用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts / LH
樓主: Cheukyu04
go

Harts / LH [複製鏈接]

wccfgoldcard 發表於 23-10-24 15:30
係 EK, 妳永遠都見到話 LH 畢業,通常有幾好 offers,但我近幾年都有睇佢既官網派位表,講真唔係間間有 hig ...

謝謝回覆,我睇到既資料同你講既差唔多,如果揀LH都係選擇凱帆校。自己接送15分鐘小巴。

Harts學校空間接受到呀,成日覺得學校只不過佔左平日每日三小時而已,硬件上反而要求唔高。

屋企行去harts 2分鐘,覺得咁近都係大優點

四個天 發表於 23-10-24 15:43
Harts做好少宣傳
都係全靠舊生媽媽既口碑

謝謝回覆

分享多少少,我自己只係需要20%嘅時間工作而且可控,其餘時間都係自己照顧或者教育仔仔,另外有個勁夾,配合度勁高嘅姐姐,我稱之為神級姐姐幫手。另外仲有配合度高既婆婆。

關於升小,素材方面,我覺得可以自己預備,或者出面面試班都有,同埋harts 9-11月都叫做有校內面試班。反而想知道學校(唔比較其他學校下)係咪都好積極幫到target入直私既小朋友,呢方面好靠家長幫手分享下。

Adiezz 發表於 23-10-24 17:54
Harts一向都唔差,朋友由Harts插LH後都覺得Harts好一點,話兩間都有NET,但覺得Harts教得好啲,應該是細校 ...

好想知 如果俾你朋友揀多次 佢會選擇留係harts 定係會因為 「考小支援強勁」而選擇LH

四個天 發表於 23-10-24 19:11
我有朋友家長又係harts轉左st cat
都想轉返黎
大校細校真係好唔同

多謝無私分享,好有用!!!

Cheukyu04 發表於 23-10-24 19:25
謝謝回覆

分享多少少,我自己只係需要20%嘅時間工作而且可控,其餘時間都係自己照顧或者教育仔仔,另外有 ...

我覺得好積極配合
可以話你想入邊間
佢地會盡力係學校內提點小朋友
但你冇要求既
唔會去push小朋友
等佢地自然發展
因為好多同學會跟哥哥姐姐入小學
或者移民或者揀happy school
學校唔會因為想佢地考名小
而對佢地有要求

所以都係家長谷多
但閱讀習慣的確係教得幾好

咁近真係好好
慳返校車費,慳時間學野/休息係好好

Cheukyu04 發表於 23-10-24 19:15
謝謝回覆,我睇到既資料同你講既差唔多,如果揀LH都係選擇凱帆校。自己接送15分鐘小巴。

Harts學校空間接 ...
建議妳幫小孩報下 Harts Sunday playgroup, 雖然寫話第二間機構攪,但上堂教果個西人女老師,其實會係 K1 interviewer (我小孩前2年係),妳會感受到少少佢既教學style/質素,係唔錯的。

wccfgoldcard 發表於 23-10-24 22:34
建議妳幫小孩報下 Harts Sunday playgroup, 雖然寫話第二間機構攪,但上堂教果個西人女老師,其實會係 K1 i ...

我都等緊報佢weekday/Saturday playgroup (好似無左Sunday playgroup), BB 要夠12個月先上得,所以仲要等下。 多謝你意見。

四個天 發表於 23-10-24 21:11
我覺得好積極配合
可以話你想入邊間
佢地會盡力係學校內提點小朋友

咁樣真係好好
Happy school仲要academic 好,細校強關愛,仲可以要求老師特別加多兩錢肉緊,重中之重培訓(如果想)

另下我想問多小小。見過有post話其實學校都有NET教phonics, 加埋佢地強勁語境,係咪已經好足夠呢?

Cheukyu04 發表於 23-10-25 10:43
咁樣真係好好
Happy school仲要academic 好,細校強關愛,仲可以要求老師特別加多兩錢肉緊,重中之重培訓 ...

基本上溝通同拼音都ok
但如果係考小學同早d可以自己睇書
都係要外補超前學習
所以都係睇家長要求

但上小一完全handle到
無問題

(路過)

呢個post 分享好高質!!

LH 係有佢同吸引人既地方
但唔係唯一好既學校

CLmamame    發表於 23-10-27 11:48

提一提係
如果真係好心儀harts
建議認識一下在讀家長
了解清楚學校
叫佢地幫手拎申請表

四個天 發表於 23-10-26 08:55
提一提係
如果真係好心儀harts
建議認識一下在讀家長

謝謝提醒

上次去play day 都有派呀,不過我問老師可唔可以報2024-2025年度,佢話仔仔歲數未夠,要再下年先報

我好奇可唔可以一到2歲就插班定係唔收插班,要讀出面啲playgroup/Pn先?

請問你係咪在讀家長/認唔認識啊,我可唔可以稍後PM你,謝謝

妳BB都未夠12個月,佢playgroup算唔難報,比$1xxx上一期睇下先,除了感受下師資學校環境,再感受下同學家長質素 (我果期,感覺同學家長質素幾唔錯)。

上過佢playgroup有冇幫助入pn/K1,呢個唔知,但如我前年K1 interviewer係one of playgroup teacher,interview時大家認得,可能有少少幫到入。

之前2年,佢 pn/K1,其實唔算難入,易有offer (佢學費唔算平,當然LH/St Cat都差唔多),但係升小offer做得唔錯,同冇埋根德園,佢又係細校,可能之後會難入d,但正路唔駛轉校插班先入到。

另如妳係報LH奧運,以我所知,近2年係有LH playgroup 班奧運上,妳都可以上下感受下先再作決定。

wccfgoldcard 發表於 23-10-26 11:30
妳BB都未夠12個月,佢playgroup算唔難報,比$1xxx上一期睇下先,除了感受下師資學校環境,再感受下同學家長 ...

LH playgroup完全分開運作,老師行政都係。上佢playgroup唔會感受到

wccfgoldcard 發表於 23-10-26 11:30
妳BB都未夠12個月,佢playgroup算唔難報,比$1xxx上一期睇下先,除了感受下師資學校環境,再感受下同學家長 ...

多謝你寶貴意見
我正打算兩邊上親身第一身感受下,不過Little Habs toddler steps(14-19m) 硬性規定每星期要上兩堂,Harts就一星期一堂,到時可能一星期要上三堂,唔知算正常定係多。

我都覺得真係要親身感受下,慶幸自己係LH open day無偷懶去左兩間,感覺真的截然不同,包括學生家長,同埋學校舉辦大型活動嘅質素(其中一間整個環境嘈到似街市,無誇張,因為去咗兩間,真係有比較有傷害,不喜勿插)

Jean1769 發表於 23-10-26 13:11
LH playgroup完全分開運作,老師行政都係。上佢playgroup唔會感受到

謝謝回覆
請問你係咪上過little habs? 有冇少少意見可以分享,感激。見到網上嘅資訊都係話完全冇關係,分開運作。

Cheukyu04 發表於 23-10-26 09:11
謝謝提醒

上次去play day 都有派呀,不過我問老師可唔可以報2024-2025年度,佢話仔仔歲數未夠,要再下年 ...

我細仔而家harts pn
可以呀
有問題可聯絡我
大仔畢左業了

一定要夠兩歲先可插班
同埋多數插pm

我係HARTS 現任家長, 而家K2, 小朋友讀得好開心, 同學間/家長間相處都好好
PN 其實都無咩所謂可以試下, 好多K1 時都會大洗牌一次, (就算LH SC 都會)
K1 都繼續一齊讀的家長其實方向/STYLE 都好近似
大多都係TARGET 直私
有好幾個都係哥哥/姐姐係舊生, 入到DBS/CKY等 弟弟/妹妹都繼續係度讀

睇你喜歡小校定係好似LH咁有SCALE 有SYSTEM D
本人喜歡小校多D, 個COMMUNITY CLOSE D 好開心
個個老師都識得晒D 小朋友

HARTS 都有D 星期六課外活動 (唔一定HARTS 學生先可以參加), 你可以比小朋友上下試下, 或者好似都有D PLAYGROUP

不過咁, HARTS 比較少大B, 可能因為會多D 選擇掛

donutnut 發表於 23-10-27 16:48
我係HARTS 現任家長, 而家K2, 小朋友讀得好開心, 同學間/家長間相處都好好
PN 其實都無咩所謂可以試下, 好 ...

多謝你用心comment!

多得你地無私分享,我心目中已經有方向,唔使浪費時間,非常感激。

donutnut 發表於 23-10-27 16:48
PN 其實都無咩所謂可以試下, 好 ...

首先要多謝你嘅分享,同時想問今年Harts K2-K3 有幾多人,最新一年嘅升小offer好嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊