用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: poodlema
go

DEL [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-10-31 20:23
返學遲到麻煩,對於我哋懶人來講,最後一移先拍到卡入校門,值得搬。又可以瞓多半小時以上。又唔駛擔心塞 ...
就憑你啲理由......就已經唔值得搬。

itckei2003 發表於 23-10-31 01:02
如果追求神科, 值.
如果只係追求一般專業, 唔值.
​佣金印花三四十個, 當你唔裝修, 油下牆, 都要十個.

認同,有機會修神科值得搬,普通的科唔值。

Yanamami 發表於 23-10-31 21:34
就憑你啲理由......就已經唔值得搬。

大家的意見, 我收到晒了, 謝謝各位, 我老公都prefer唔搬, 只係我有時我見11點同12點瞓, 好似都差好遠, 可以瞓多一粒鐘。

poodlema 發表於 23-11-1 11:43
大家的意見, 我收到晒了, 謝謝各位, 我老公都prefer唔搬, 只係我有時我見11點同12點瞓, 好似都差好遠, 可以 ...
小學同中學當然有啲唔同,但能早瞓是最好.

大家的意見, 我收到晒了, 謝謝各位, 我老公都prefer唔搬, 只係我有時我見11點同12點瞓, 好似都差好遠, 可以 ...

升中就更要學識時間管理,畢生受用。就算住近左,交通上慳左時間,唔識利用都唔代表會瞓多左。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-2 08:43
HK-MAN    發表於 23-11-1 23:57

Rpp 發表於 23-10-31 20:23
返學遲到麻煩,對於我哋懶人來講,最後一移先拍到卡入校門,值得搬。又可以瞓多半小時以上。又唔駛擔心塞 ...

以我經驗係相反,住得近仲易遲到,因為唔會預鬆少少時間

spade    發表於 23-11-2 13:41

hiuching8 發表於 23-11-1 20:06
以我經驗係相反,住得近仲易遲到,因為唔會預鬆少少時間

都唔怕嘅,遲到係佢個事,罰醜都唔關大人事,自己負責任 。

即係來回一個鐘?定單程一個鐘?
如果單程一個鐘,搬家可以由12點變11點開始睡,值得搬.

雖然話係時間管理都係需要學習適應,但經濟環境是父母提供的.覺得僅僅數年,我個人是認爲值得.

medicine 發表於 23-11-1 22:49
即係來回一個鐘?定單程一個鐘?
如果單程一個鐘,搬家可以由12點變11點開始睡,值得搬.

如果單程一個鈡應該樓主毫不猶豫搬左,金錢買時間,肯定值得搬。
我估佢考慮雙程一個鐘頭時間是否值得搬? 見人見智了。

Rpp 發表於 23-11-2 07:48
如果單程一個鈡應該樓主毫不猶豫搬左,金錢買時間,肯定值得搬。
我估佢考慮雙程一個鐘頭時間是否值得搬? ...

其實有住得近的同學,經常遲到
有住學校對面的同學放學,陪同學一起行去地鐵站,再行遠少少去巴士站,自己慢慢轉頭行返屋企,中學放學中意聯群結隊搭車,有傾有講,住得近的咪一起行送同學去車站囉

也有住得近的女仔,日日放學係屋企樓下商場行飽先返上屋企,心態係個個同學要搭車都未返到屋企,我都唔趕啦

如果小朋友多校隊活動,一個星期幾日放6點,又要出去訓練,節省交通的一個鐘就好珍貴,但如果無乜課後活動,我覺得佢地未必會珍惜放學多一個鐘

LeeCC 發表於 23-11-2 08:06
其實有住得近的同學,經常遲到
有住學校對面的同學放學,陪同學一起行去地鐵站,再行遠少少去巴士站,自己 ...

其實唔駛攞別人例子作比較,主要都是自己的問題點樣選擇?有人放學去約埋打下機都得,有人趕住返家。

Rpp 發表於 23-11-2 08:15

其實唔駛攞別人例子作比較,主要都是自己的問題點樣選擇?有人 ...

無錯

只係想講,住得近是否會節省時間都要睇小朋友性格,家長管教是否寬鬆等等因素,家長不能一廂情願覺得住得近就早返屋企

來回才一個鐘即單程半個鐘唔算耐啦,中學生要學懂管理時間先得, 大把人返工返學車程都接近一個鐘 ,半個鐘根本冇需要搬, 就算讀神科嘅學生,如果半個鐘車程都接受唔到,抗逆能力都幾低要鍛鍊下。

夜唔夜訓就好睇習慣,大部份中學生都夜訓,12點或之後訓嘅亦頗多,能堅持早睡早起嘅學生反而屬少數,我仔係其中一個,從小到大都習慣10:30至11:00前就訓,就算而家去到大學,除非有活動,否則11點前已經訓咗lu.

LeeCC 發表於 23-11-2 08:36
無錯

只係想講,住得近是否會節省時間都要睇小朋友性格,家長管教是否寬鬆等等因素,家長不能一廂情願覺 ...

我明白。

Rpp 發表於 23-11-2 07:48
我估佢考慮雙程一個鐘頭時間是否值得搬? ...
來回一個鐘,已經直接影響睡眠時間遲一個鐘?很多活動或功課?

又真係見仁見智.

medicine 發表於 23-11-2 10:13
來回一個鐘,已經直接影響睡眠時間遲一個鐘?很多活動或功課?

又真係見仁見智.

十一點半瞓同十二點瞓好似無分別,但係6點半同七點起床的有分別了。7點起床個會精神d,功課多少同人有關係,有人半個鐘做份卷錯3題,有人五分鐘做咗全啱。

覺得多一個鐘頭無乜用既學生同家長黎講, 真係唔好搬.所以我一早講, 搏神科, 值得搬, 諗住讀一般專業, 就無謂搬喇.
不過我數漏左, 諗住是但讀乜都得有得讀就讀果啲, 就乜都好啦, 最緊要開心.

屋企空間大咆爭拗都小喲, 年輕人需要空間, 中學生啦, 坐1個鐘車來回冇咩問題, 唔洗搬屋

poodlema 發表於 23-10-30 12:32
隔離區, 每日來回太約1小時車程; 好處係每日可以多一個鐘洗,無交通問題, 車費等; 代價係居住空間無咁大(3房 ...

我個來回返/放學2個鐘, 一星期有2日校隊訓練, 回家已經7點幾,現已中四,從未考慮過搬屋

學校佢自己揀, 課外活動佢自己揀, 佢自己安排時間, 到目前為止仲好enjoy 返學!

其實有一種辛苦, 係阿媽覺得辛苦!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊