用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇女拔小學用家? 想請教
go

請問有冇女拔小學用家? 想請教 [複製鏈接]

想問女拔小學功課量,測考量如何?會唔會好谷好大壓力?謝謝
   8    0    0    0

我都想知,請問係大班定係小班教學呢?

rickfung 發表於 23-11-1 12:12
想問女拔小學功課量,測考量如何?會唔會好谷好大壓力?謝謝

初小功課不多
兩測兩考, 不過on and off 都有大大少少assessments, maths mental

學校唔谷唔大壓力, 大量課外活動
反而係大部分媽媽們會跟得好貼

所以響度讀書, 如果唔跟佢係可以, 但會在中下游, 跟小朋友跟得足, 總會在中上遊位置...不求做最top 的話其實讀得幾輕鬆, 不用追分數追名次...

chubbymushroom 發表於 23-11-1 12:26
我都想知,請問係大班定係小班教學呢?

大班

幾多人一班?雙班主任?

回覆 chubbymushroom 的帖子

delete

chubbymushroom 發表於 23-11-1 23:37
幾多人一班?雙班主任?

P1 35,P2開始38

回覆 leeleemrs 的帖子

謝謝分享!

leeleemrs 發表於 23-11-1 22:58

初小功課不多

轉左校長之後初小都多左好多功課。返左全日仲多左功課。weekend 更多,如果做得唔快都好多時要做到好夜。

除了家長跟得貼,大部分既都係全科補習。

除非天生勁叻既小朋友。

fluty 發表於 23-11-2 17:39
轉左校長之後初小都多左好多功課。返左全日仲多左功課。weekend 更多,如果做得唔快都好多時要做到好夜。
...

聽上去好辛苦

lsllsl 發表於 23-11-2 23:08
聽上去好辛苦

唔辛苦點keep 成績

fluty 發表於 23-11-2 17:39
...

可能之前太少(1~2樣 or 無)
而家我覺得都仲可以接受 (3-4樣)

返全日功課多d 都可以理解, 課時又多左呢. 不過,相比起其他女校, 算少啊...

補習就真係睇個人

起碼有時間睇書同玩ECA
但整體感覺我都係覺得算輕鬆
(當然,大唔大壓力, 家長緊唔緊張, 好見人見智)

小女二年級 (可能三年級又另一番光景)

小朋友在學校基本上是開心的,各方面都充滿着機會讓大家嘗試和發展。

但放學後才是一天的開始,大家都好忙周圍去補習,留校上ECA,每天都差不多六點才真正放學…除非小朋友什麼都不參加,就另作別論

小女今年小五,基本一星期平均有兩、三個assessments, 包括默書, quiz同 Math Test or Mental, 要充分應付這些regular assessments 當中也不可以懶惰…

如果小朋友由小一開始在這裏讀,應該已經習以為常,也應該已學識Time Management,抗壓能力也相當高

大部份小朋友嘅schedule都好忙,所以好多媽咪都跟得好貼,她們都是與小朋友一起同行的

小三開始已經有某些科目是小班教學,視乎該年度嘅成績作決定,e.g. 數學會split class 上,大概 13-14 人一班。

leeleemrs 發表於 23-11-1 22:58

初小功課不多

請問除左學費外,多唔多額外費用要交?

一年會有一次PTA 捐款, 但可捐可唔捐, 或者豐儉由人

另外,課外活動要錢, 但唔貴, 亦係可報可唔報...有d 學習相關既活動費用會收錢, 但都好平...eclass 開學到家下入左$500, 而家仲有200幾蚊響樹

leeleemrs 發表於 23-11-5 22:49

另外,課外活動要錢, 但唔貴, 亦係可報可唔報...有d 學 ...

唔該晒
請問小朋友讀得開心嘛?同學之間會唔會好競爭?

hakbb 發表於 23-11-5 23:59
唔該晒
請問小朋友讀得開心嘛?同學之間會唔會好競爭?

小朋友讀得開心啊, 每日就諗定在學校有咩做有咩玩

初小競爭我覺得唔大, 一年級時老師講明派卷唔准share marks, 我女仲好傻豬咁話千其唔可以偷睇人地分數.

到二年級, 開始會望到下人地分數. 不過, 佢又無乜在意. 我諗競爭心態好睇個别小朋友同家長心態.

學校成績表無名次,只有自己班的同學中英數三科median,自己可以大約了解小朋友在班內屬於中上定中下.

不過測驗/quiz 算密既, 當溫書都ok. 只要家長唔好太緊張, 初小生活好愉快. 高小我就唔知道了, 靠其他家長分享.

leeleemrs 發表於 23-11-6 07:36
小朋友讀得開心啊, 每日就諗定在學校有咩做有咩玩

初小競爭我覺得唔大, 一年級時老師講明派卷唔准share m ...

唔該晒你嘅分享

leeleemrs 發表於 23-11-5 22:49

另外,課外活動要錢, 但唔貴, 亦係可報可唔報...有d 學 ...

除了PTA捐款,仲有每年一次的Annual Appeal捐比學校,不過同樣係entirely voluntary。

課外活動應該同出面上興趣班差唔多market price, 但一定唔會好似官津學校的課外活動咁平,因為佢哋有政府津貼。

另外仲會有d細數,例如買folder、聽talk、展覧、outing等,果d都係好少錢的雜費。

喺度讀書要有心理準備女女和家長以後的生活都好忙錄。課外活動多,考測quiz默書頻密,要恆常地溫習。呢度嘅家長比女女的support好大,除了陪讀,課外活動都follow得貼。女女們真係all-round development,佢哋返學好開心的,放長假就最唔開心。我諗學校就係會選呢批對自己比較有要求的女女,從多方面學習令自己得到滿足感。

另外,學校德育做得唔錯,校長和老師們持續地有好多啓發性的分享,培育有愛善良的女孩,呢樣我都好欣賞。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊