用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大資訊日|內地家長專程參觀 屬意子女升學 ...
發新帖回覆
go

港大資訊日|內地家長專程參觀 屬意子女升學 [複製鏈接]

retriever 發表於 23-10-30 10:02
早說過會內地"內捲"情況嚴重, 有條件家長有唔少想送子女過來讀, 而且"搶人才" 政策大力推行, "人才"子女 可 ...
"有趣" 的問題來了
"高才通" 子女可以有資助入讀本地 官/津/直資 學校, 咁日後如果佢地考香港既大學, 到底係當 "本地居民" 定 "非本地居民" ?

高才通簽証, 批核得仲快仲鬆過旅遊簽証, 如果佢地既子女可當 "本地居民" 升讀香港既大學, 咁又對唔對得住香港既納稅人?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 23-10-30 10:33
JUPAS eligibility
有資助可就讀官津/直資, 且喺咪 "Local" 學生係兩回事
不少外交人員既士女都有資助讀官津/直資學校, 但都不能以 "Local" 資格升大學

如果得, "高才通" 既資格咪勁過外交人員?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 23-10-30 10:33
JUPAS eligibility
到底係 LS5 定 NLS3 呢
係咪要報 "東張" ?

retriever 發表於 23-10-30 10:56
NLS3 係不滿18歲... 受養人如在讀高中, 應該未夠!

似乎 "高才通" 另一個原因, 係用嚟幫 考試局 埴氹...... 谷多D高才通子女嚟香港考DSE, 之後唔理佢去讀番國內大學定香港既大學都唔關佢事, 最緊要有人報考DSE, 否則年年赤字要cut 人就唔掂
如果 高才通 子女可用DSE成績 "免試考番國內大學", 咁可能係屬於 Local student

依家國內係sell 緊 高才通 子女可用DSE成績 "免試考番國內大學", 比用高考入國內大學易, 唔知真定假

hollyword888 發表於 23-10-30 13:20
這個證明應該不難吧?學校和EBD的在讀證明,入境處的出入境記錄,都不難啦
...
你估EDB真係會考慮咁做?依家政府話要搶人才喎, 咁做攪到搶唔到人才邊個負責?

retriever    發表於 23-10-30 15:49
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊