用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教港島最band 1A 學生, 自行通常㨂乜? ...
樓主: Dreamingday
go

請教港島最band 1A 學生, 自行通常㨂乜?   [複製鏈接]

Calaci 發表於 23-10-19 00:27
原來QC有咁多,謝謝資訊

唔客氣,互相學嘢。

heidya 發表於 23-10-19 12:56
港島最band 1A 學生, 自行唔可以揀尼D 學校嗎?
B1a學生會揀呢啲學校嗎

Dreamingday 發表於 23-10-19 01:16
問題係多band 1A 報嘅話, 小朋友可能連interview 都冇機會, 所以先想知道有邊幾間我band 1A 報

...

SJC 全in。

ok3 發表於 23-10-19 23:10
唔會的嗎?

ok3 發表於 23-10-19 23:10
HK1 SJC
HK2 皇仁
HK3 - | 張祝珊 B1A学生会选这三间学校吧。

lot888 發表於 23-10-18 07:03
又唔駛次次搬CC出場,未必人人可以或願意負高昂學費,嘅然樓主有個wish list,list內我首選皇仁,次選如考 ...
Can't agree any more

回覆 Dreamingday 的帖子

一般B1A,不會揀英皇,英皇應該是B1B。

heidya 發表於 23-10-20 08:53
唔會的嗎?
會的嗎

猴子爸 發表於 23-10-20 10:14
HK1 SJC
HK2 皇仁
HK3 - | 張祝珊 B1A学生会选这三间学校吧。
呢啲咪就係正常人嘅建議囉

如我無記錯, 上年皇仁同英皇大約都係 4xx (4百頭) 個申請... 因為我記得最尾交表嗰日, 有係D whatsapp group 見到有人報臨 cut off 前既 application number....

KC 係 KC1xxx
QC 係 230xxx

印象中 QC 仲少過 KC

siukaipp 發表於 23-10-20 15:31
如我無記錯, 上年皇仁同英皇大約都係 4xx (4百頭) 個申請... 因為我記得最尾交表嗰日, 有係D whatsapp grou ...
过往QC通常收600左右自行申请,去年只有400+?

siukaipp 發表於 23-10-20 15:31
如我無記錯, 上年皇仁同英皇大約都係 4xx (4百頭) 個申請... 因為我記得最尾交表嗰日, 有係D whatsapp grou ...

上年QC限期前一日入表,編號係四百中

200904 發表於 23-10-20 11:18
回覆 Dreamingday 的帖子

一般B1A,不會揀英皇,英皇應該是B1B。

點解B1A生唔會揀KC?

A校既1A生,可以係全港該區既1B/C生,就算強小學既所謂1A前列生,入到強校一樣要被參與適應班,甚或B校既1B生都可以唔使上適應班~

KC咁弱咩?剛考有朋友仔仔就係KC畢業生,DSE成績係1A+,咁莫非佢當年唔係1A生?~

EK評級參考下仲可以既,用於評估某些中學收生質素,就未必準確了~

回覆樓主:

相信,就算中西區既小學,不少B1A生自行都係KC做胆,睇下佢地升中派位,都係非常本區為主。若果真係心頭如此之高,非QC不取,咁可能佢地係冇睇往績派位了~

個人覺得,若係港島男生,又係B1中前列,官津只會係QC/SJC/KC去做選擇,B1A前列有乜好擔心?6年後自己生生性性,DSE一樣可以取返1A成績。要担心下既,都係該些中學中後面果班學生~

B1A生唔一定揀咁高,有啲人為穩陣或唔想壓力大,揀B1C校的。又有人pre-S1考差啲,唔想讀精英班。

回覆樓主:

記得19年果陣,港島級頭(二線頭一線尾學校,前三級頭)自一皇仁,自二英皇,最後入咗英皇。點解自二唔填張祝珊,DSE好過KC哦,咁人家buy的係傳統名校囉。呢個時候St Joe,聖保羅書院都未有KC熱門。當時像呢種大級頭的港島男仔,都系三種選擇,聖保羅男女,皇仁,英皇。
宜家官校唔像以前咁熱門了。所以選擇中學,六年後可能並未像現在咁熱門。成績也可能退步,關鍵還系要睇仔女鐘唔鐘意,自己選擇自己鐘意的學校,自然會上心去讀,對自己負責囉。

heidya    發表於 23-10-21 10:01

ok3 發表於 23-10-20 15:07
會的嗎
一定有會的,同時一定有唔會的

mcl233 發表於 23-10-21 02:44
點解B1A生唔會揀KC?

A校既1A生,可以係全港該區既1B/C生,就算強小學既所謂1A前列生,入到強校一樣要被 ...
請教下,何謂DSE成績係1A+?

2jkidsfather 發表於 23-10-21 10:32
請教下,何謂DSE成績係1A+?

是旦啦,玩EK要學玩自創自訂自強~

1係1/3,加過A又係1/3,有個+又係當中1/3~

回覆樓主:

如果睇所謂1A校,自己又係1A生,我就會睇下所謂**有幾多粒了,張祝21年有40粒,23年得27粒。我估,計**就唔係坊傳咁理想了,咁偏愛1A,若果真係真1A生,全港頭11.1%,莫非仲去睇33222?,33222係全港~50%,就算睇5+%,都唔可以用嚟睇1A校,何況用嚟比較張祝VsKC~

庇記某年得38個**,都令校內人仕彈起啦,而,張祝人数係多於庇記。張祝對於1A生而言,真係好過KC?~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊