用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才中一
go

優才中一 [複製鏈接]

有冇家長可以分享so far 小朋友的學習生活?謝謝!
   2    0    1    1

回覆 esmetam67 的帖子

朋友仔小學上.
叻人升中已跳船.

由小學升上, 無適應問題. 不過佢觀察外來生程度偏低. (來日方長, 唔洗太擔心).

esmetam67 發表於 23-10-31 14:45
有冇家長可以分享so far 小朋友的學習生活?謝謝!
識人外來生今年升中1, 小朋友對自己好有要求,所以好忙好攰......學習同生活好睇你小朋友性格...開朗外向型就自然懂得去識朋友, 學習勤力型就自然得老師歡心...
你小朋友係乜型,你想佢點去享受校園生活...睇你點教啦.....

bananaGi 發表於 23-11-1 11:03

朋友仔小學上.
想請教一下, 那位外來生大約是 band 1 A/B/C  ? 正選定後叩門入? 前幾日去聽完簡介會, 都有 d 興趣, 想了解多 d, 謝謝~

HK-MAN 發表於 23-11-1 12:18
識人外來生今年升中1, 小朋友對自己好有要求,所以好忙好攰......學習同生活好睇你小朋友性格...開朗外向型 ...
想請教一下, 那位外來生大約是 band 1 A/B/C  ? 正選定後叩門入? 是不是學校唔太谷, 只是小朋友對自己要求高所以先至搞到好忙? 謝謝~

bananaGi 發表於 23-11-1 11:03

朋友仔小學上.

請問初中是否普教中?

ha930 發表於 23-11-2 09:33
想請教一下, 那位外來生大約是 band 1 A/B/C  ? 正選定後叩門入? 是不是學校唔太谷, 只是小朋友對自己要求 ...
正選生,TKO區內津小, 肯定唔係B1A或B, 因為有一科主科超弱. 但另一科主科就超超強.青靚白淨,品格乖巧有禮的男生...冇特異功能..係咁多.完!

ha930 發表於 23-11-2 09:31
想請教一下, 那位外來生大約是 band 1 A/B/C  ? 正選定後叩門入? 前幾日去聽完簡介會, 都有 d 興趣, 想了解 ...

外來生是一堆!!! 不是一位!!!  外入的似乎普遍無原校生程度好. (不過開學才2個月, 進步空間很大)

bananaGi 發表於 23-11-2 11:59
外來生是一堆!!! 不是一位!!!  外入的似乎普遍無原校生程序好. (不過開學才2個月, 進步空間很大)
...
一堆? 前幾日聽簡介會話大幾收 4-50 位, 實際情況止唔止呢?

HK-MAN 發表於 23-11-2 11:01
正選生,TKO區內津小, 肯定唔係B1A或B, 因為有一科主科超弱. 但另一科主科就超超強.青靚白淨,品格乖巧有禮的 ...
前幾日簡介會話收生大概收 2A1B 的成績, 唔知實際上係唔係

ha930 發表於 23-11-2 09:33
想請教一下, 那位外來生大約是 band 1 A/B/C  ? 正選定後叩門入? 是不是學校唔太谷, 只是小朋友對自己要求 ...
見過有些Band 1A學生會去in,但只當吸收下面試經驗,見左兩次後收左都唔去,最後去咗區外B1A官津。

ha930 發表於 23-11-2 14:32
一堆? 前幾日聽簡介會話大幾收 4-50 位, 實際情況止唔止呢?

當然以校為準
我講係朋友仔班上情況

優才有密集的bridging course, 會打亂晒啲外來生同小學上的, 好快融為一體。屋企人係外來生, 未開學已經識晒同學仔

ha930 發表於 23-11-2 14:32

我朋友仔原校生, 話收近一半外來生.
1C以下入來追得好辛苦

bananaGi 發表於 23-11-20 12:03
我朋友仔原校生, 話收近一半外來生.
1C以下入來追得好辛苦

即係學校會收 B2A 學生? 咁如果  1B-1C 學生跟唔跟到? 同埋中文科是不是廣東話教? 謝謝~

ha930 發表於 23-11-21 09:37
即係學校會收 B2A 學生? 咁如果  1B-1C 學生跟唔跟到? 同埋中文科是不是廣東話教? 謝謝~
...

佢英, 數都快半年以上. 小學己有SCI.

津校入去, 雖然佢由頭教, 但係火箭速去教. 有1B 程度會好小小.
津1C我估都吃力
BELOW 1C 去陪坐. 或者屋企有BACK UP會好D

ha930 發表於 23-11-2 14:33
前幾日簡介會話收生大概收 2A1B 的成績, 唔知實際上係唔係

我想問下簡介會, 有無講過揀幾人IN?

我朋友話揀100人IN?? 點會咁少??

bananaGi 發表於 23-11-21 11:00
佢英, 數都快半年以上. 小學己有SCI.

津校入去, 雖然佢由頭教, 但係火箭速去教. 有1B 程度會好小小.
我自己認為.上到中1,都唔再講學生之前係1a,b,c...而係講佢地既學習態度及屋企SUPPORT 係1A,1B,1C.....

請問備取生 是否要家長去上堂?定係學生上?

bananaGi 發表於 23-11-21 11:29
我想問下簡介會, 有無講過揀幾人IN?

我朋友話揀100人IN?? 點會咁少??
簡介會我 無聽到話揀人 in 呀, 應該係全 in 掛, 但就講原校升上去大約100-110人, 所以收外來生的人數大約40-50人
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊