大家知。等大家睇下鍾唔鍾意入呢間學校囉
好多虎爸媽都好鍾意呢間嘅。
我識得有街坊嫌老師唔夠谷,高訴要比多啲功課添。 真係無言

回覆樓主:

我都諗住同我仔讀直資中學。所以都無謂比佢喺呢度捱喇。 主恩中學派位又唔係特別好

beefu 發表於 23-11-9 14:33
我小朋友唔係讀主恩, 但係講真, 通常區內最勁果幾間津校都係比較谷, 要求高都好正常, 出面啲名津都係一樣谷 ...

仁立應該更加地獄

回覆樓主:

親戚仁立小四嘅英文卷仲深過我女學校嘅小六卷

rabbitbaby1 發表於 23-11-9 14:57
親戚仁立小四嘅英文卷仲深過我女學校嘅小六卷
要上B1A中學就係要咁...........

beefu 發表於 23-11-9 15:14
要上B1A中學就係要咁...........

人各有志,呢個唔係我目標,b1c都已經足夠

其實各有喜好啫

食完橙發現唔岩自己, 原來蘋果更加好食喎, 咁咪分享下蘋果點好食囉

又何必不斷踩人地D橙又有蟲又酸又多渣, 你想依家食緊橙既人俾咩反應你呢?

利申: 唔係66網家長
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊