用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC bank account
go

[英國] HSBC bank account [複製鏈接]

阿女過英國前開咗HSBC One 戶口,本來打算過到英國開埋HSBC international student account,點知去到先知原來話本身已有HSBC 任何戶口就開唔到HSBC既student戶口。而阿女話HSBC UK account又要係本地人先開到。我想問咁情況係咪即係而家阿女喺英國就係用唔到HSBC
   3    0    0    0

回覆樓主:

其實用one 張debit card俾錢買嘢無問題。攞cash 會無咁方便,要去hsbc 提款機先可以免手續費。

醒目開學勳章

大食媽咪 發表於 23-10-22 07:58
阿女過英國前開咗HSBC One 戶口,本來打算過到英國開埋HSBC international student account,點知去到先知原 ...
有HSBC one戶口,可以上網申請UK HSBC current account 。

2jkidsfather    發表於 23-10-22 21:59

SIYip 發表於 23-10-22 09:46
其實用one 張debit card俾錢買嘢無問題。攞cash 會無咁方便,要去hsbc 提款機先可以免手續費。
...

有長輩朋友封咗啲英鎊現金利是俾佢,佢唔想攞住咁多現金喺手,請問知唔知喺英國係咪都可以用返HSBC ATM免服務費存款架?

peggy 發表於 23-10-22 10:28
有HSBC one戶口,可以上網申請UK HSBC current account 。

係咪好似要有收入證明先申請到架?

大食媽咪 發表於 23-10-22 11:37
有長輩朋友封咗啲英鎊現金利是俾佢,佢唔想攞住咁多現金喺手,請問知唔知喺英國係咪都可以用返HSBC ATM免 ...

咁我未試過。你可以問吓hk hsbc,佢地應該知。

SIYip 發表於 23-10-22 20:44
咁我未試過。你可以問吓hk hsbc,佢地應該知。

好,唔該晒

大食媽咪 發表於 23-10-22 11:37
有長輩朋友封咗啲英鎊現金利是俾佢,佢唔想攞住咁多現金喺手,請問知唔知喺英國係咪都可以用返HSBC ATM免 ...

我女入返one account 響英國用,我地亦都唱咗歐羅入比佢上個復活節過歐洲用。佢就響法國hsbc 撳少少歐羅,怕小店唔收card。
我女2樣戶口都係用app 申請(uk & one account) 全部都批。

Jennie 發表於 23-10-23 09:33
我女入返one account 響英國用,我地亦都唱咗歐羅入比佢上個復活節過歐洲用。佢就響法國hsbc 撳少炸歐羅, ...
請問"uk"係指UK HSBC current account嗎?

大食媽咪 發表於 23-10-23 09:46
請問"uk"係指UK HSBC current account嗎?

係呀!uk account 方便轉數比同學。

大食媽咪    發表於 23-10-25 17:27

我囡係uk申請當地戶口都搞左好耐 都仲未有account , 因第一期學費要交 我忍唔住自己係香港網上開uk account 估唔到一星期內已開到uk account, 仲成功過數

醒目開學勳章

大食媽咪 發表於 23-10-22 11:39
係咪好似要有收入證明先申請到架?
不用證明

大食媽咪    發表於 23-10-26 07:19

大食媽咪 發表於 23-10-22 07:58
阿女過英國前開咗HSBC One 戶口,本來打算過到英國開埋HSBC international student account,點知去到先知原 ...

我女9月開到而加都未批,開acct 時話齊晒,9月尾話漏咗文件又補過,仲等緊。 好在開左hsbc uk 先,直接過數好方便。

LOKITLING 發表於 23-10-25 22:11
我囡係uk申請當地戶口都搞左好耐 都仲未有account , 因第一期學費要交 我忍唔住自己係香港網上開uk account ...

叫佢開第二間啦

2jkidsfather    發表於 23-10-27 09:06
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

開左另一間lloyd 放左帶過去嘅少少cash

請問係咪用呢條link入到去揀圖片指住呢個就啱?

https://www.hsbc.co.uk/current-accounts/

唔知點解阿女同我講見到佢話本身已經有任何HSBC戶口就開唔到。我想問清楚晒大家至叫阿女試過。
(做阿媽好慘,講多兩句仔女又會嫌你煩。未完全了解清楚都唔敢再同佢講住 )

大食媽咪 發表於 23-10-26 08:07

https://www.hsbc.co.uk/current-accounts/

Yes.

Student account needs the proof from the university.

大食媽咪    發表於 23-10-26 09:33

大食媽咪 發表於 23-10-26 08:07

到底佢係上網開?定還是去咗分行開?
8-)

anitawong21 發表於 23-10-26 12:11
到底佢係上網開?定還是去咗分行開?
上網開

大食媽咪 發表於 23-10-26 12:13
上網開

咁會唔會邊個位有誤會?佢已經響英國生活,應該開到HSBC uk,真係開唔到嘅應該係俾local學生嗰種student account。不過網上開户口嗰度又真係寫住話要you are not an existing HSBC customer,但就冇講明係咪全世界HSBC,同埋龬站有個位可以俾舊客約時間去分行開戶口,不如叫佢約時間落去分行開啦。

其實香港HSBC都係咁,舊客想開新戶口唔可以網上開,一定要落分行搞!
8-)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊