用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Harts / LH
go

Harts / LH [複製鏈接]

阿仔係一月B, 現在9個月,本身好心儀屋企附近既Harts (咁近番學真係好正) 好心儀細校,覺得好有關愛,對成長好重要,透過爬文了解+身邊都有識啲小朋友係呢間學校畢業,都有好好既直私offer。加上識啲小朋友英文非常之好,印象深刻。去左Play day, 驚訝有好多Net teacher, 氣氛極好。

另一方面,身邊超多朋友小朋友係讀緊LH,讚得好緊要,領袖班/對於升小既培訓好有系統/有啲直私小學都會舉辦講座專俾LH學生。不過透過相處觀察,又未察覺到英文係好好。Open day去左兩間,可能真係太多人,感覺麻麻地,見到好多本地老師,好似好少net teacher咁樣。

(認識既朋友都係10個左右,唔想只係透過少數朋友主觀去斷定,所以想多聽意見)

如果有得揀,好怕自己揀錯,想聽多啲真實用家意見,揀間岩仔仔既學校,尤其現在讀緊呢兩間學校既家長。謝謝您們無私分享。

2    0    0    0

回覆樓主:

咁你係想個仔讀咩小學? 你本身target happy 定谷校?無講目標,咁間間學校都係好學校,答唔到係咪適合你仔ga wo

Lightwriter 發表於 23-10-22 20:57
咁你係想個仔讀咩小學? 你本身target happy 定谷校?無講目標,咁間間學校都係好學校,答唔到係咪適合你仔g ...

Target直私
以EK定義應為「谷校」
請問你係咪其中一間學校用家呀?

回覆樓主:

如果你target 直私,咁揀LH真係play safe. 佢不但有啟廸班,連平日上堂都會滲住黎train, 校長如果覺得班小朋友放完個summer 返黎甩晒就會發功做野,全方位加強訓練,係衝刺階段好幫到手架。

至於入得LH 9 成學生都target 入直私,咁家長rapport group 同學校support 係呢方面都好強。出面whatsapps group 有好多考小資訊,但我覺得都不及LH家長group 咁無私分享,出面山埃也很多,而學校知道學生要考小又會比鼓勵小朋友同家長,到最後又會幫家長分析或寫信等等,作為家長覺得back up 好強,好多人幫你,唔會無助。如果你去到一間學校唔target 升直私,呢方面既資訊接收就好弱,要靠你自己係公海慢慢搵,好花時間。

至於net 問題,LH 就英廣或英普,英個邊全net, 如果都覺得語境唔夠就自己搵方法加強啦,有d一線私幼都無net ga. 另外,考小都要考中文,所以如果英文一面倒強,又係煩,所以平衡d會比較好。

不過LH 呢,唔同分校既culture 都好似有d唔同,我諗你了解下你target個間係點先。例如人地話LH d老師校長好目標為本,重學術輕德育,我個間就完全唔係咁,反而好做到家校合一。所以問下你target個間分校既在校家長好d.

Cheukyu04 發表於 23-10-22 16:30
阿仔係一月B, 現在9個月,本身好心儀屋企附近既Harts (咁近番學真係好正) 好心儀細校,覺得好有關愛,對 ...

雖然外貌係唔係 net, 但其實全部都係外國番黎,如 ABC 之類的,所以英文口音亦唔係一般 HK local

Lightwriter 發表於 23-10-23 00:02
如果你target 直私,咁揀LH真係play safe. 佢不但有啟廸班,連平日上堂都會滲住黎train, 校長如果覺得班小 ...

謝謝回覆
如果不介意可否PM我你係邊間分校
好難搵到不同分校分別的資訊
家住太子,所以有2-3間分校都可選擇。

Leetabo 發表於 23-10-23 11:14
雖然外貌係唔係 net, 但其實全部都係外國番黎,如 ABC 之類的,所以英文口音亦唔係一般 HK local ...

多謝回覆
想問下還需唔需要外補英文/Phonics?
我知道好睇家長同小朋友
但一般而言,需要嗎?定係學校教既已經好足夠
(家中姐姐講英文,婆婆爸爸講廣東話,媽媽講廣東話/英文)

回覆樓主:

近年考直私英文只係基本入場券,對中文嘅要求係高咗好多,唔好只諗英文。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 23-10-23 17:34
近年考直私英文只係基本入場券,對中文嘅要求係高咗好多,唔好只諗英文。
...

謝謝提醒

講多小小,除左係play day留意到既net, 呢幾年都留意到Harts既學生中文都好好, reading scheme好好,呢幾年畢業生得30-50人左右,但
placement都非常好,雖然 透明度不及LH咁高(非常欣賞)但如果係佢placement list每間學校都係得一位學生有Offer,都非常之唔錯

兩間學校都鍾意,所以先想聽多啲意見,謝謝你們回覆,好有幫助

回覆樓主:

Harts用家
Harts既好要用家先知
因為佢細校 多關顧
老師會好認識到每一個學生既特點
發揮長處
最欣賞Harts係有幾方面
1)reading scheme
由pn開始,每一中英本書,都會由中英文老師,一對一係學校同佢讀一次,加強左係屋企認真閱讀,並唔係簽過名就當你睇左,當然k3書字太多,只會讀一部分,但會問下成本書內容
2)音樂專業
有打鼓,電腦coding融合,小朋友好早對音樂啟發,節奏感令小朋友都安靜去聽,佢地會識點同電腦溝通去做指令,k2k3學費包左小提琴學習同口風琴(疫情停左),12月k3會有機會去迪士尼表演,小朋友好難忘
3)藝術畫畫
Harts畫畫係教藝術家畫,有主題,例如草間彌生/畢加索等等,令小朋友欣賞畫家,並知道少少歷史
4)多NET
都有6-7成老師係NET, 小朋友好自然會轉語言溝通,英文/普通話/廣東話,聽講都不會有問題,我無外補英文,無工人姐姐講英文,屋企廣東話,仔仔都可以完全用英文同人溝通

我覺得揀學校,一黎真係要近,方便接送。二黎睇你想要什麼?harts每年都有學生入到男拔/女拔/cky/ 陳守仁等等,你可以睇佢網站,但上年harts只有27個k3,入到名小都要靠家長出力培養加小朋友資質, 咁少學生,但可以得到咁多老師照顧,係好好!基本上面試期間,老師都全力協助,同心靈輔導小朋友,k3轉晒下午班,9-11月會包左面試班,但有目標既都會再加外補。

最重要係,harts家長唔係個個想小朋友入名小,係想佢地冇壓力學野返學,無比較,最緊要搵到適合小朋友既學校。平時無測考,只有中文默書會通知家長,其他都係靠佢地平時係校內學習,對家長真係好輕鬆!

再想了解可pm!

四個天 發表於 23-10-24 09:30
Harts用家
Harts既好要用家先知
因為佢細校 多關顧

好開心有Harts嘅家長回覆我!! 多謝你!

我驚我講錯,原來真係得27個畢業生,但係佢嘅placement 都真係非常之好! (今年已經叫做差左,但都好好)我見過有啲學生係揀CKY放棄SPCC/DBS

好認同佢個reading scheme 教到家長同小朋友如何正確地閱讀+ net teacher 提供到既語境,聽到啲學生講既英文真係好好聽,但佢地點樣令到學生中文都好好真係好神奇,相對地叫做比較happy school但學術方面都做到咁好究竟係點解

想問下「加外補」係咪都係面試班果類? 有無聽過需要外補啲咩? (就算LH/寶山,我都知家長們都係有外補面試,什至中英數都有,可能係少數,不喜勿插)

我見好多post 都話 harts 個reading scheme 好好.
但我果日去play day 淨係得play, 沒有課程資訊, official website 又無介紹.

請問可以係邊度了解到個reading scheme?

Cheukyu04 發表於 23-10-24 11:49
好開心有Harts嘅家長回覆我!! 多謝你!

我驚我講錯,原來真係得27個畢業生,但係佢嘅placement 都真係非 ...

因為移民同轉龍校等,所以上年得27位畢業生。
的確係好多小朋友都有好多offers
中文都係閱讀多,寫字我覺得唔算多
佢係一間家長唔洗話好辛苦跟,但學術又ok既學校,可能係因為個課程好有主題,通常每個月既主題,中英普都係教口個主題,同埋k1k2教過既,k3會教再深入,再重溫咁
主要係佢地返學冇壓力,學野好似玩咁
無排名無測驗

外補真係睇家長
面試班,奧數,樂器,運動,拼音,畫畫,跳舞,中文,普通話都有人會外補既

但考小學唔係淨係靠學校/外補,要好多野都配合,重要係了解小朋友性格,點樣學習適合佢,就會學得快學得好了
了解下不同小學既特點
人地既好學校,未必最啱你小朋友
Harts好多小朋友都有名幼既offers
但家長最後都係揀harts
總有吸引力(emoji)

cloudinrain 發表於 23-10-24 12:15
我見好多post 都話 harts 個reading scheme 好好.
但我果日去play day 淨係得play, 沒有課程資訊, officia ...

最好真係問到用家
最清楚最真實

係 EK, 妳永遠都見到話 LH 畢業,通常有幾好 offers,但我近幾年都有睇佢既官網派位表,講真唔係間間有 high ratio 畢業生 有靚直私 offers。

當然,青衣 LH 仍係 靚直私 offers 好特出 high ratio,奥海 LH 都 唔錯。馬安山 LH 前年 開始進步中。但如果係其他 LH,我唸妳真係要 check 真幾年升小 offers 啦,我睇唔到其他 LH 升小 offers 好過 Harts。

Harts 係好野黎,我孩子 pn 之前都有上佢 sunday playgroup,英文 net 係 教得唔錯,而且前年佢入靚直私offers 係有 high ratio,但學校活動空間,講真係好細,要睇下妳接唔接受到。

而且 Harts 係 細校,但學生 come from 不同 locations ,校巴接送安排要認真查看同唸唸。

Cheukyu04 發表於 23-10-22 16:30
阿仔係一月B, 現在9個月,本身好心儀屋企附近既Harts (咁近番學真係好正) 好心儀細校,覺得好有關愛,對 ...

LH, 成套教學都係目標為本FOR 你出去考直私, 家長只要跟足就差唔多夠, 好適合雙職, 或者唔係咁多時間既家長, 成績計就青衣, 旺角果兩間就最有保證, 不過SYSTEM 係一樣, 只係爭得入得果兩間本身都叻D咁囉.

Harts做好少宣傳
都係全靠舊生媽媽既口碑

講考小一
Harts的確係無LH咁有系統
即係話唔會派好多野俾你拎返去溫
所以家長唔會有壓力
如果你需要考小一既素材
的確係要出去外補
Harts主要要父母跟
多數係態度, soft skills

但好多媽媽真係唔想純訓練
小朋友淨係為左考小一

細校係地方唔夠
但harts 既舊生聯繫
好多畢業生都會掛住學校
細佬妹都會留返harts讀

就係因為細校
校長連校工都會識每一位小朋友
叫得出名
好窩心
校長寫既推薦信都睇得出佢有留意小朋友

而且 報 LH 係只可以選一個 location 既 LH 去報,如果妳選報 青衣 LH,除了多人爭要考得入,另校巴亦只可以去幾個路線位,未必可以妳太子屋苑樓下上校巴,可能要每日坐 MTR 送佢去 元朗西鐵站 再上校巴,放學揾人接都唔易,除非妳有長老有私家車接送,或夾到其小孩租部校巴往返青衣去太子,接送都要唸唸。

Harts一向都唔差,朋友由Harts插LH後都覺得Harts好一點,話兩間都有NET,但覺得Harts教得好啲,應該是細校比大校照顧得好一些。不過LH升小支援的確比Harts好,LH 家長也提供很多關於升小資訊。

我有朋友家長又係harts轉左st cat
都想轉返黎
大校細校真係好唔同
升小其實而家好多groups好多資訊
有目標既harts家長/有大仔大女考過
準備好充足
佢地資訊又準又多(emoji)(emoji)(emoji)

如果家長想
當你有2nd in / final in 某間小學
Harts老師會係上課途中
再針對性加強練習的

Harts係好開心
同學之間無競爭
家長都好舒服咁交流
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊