用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊福小,如果收到協恩插班offer 會點揀? ...
go

讀緊福小,如果收到協恩插班offer 會點揀? [複製鏈接]

小女讀緊福小,性格活潑好動,上月見到協恩仲有插班申請,諗住試吓水插班協恩,依家入到第二輪,雖然未知入唔入到,都想了解一下,大家會點揀?同埋有冇協恩用家分享下,係咩教得好深?級尾跟唔到會唔會被勸退?定係俾壓力家長自己谷?
   2    0    0    0

要問下自己心儀福中定協中先
協小斷左龍,插得入都真係要有信心考頭35名至有機入協中, 但入協小你又可以諗下萬一入唔返協中都可以考返福中既

協小科科都深,連常識科都煩過人既,每學期要做project 既,插得入一定唔會級尾,始終協小係津校派位講運氣,一定會收到d成績麻麻地既

回覆 hugub 的帖子

中學最好可以升到協中,冇考慮福中,讀福小多數係秉持進可攻退可守,anyway,聽日見完校長先啦.

回覆樓主:

我小朋友都係福小,上年插班華仁,最後收左但無讀。因為小朋友唔想轉校,係咁喊。仔話鍾意英文學習多啲,對中文無信心。我地諗過都係小朋友開心緊要啲,雖然港華吸引好多。不過有諗過要追中文,聽人講有福小學生插班軒小,最後成功但入到去包尾,唔知關唔關轉中文主要學習事。

所以都要睇下小朋友意願,同埋習唔習慣到,福小其實教學都開心,感到小朋友都鍾意學校既活動。

回覆 Anne_Hall 的帖子

我有問過阿女,同埋提醒過佢,如果轉校可能會好幸苦,好多功課,佢話想試吓,佢願意我就支持佢。我都好鍾意福小,小朋友係好開心,入福小都係緣份,插班協恩都係緣份,隨緣吧

ClaraHo0612 發表於 23-10-20 17:49

中學最好可以升到協中,冇考慮福中,讀福小多數係秉持進可攻退可守,anyway,聽日見完校 ...

剛剛協中簡介會講左有22%來自協小, 即係大約40人,競爭都好大下, 但協小出來點都有3斤釘既,如果收就去馬啦
我女係斷龍前最後一屆協小生,初小真係追成績追得比較辛苦,但上左高小搵左私補後升左上頭40名, 高小又自動波溫習,所以我話協小打底好穩,升中冇難度

Anne_Hall 發表於 23-10-20 22:53
我小朋友都係福小,上年插班華仁,最後收左但無讀。因為小朋友唔想轉校,係咁喊。仔話鍾意英文學習多啲,對 ...

下,福小入軒小要包尾(emoji),努力下,如把成績搞到中上靠前,皇仁就向你招手啦
我放學時見到圖書館好多兩軒學生,覺得呢兩間學校應該唔系好易讀。

多謝提供資訊,今早見完校長啦,希望爸媽冇拖後腿🥹,阿女回答中規中矩,31號前通知,校長話啫,呢次唔收唔代表唔夠優秀,只是時間唔啱,如果有幸入到就努力啦,冇就加油下次繼續再插過🙂

協恩插班不是八月完了嗎? 請問你插那級呢? 還是在說中學?

回覆 elli1125 的帖子

我哋插二年級,九月看到有第二輪申請就報名了,第一輪時冇成績表,未收到筆試機會。今次如果收的話係第二學段開始入

回覆樓主:

聽過插班係即時派offer註冊

ClaraHo0612 發表於 23-10-21 15:23

我哋插二年級,九月看到有第二輪申請就報名了,第一輪時冇成績表,未收到筆試機會。 ...
雖然話升協中係頭40名,但朋友個親戚升咗都係讀得好吃力,仲有啲科唔合格添

回覆 ClaraHo0612 的帖子

Too bad, 錯過了。學校揀得你女兒去面試證明她有一定實力。今年第一輪都係揀咗20幾人去筆試,競爭十分激烈。你第二輪多唔多人入到圍去做筆試?

BB-Tiger 發表於 23-10-22 01:21
雖然話升協中係頭40名,但朋友個親戚升咗都係讀得好吃力,仲有啲科唔合格添 ...
對,朋友個囡响𥚃面讀緊小二,簡直讀到哭,日日七八樣功課,又默書又測驗又評估,做到冇十點都唔駛訓。但這是一線學校的生活,女拔 St Paul CoEd 啲學生仲顛。

ekhc    發表於 23-10-25 11:41

我女讀左呢間學校12年, 又唔覺特別難,反而覺得呢間學校有一套能訓練到獨立及有自信
至於多功課測驗呢d,功課有部分係改正,如果功課質素好自然小改正, 4科共8-9樣屬正常

elli1125 發表於 23-10-22 21:50
對,朋友個囡响𥚃面讀緊小二,簡直讀到哭,日日七八樣功課,又默書又測驗又評估,做到冇十點都唔駛 ...
中學更難,所以要關注學生嘅壓力和情緒

其實你報得插班 乜唔係預咗收就好大機會讀咩
到時收咗咁仲有咩需要諗 難道未了解就報插班咩?唔take offer你又會甘心咩?
人地意見只代表人地想法 唔代表你自己喎

咁我哋真係好彩,筆試得三個小朋友,今日收到電話通知註冊啦!接下來俾心機啦!

ekhc    發表於 23-10-25 11:43

回覆 f00130 的帖子

其實我係冇諗過會入到第二面,完全就係試吓睇有冇機會筆試,好多謝學校俾機會,我哋會加油!

多功課都唔怕,我哋依家仲有時間做媽媽牌功課,有時間玩,就怕太難,應該需要一排時間適應
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊