用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教港島最band 1A 學生, 自行通常㨂乜? ...
go

請教港島最band 1A 學生, 自行通常㨂乜?   [複製鏈接]

如果係band 1A , 自行通常會揀邊兩間?

HK1 SJC 英皇 聖類斯 | 高主教
HK2 皇仁 港華 | 聖鄧
HK3 - | 張祝珊 聖馬可 中婦 港民 筲官

4    0    0    0

Dreamingday 發表於 23-10-18 00:20

QC SJC

Dreamingday 發表於 23-10-18 00:20

最top會去SPCC,唔需要自行

ekhc    發表於 23-10-18 11:27

又唔駛次次搬CC出場,未必人人可以或願意負高昂學費,嘅然樓主有個wish list,list內我首選皇仁,次選如考慮舊生網,就SJC,成績就可能張記。

HK-MAN    發表於 23-10-18 08:31

首選皇仁
次選 SJC/港華/張祝珊 睇下鍾意邊間

QC,CCSC。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

除成績外,仔仔有甚麼興趣?對中學生活有冇甚期望?
成績當然重要、重要,同重要。但若除了跑成績外,中學別無其他 happenings,怪可憐啊……

QC+張祝山/中婦

其實答案呼之欲出。
自一皇仁。
自二,來來去去都係哪幾間學校。
你自己心儀哪間?

過去三年 閣下小學的 Band 1A 學生派了去什麽官津中學?

lot888 發表於 23-10-18 07:03
又唔駛次次搬CC出場,未必人人可以或願意負高昂學費,嘅然樓主有個wish list,list內我首選皇仁,次選如考 ...

係呀(emoji)其實我小朋友係band 1b-c, 自行唔想同最top 嗰啲爭

manmonster 發表於 23-10-18 08:55
除成績外,仔仔有甚麼興趣?對中學生活有冇甚期望?
成績當然重要、重要,同重要。但若除了跑成績外,中學 ...

小朋友中意足球, 係足球校隊, 數學較好

Dreamingday 發表於 23-10-18 13:25

鍾意足球,咁多間入面得sjc wy較適合,但呢兩間想以成績入,基本上要1A生,除非小朋友有踢球會,而教練又會refer佢中學去試腳,又踢得好好好有potential嘅話,就有機會1B/C起自行都會收。否則,只踢校隊的話,我自己會搏自一華仁,自二就睇你想自行離場定預咗大抽獎喇?如想自行離場學校我會試RC,如想搏大抽獎,我會填sjc(呢個係順應小朋友嘅興趣,搏自行後補入)!

Dreamingday 發表於 23-10-18 13:25

最B1A學生係港島可以好多選擇。但真係B1A官津中學係EK吹水員口中係少選擇既~

若只計足球,近期大熱應該SJC吧,WYHK應該其次~

why not 玫瑰崗? 閩僑? 協同? 聖士提反堂中學? 保良局慧妍雅集書院? 培英?

heidya 發表於 23-10-18 15:24
why not 玫瑰崗? 閩僑? 協同? 聖士提反堂中學? 保良局慧妍雅集書院? 培英? ...

慧妍雅集執咗笠好耐啦,變咗耀中幼教。其實應該報基督教崇真,聽講佢收band 1a的。

heidya    發表於 23-10-19 09:11

回覆 Dreamingday 的帖子

其實B1A係乜嘢學校都可以揀既 有啲人鍾意無壓力讀書嘛, 咁你個仔係B1B-C就要睇餸食飯囉
足球校隊隊員咁有無track record?  如果有既, 可以試SJC或者港華

heidya    發表於 23-10-19 09:11

Dreamingday 發表於 23-10-18 13:23
係呀(emoji)其實我小朋友係band 1b-c, 自行唔想同最top 嗰啲爭

知唔知學校近年升中往績
呈分排名靠前/相近獲什麼取錄?
從中看看那些較有機會的有無心儀

"最"B1A, 解读为“最top B1A"学生,足球校隊, 數學較好。有什么学校不可以选择?QC都有足球校隊。
SJC就自2啦。

回覆 猴子爸 的帖子

你誤會咗喇, 佢個仔係B1B-C, 足球校隊, 數學好, 想問下B1A既會揀咩學校然後佢就避開
講真句B1A真係"任我行", 仲要家陣有啲家長鍾意"降呢求必入", 點估呀?!

BB-Tiger    發表於 23-10-20 10:20
heidya    發表於 23-10-19 09:12
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊