用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 HKUST Dual Program
發新帖回覆
go

HKUST Dual Program [複製鏈接]

仔考level 1 Math無收,收左pre-stage。請問值得讀嗎?諗住將來自修IAL。Thanks!
   2    0    0    0

乖寶寶布布 發表於 23-10-31 16:42
仔考level 1 Math無收,收左pre-stage。請問值得讀嗎?諗住將來自修IAL。Thanks!

請問maths 面試考啲乜?需要paper test嗎?會唔會考深,如degree course materials?
另外,請問申請要求是什麼?

回覆樓主:

呢度有sample paper可以望望
https://cdgt.hkust.edu.hk/dp-course-info

申請要求
https://cdgt.hkust.edu.hk/dp-nomination

囡收到入Pre-stage Level Physics
[size=14.6667px]囡都想讀Pre-stage Level Math
請問仔仔中幾?

LuLuLaLa999 發表於 23-11-1 16:35
囡都想讀Pre-stage Level Math
請問仔仔中幾?

小五

你地會take嗎?

咁細個仔...好叻仔應該會take, 囡囡話[size=14.6667px]Physics都係會教數學, 而且她都中意[size=14.6667px]Physics

LuLuLaLa999 發表於 23-11-1 16:39
咁細個仔...好叻仔應該會take, 囡囡話Physics都係會教數學, 而且她都中意Physics
...

你囡都好叻呀

我仔係報lv1,所以offer PS唔知讀唔讀好....

佢都好鍾意數學既

如果鐘意數學, 咁試下HKUST課程啦

LuLuLaLa999 發表於 23-11-1 16:48
如果鐘意數學, 咁試下HKUST課程啦

好呀,多謝你。佢都話想上嘅

LuLuLaLa999 發表於 23-11-1 16:35
囡都想讀Pre-stage Level Math
請問仔仔中幾?

DG咁好,學校可以nominate 學生去哂所有科目(一個學生可以選修所有有興趣的科目)?
或是,除school nominations 之外,dual program 都可以自行申請?

回覆樓主:

Online Screening Test:
· Mathematics Pre-stage Level
· Mathematics Level 1
· Physics Level 1

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔讀咗5年DP (Math PS, Chem 1, Chem 2, Eng 1, Phy 1)
等我試下講下我所知嘅...

當年去HKAGE 聽各院校資優課程,UST嘅周博士有講過:如果上上下課真係覺得太淺、無挑戰性的話,係可以再要求"跳"班嘅
但我自己覺得... 就算順住讀,都已經好有挑戰性!

身邊的確有神童P4入Math 1,真係幾年先會有一個,所以收PS 唔好唔開心

除咗Level 3 因為要日間去科大上課,要學校放人之外,其他全部都可以自己報

Phy PS 都係數,我仔係當年做咗remote 筆試先可以skip PS

有d中學講明唔會推薦/報手報,亦唔會放人讀level 3
(我問過DP職員,佢地話level 3學生多數係直資學生e.g. SMC, 培僑)

我仔上咗咁多年DP,得着係,佢學識自己解決難題,自己按時做功課 (佢日校功課經常唔做... 但DP d功課係好緊張嘅!) ,亦都令我地知道,佢係應付到呢d 難度嘅野,阿仔報大學嘅推薦人,我地揾咗教咗佢兩年chem 嘅tutor添 (level 2 尾問嘅,當時阿仔中一,中間有update cv俾呢位tutor)

至於自修IAL,我仔係讀完PS 之後,某日走咗去d learning centre 做GCSE maths 嘅test paper... 結果係只有stats 嗰題唔識,到底係DP度學,定係佢平時自學返嚟? 我真係唔清楚,但就係因為呢個test ,我地決定揾導師幫佢執一執所識嘅,然後報IAL

恐龍家

小曳人 發表於 23-11-3 21:19
我仔讀咗5年DP (Math PS, Chem 1, Chem 2, Eng 1, Phy 1)
等我試下講下我所知嘅...

多謝您嘅分享

我諗仔係個paper表現不理想,佢話停咗係一題好耐,後面幾題無做,所以可能pass唔到lv1。佢p3已經考左Pearson Igcse Math A*,所以一開始報諗住lv1會適合啲。不過佢話都想照去讀,咁咪去。 佢學校應該都唔支援lv3,同埋學校都無IAL讀,估計都係自修....

小曳人    發表於 23-11-3 21:40

醒目開學勳章 貢獻勳章

自修無問題,只要佢明白要做到最好,盡力去考,要操卷,要付出嘅

不過呢,直到有大學offer 阿仔先同我地講,當初其實唔太明白點解要考IAL...  我都有解釋過,但佢當時太細,唔明
恐龍家

小曳人 發表於 23-11-3 21:43
自修無問題,只要佢明白要做到最好,盡力去考,要操卷,要付出嘅

不過呢,直到有大學offer佢先同我地講, ...

我地都解釋過嘅,佢都知佢強項係邊。而家佢都係原校慢慢讀上去,佢都喜歡而家既校園生活,無話要跳級跳科之類,而且佢除咗數其他也不是特別強,咁咪慢慢嚟....等佢ready先考IAL。而家課餘佢可以學佢喜歡既嘢,例如數學....呢方面佢都喜歡自我挑戰

小曳人    發表於 23-11-3 22:00

回覆樓主:

我仔今年先入LV1 math。

他是想入LV 1 physics,可是我填錯志願順序,當時馬上打電話去office,希望改到,但被拒絕。幸好阿仔沒生氣,讀了這2個月下來還算開心。

下一年就會選physics 唸
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊