用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 cais宣道--關於語境和學制
go

[小學] cais宣道--關於語境和學制 [複製鏈接]

請問cais的英語語境係咪一般?
學生係咪喜歡在校講粵語?
cais走加拿大學制,係咪學術會好麻麻?
例如數學係咪甚至學得比其他is慢一年?
cais係咪真係傳聞中多作業多考試又要默寫單詞?
求各位用家解疑
   1    0    0    0

朋友個女在讀G1,每天都有功課 ,看來幾有系統。

我小朋友平時返學都係講英文
本來美加同英制數年級都唔同數法,一個 12 年,一個 13 年,所以唔會慢一年啊

回覆 yutochung 的帖子

其實大部分IS 都係講英文,最多放學係屋企講廣東話考試G7先有
功課就just right, 學校會要求學生每日至少睇20分鐘書,不時會有project

朋友子女想插班中學,想知有IBDP未?

Radiomama 發表於 23-10-16 18:16
https://www.ibo.org/school/061398/
IB school since July 2020, but not able to search any IB results yet

請問cais係咪一定要買個人資本證(56萬)
如果唔係必須,咁年度徵費(28000)係每年比定好似ESF咁,只比入學果年(1次)?

Lttchristy 發表於 23-10-16 22:08
請問cais係咪一定要買個人資本證(56萬)
如果唔係必須,咁年度徵費(28000)係每年比定好似ESF咁,只比入 ...

可以選擇唔買ICN,但每年需要俾capital levy 28,000 (有機會調整)

Adiezz 發表於 23-10-16 23:43
可以選擇唔買ICN,但每年需要俾capital levy 28,000 (有機會調整)

thank you

Mrspan 發表於 23-10-16 14:30

請問g1 interview 考咩啊?

Mrspan 發表於 23-10-16 14:30

請問g1數學學d咩?10以內加減?g1有每週聽寫單詞嗎?
謝謝

kthklyj 發表於 23-10-16 15:40
我小朋友平時返學都係講英文
本來美加同英制數年級都唔同數法,一個 12 年,一個 13 年,所以唔會 ...

所以其實會比英制學校慢一年?我女讀緊英制一年級,擔心明年入讀cais g1學習內容需要repeat一年

cherchoi 發表於 23-10-16 18:04

其實大部分IS 都係講英文,最多放學係屋企講廣東話考試G7先有

多謝解答

Radiomama 發表於 23-10-16 18:16

https://www.caisbv.edu.hk/ib/

yutochung 發表於 23-10-17 08:15
所以其實會比英制學校慢一年?我女讀緊英制一年級,擔心明年入讀cais g1學習內容需要repeat一年
...

不如咁講,學習內容是否repeat唔直接關點叫個grade/year事,大家都係相若年齡讀完大學。香港都係P1先開始正式教育,但無人會話驚香港課程教慢一年。

我之前因為計劃移民嘅原因,有比較過英國vs Alberta小學課程(但係我就唔清楚CAIS係咪跟足Alberta 進度)。英國課程確實在初小階段英文、小學階段數學係教快好多,到高年級差距會縮窄。如果你女係讀完Y1去G1應該都幾多內容repeat。你可以自己睇下:

https://education.alberta.ca/media/3115252/2016_k_to_9_math_pos.pdf

https://education.alberta.ca/media/160360/ela-pos-k-9.pdf

不過repeat一年我覺得又唔係太大問題,返新學校好多野要適應,學業只係其中一樣。另外,一般國際學校老師會都俾返相應嘅challenge學得快嘅小朋友,唔會由得佢悶一年,尤其香港嘅小朋友因為各種原因好多都學習超前,佢地應該有經驗handle。

唔係慢一年,係大家數法唔同

https://www.caisbv.edu.hk/admissions-policy/

kthklyj 發表於 23-10-17 13:18

唔係慢一年,係大家數法唔同

又好似吾止年級叫法唔一樣喔,
研究咗一下Albeta課程,用一年級數學舉個例,
英制學校一年級(即cais k3),已經學緊20以內加減,
Albeta一年級先開始學20以內加減。
甘其實係咪變相學慢左一年?
就係吾知cais係咪跟足Albeta個課程框架

dem0cracy 發表於 23-10-17 10:25
不如咁講,學習內容是否repeat唔直接關點叫個grade/year事,大家都係相若年齡讀完大學。香港都係P1先開始 ...

多謝解答,睇咗下albeta課程框架,如果英制學校轉albeta學制,數學黎睇就需要repeat咗好多野 吾知cais係咪跟足albeta個框架設計課程

回覆樓主:

吾好意思,一時手快Alberta串錯咗

yutochung 發表於 23-10-17 15:55
多謝解答,睇咗下albeta課程框架,如果英制學校轉albeta學制,數學黎睇就需要repeat咗好多野   ...

小學課程由 Y1/G1 開始
Y2 轉 G1 少不免有重覆
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊