用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 cais宣道--關於語境和學制
樓主: yutochung
go

[小學] cais宣道--關於語境和學制 [複製鏈接]

yutochung 發表於 23-10-17 08:15
所以其實會比英制學校慢一年?我女讀緊英制一年級,擔心明年入讀cais g1學習內容需要repeat一年
...
其實最好就去一去學校睇下For example you can go on a school tour and ask for work samples of Preparatory (Year 1) children, and then you can compare the standard of your child's work at their school.

yutochung 發表於 23-10-17 08:15
所以其實會比英制學校慢一年?我女讀緊英制一年級,擔心明年入讀cais g1學習內容需要repeat一年
...

點解唔繼續英制呢?

bidbidyumama 發表於 23-10-30 23:58
點解唔繼續英制呢?

宜家係kis讀緊year1啊,宣道應該係比kis好?同埋都打算翻加拿大讀高中,讀翻加拿大學制係咪好d?

yutochung 發表於 23-11-1 00:15
宜家係kis讀緊year1啊,宣道應該係比kis好?同埋都打算翻加拿大讀高中,讀翻加拿大學制係咪好d?
...
May be slightly better as schools in Canada don't have to assess his/her Eng level by then, but  not material enough to switch school because of this.  However, if you want to upgrade for a better school, what you said is true.

yutochung 發表於 23-10-15 15:33
請問cais的英語語境係咪一般?
學生係咪喜歡在校講粵語?
cais走加拿大學制,係咪學術會好麻麻?

[size=1.25em]請問cais的英語語境係咪一般?--->語境方面, 校內除中文課外一律係英語, 語境應該和其他IS無咩大分別
學生係咪喜歡在校講粵語?--->呢個問題, 幾年前小朋友讀PREP時我有問過佢, 佢話老師有講校內語言係英文, 我亦有問過佢有無小朋友平時講中文, 佢話無, 自己日常觀察(義工或接放學) 無在校內聽過小朋友之間講廣東話, PLAYGROUND LANGUAGE都係英文, 校外PLAYDATE小朋友都係講英文 (因為習慣左)
cais走加拿大學制,係咪學術會好麻麻?--->唔清楚
例如數學係咪甚至學得比其他is慢一年?--->無比較過, 但整體學術程度唔覺得深
cais係咪真係傳聞中多作業多考試又要默寫單詞?--->暫時G2仲係好輕鬆, 功課睇HOMEROOM TEACHER(班班不同), 不過即使有功課都唔會多, G1試過
[size=1.25em]每日有一張好簡單的WORKSHEET, 上到G2又無功課, 英文無默寫過, 中文間唔中有默下單字 (好簡單)

yutochung 發表於 23-11-1 00:15
...

如果同kis 比,CAIS 應該好d
起碼中文都好d

如果真的要很好的academic, should try d chur s 嘅IS? Eg: gsis, sis, hkis.  唔係英制同Alberta 嘅分別,就算Esf 小學都唔係深,好多小朋友出去補習including math

wg_ann 發表於 23-11-7 10:59

多謝解答,請問多吾多學生外補?補d咩甘?

yutochung 發表於 23-11-20 15:57
多謝解答,請問多吾多學生外補?補d咩甘?

My friend happy learning style 主要俾錢ECA, 音樂運動

好睇個家長要求

好多家長Esf ics 外補中英數

Cais math 一定淺過local school

但cais vs kis 我一定揀cais

喜歡英制why not kellet
易入d有nais , fis
I will choose these over kis

回覆 bidbidyumama 的帖子

ESF 是國際學校,母語是英文教學,為何仲要補英文?

dr.gigiwong 發表於 23-12-3 21:46

ESF 是國際學校,母語是英文教學,為何仲要補英文札?
相信係writing

dr.gigiwong 發表於 23-12-3 21:46

ESF 是國際學校,母語是英文教學,為何仲要補英文?

其實IS 都好多人補英文
精益求精
等如中文學校都好多人外補中文
英文直私都好多補英文

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊