用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 考IELTS時間
go

考IELTS時間 [複製鏈接]

請問各位, 如果考慮會到外國升大學, 小朋友應該在那個時間考IELTS較理想?
(1) 中四升中五的暑假期間
(2) 中五升中六的暑假期間
(3) 其它 (會是那些時間呢?)
   7    0    0    0

fresh001 發表於 23-10-18 22:46
請問各位, 如果考慮會到外國升大學, 小朋友應該在那個時間考IELTS較理想?
(2) 中 ...
(1)。盡快考,考得不滿意,可以短時間内再考。

中五升中六很忙的。

(2) 中 ...

IELTS有效期得2年,除非冇信心可能要再考,否則唔建議太早考。
一定要暑假考嗎? 除了暑假,亦可以考慮聖誕或者復活假期去考,我仔係中五果年復活節假期時考,到佢出國時仍未過期。

(2) 中 ...
我女準備暑假考(2)。做定2手準備

(2) 中 ...

如何計ielts兩年有效期,一說法是計大學開學日, 即9月或10月, 如中四升中五考就會超過兩年, 認識的多數中五升中六暑假考

我女中五, 10月尾考, 2025年9月或10月頭大學開學日, 剛好兩年.

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-18 23:38
IELTS有效期得2年,除非冇信心可能要再考,否則唔建議太早考。
一定要暑假考嗎? 除了暑假,亦可以考慮聖 ...

IELTS 成績會係報ucas 時呈交,ucas deadline 在一月,有CO出最遲在四月,就算那時才呈交IELTS 成績,IELTS也有效,所以中四升中五的暑假期間考 (1 take 過)也不會過期。

2jkidsfather 發表於 23-10-19 09:55
IELTS 成績會係報ucas 時呈交,ucas deadline 在一月,有CO出最遲在四月,就算那時才呈交IELTS 成績,IELT ...

如果你咁肯定就無問題, 我之前試過找答案但找不到, 身邊亦無認識的人中四升中五暑假考

其實你報ucas時不呈交也可以, 如果大學要求要, 會加在conditional offer

Just googled again and found this regarding validity of IELTS duration:

"UK, New Zealand, and USA[p=25, null, left]Based on the well-known concept of second language loss or "attrition," the IELTS partners recommend a 2-year validity period for the test results, while it is up to each organisation to choose a validity period that meets their needs."

https://ielts.idp.com/uae/about/article-validity-of-ielts

,請問如果考第一次成績不理想,再第二次,第二次的成績會受影響嗎?d大學會知道是第幾次考嗎?

謝謝

LeeCC 發表於 23-10-19 11:28
,請問如果考第一次成績不理想,再第二次,第二次的成績會受影響嗎?d大學會知道是第幾次考嗎?

謝謝 ...

ielts 是不會顯示考第幾次, 每間大學要求不同, 符合要求就可以

HTLT 發表於 23-10-19 09:18
我女中五, 10月尾考, 2025年9月或10月頭大學開學日, 剛好兩年.

X2

poonseelai 發表於 23-10-19 10:54
如果你咁肯定就無問題, 我之前試過找答案但找不到, 身邊亦無認識的人中四升中五暑假考

其實你報ucas時不 ...
假設:

中四升中五暑假 考IELTS(Jul-Aug  2024)
中五升中六暑假 IELTS 第一年(Jul-Aug  2025)
中六升大一暑假 IELTS 第二年(Jul-Aug  2026)

到Jul 2026 塵埃落定

點解驚 IELTS 會過期?

擔心便中四升中五暑假 的八月考。

2jkidsfather 發表於 23-10-19 14:25
假設:

中四升中五暑假 考IELTS(Jul-Aug  2024)

有一個說法係計大學開學時, 即你個例子2026年9月 or 10月, ietls是否仍有效, 這個我唔肯定,亦查唔到答案, 見過 student room 有講唔好早過10月考。我唔知正確答案,各位家長自行決定啦

其實我D孩子已大學畢業, 我只係路過分享下我所知, 各位有更新更準確資訊隨便分享, 88

(2) 中 ...

睇你目標係去邊度升學

- 去英美加, (1) (2) 都無問題

- 去澳紐, (1) 都唔得, 因為未考澳洲大學份 IELTS 成績已過期

如果想英美加澳紐全部一齊考慮, 最早係 中五上學期聖誔假, 或中五復活節假

洋蔥頭媽咪    發表於 23-10-19 21:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-10-19 18:16
睇你目標係去邊度升學

- 去英美加, (1) (2) 都無問題
想請問一句, 如果讀緊IAL課程, 想 target埋澳洲, 是否和IELTS一樣, 有兩年有效期這東西要考慮?  

2jkidsfather 發表於 23-10-19 09:55
IELTS 成績會係報ucas 時呈交,ucas deadline 在一月,有CO出最遲在四月,就算那時才呈交IELTS 成績,IELT ...

唔肯定樓主會去邊個國家,亦唔一定係報 UCAS ,有啲地方有可能會過期㗎,所以我仔都係中五考最穩陣。

jaycee_mami 發表於 23-10-19 20:56
想請問一句, 如果讀緊IAL課程, 想 target埋澳洲, 是否和IELTS一樣, 有兩年有效期這東西要考慮?  
...
澳洲大學普遍8月左右先開始收生面試, 到11/12月先出offer, 2月左右先開學, 所以 IELTS 有效期最好要去到出offer後註冊前, 即係12月底就安全
另外要留意, 澳洲部份大學 (如University of Melbourne), 要求高中畢業兩年內先報得 (多過兩年唔接受申請)

jaycee_mami    發表於 23-10-20 09:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實 大家咁早考嘅?我補十多年,通常都係大學/移民局開Offer出來,學生至開始準備去考。間間U要求有唔同,其實等到佢寫明要乜Offer至考都好OK喎。除非你好有把握一Take過份份Paper都高分到過 7  (Undergrad計,份份過 7 係超穩陣),唔使到時忽然見要求可能未達標又要考過。

3Meowshome 發表於 23-10-20 12:54
其實 大家咁早考嘅?我補十多年,通常都係大學/移民局開Offer出來,學生至開始準備去考。間間U要求有唔同, ...
我諗大家都係想早啲完成一件事,煩少一樣嘢啫

3Meowshome 發表於 23-10-20 12:54
其實 大家咁早考嘅?我補十多年,通常都係大學/移民局開Offer出來,學生至開始準備去考。間間U要求有唔同, ...

就係驚未達標,太遲考的話,趕唔切,又要同時預備dse,所以都係早d考第一次
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊