用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b3 中學細分
go

b3 中學細分 [複製鏈接]

我見 ek 入面好似冇乜好明顯對於b3 既細分(好似b1/2 abc 咁樣),請問各位應該點分呢?

四班/ 3322+2 10-20% --- 3a?
三班/ 3322+2 長期10%以下 --- 3b/c?

歡迎大家交流意見
   1    0    0    0

EK大部分家長的子女係精英,所以少人會討論弱勢學校。band 3再分類的意義不大,學校嘅主要目標係教你做個好人,何況大部分也不會公佈DSE成績,你想分都分唔到。

heidya    發表於 23-10-15 11:40
HK-MAN    發表於 23-10-14 20:30

BAND3睇校風(坊評)多過成績,有留意過本區B3想睇成績都幾乎冇公佈33222,有2 率或者少數升學喜報已經算係咁。

heidya    發表於 23-10-15 11:41

eit2003 發表於 23-10-14 15:23
我見 ek 入面好似冇乜好明顯對於b3 既細分(好似b1/2 abc 咁樣),請問各位應該點分呢?

四班/ 3322+2 10-20 ...

EK 的家長多數問神校和Band 1 中學。因為他們知道來EK問,才問到最堅最有用的資料。

Band3學校校風重要d

就算入左,中一畀心機考好d,中二可以去band 2插班

朋友仔讀band3直資,佢話頭10名裡面好多個都插班成功入band 2頭至中的津校

所以 b3 之間好難分到 dse 成績上既差距,索性唔分?但咁樣對 b3生家長唔太公平,人地 b1咁多資料自己就乜都冇

eit2003 發表於 23-12-27 21:02
所以 b3 之間好難分到 dse 成績上既差距,索性唔分?但咁樣對 b3生家長唔太公平,人地 b1咁多資料自己就乜 ...

band 3大部分無心機或無能力讀書,仲講成績有咩意思?天生我材必有用,唔係個個要讀書嘅。

10090 發表於 23-12-28 07:09
band 3大部分無心機或無能力讀書,仲講成績有咩意思?天生我材必有用,唔係個個要讀書嘅。
...

揀Band 3,留意下不同學校的高中APL有什麼選擇,見過有學校宣傳APL有航空業,學校自己有設備培訓學生,,如果不適合傳統DSE科目,,行行出狀元,APL不失為好選擇

好多學校APL都是中五才開始,部分band 3學校中四就開始APL

Band1一樣有人唔鐘意讀書,只係家庭資源較好,父母時間較多,生活環境較理想,部份亦得到上天眷顧而有較好成绩晉身名校。相反band3,資源及各方面有所缺,暫時落後。現階段,家長不需太理會這些成绩上的數字,重點是幫小朋友努力做好自己,多D鼓勵,先輩有一篇好好文章'為學'內已指出重點,可以看看。每人起跑時間,速度,方向,終點不一樣,亦不需一樣。家長最不應用大眾所謂框架,限制小朋友發展,未戰先敗。努力。

lkk-c6    發表於 24-2-6 18:28
twhkleung    發表於 23-12-28 11:33
bettyay    發表於 23-12-28 10:19

lot888 發表於 23-12-28 09:56
Band1一樣有人唔鐘意讀書,只係家庭資源較好,父母時間較多,生活環境較理想,部份亦得到上天眷顧而有較好 ...

我小朋友讀band 2A,每年都有來自Band3級頭幾名的插班生

eit2003 發表於 23-12-27 21:02
所以 b3 之間好難分到 dse 成績上既差距,索性唔分?但咁樣對 b3生家長唔太公平,人地 b1咁多資料自己就乜 ...

我都認為開三班還是四班係一個分界線,此外,最緊要當然都係校風。識人知道自己小朋友B2中學都無望,就搵咗幾間目標B3中學,然後親身在lunch time或放學時間用幾日時間在學校附近觀察下學生嘅表現,真係有分別㗎喎。真係可憐天下父母心㗎。
至於以後嘅出路,其實有好多嘅,就算唔講轉校,淨係VTC喺中三之後都有好完善嘅系統課程,

係呀,之前已分享,有些人幼院被發力,初小發力,呈分發力,初中發力,什至選科後才發力亦大有人在。家長真不應小看自己孩子,只要培養好性品,他朝成就可能遠超你想像。

B3學校自己都唔會拎成績做賣點,還是睇校風或者其他實用課程有冇興趣吧

lot888 發表於 23-12-28 10:22
係呀,之前已分享,有些人幼院被發力,初小發力,呈分發力,初中發力,什至選科後才發力亦大有人在。家長真 ...

作為父母初心,我要求小朋友有健康、好人品同有努力嘗試做好成績
冇健康做乜都唔成
冇好品行,幾叻都冇用
成績就係對自己所做嘅嘢負責,可以係學術、音樂、運動、生活各項各項!有努力過,對得起自己就可以

lctang    發表於 24-2-12 14:27
minichong28    發表於 24-2-6 12:14
babybabykaka    發表於 24-1-5 10:16
Cherryroy    發表於 23-12-29 22:43
LeeCC    發表於 23-12-28 13:16

回覆 bettyay 的帖子

非常好,你已預備進入人生勝利組。

bettyay    發表於 23-12-28 13:20

猴子爸 發表於 23-12-28 10:19
我都認為開三班還是四班係一個分界線,此外,最緊要當然都係校風。識人知道自己小朋友B2中學都無望,就搵 ...

如果英文較好,中三之後可以考慮VB,一樣可以報大學,好過勉強揀無興趣的dse傳統課程,白白浪費3年時間

eit2003 發表於 23-10-14 15:23

四班/ 3322+2 10-20 ...

大部份EK 會員,都是問神校和B1中學。問B2 中學只佔少數。

B3學校難分析嘅原因,係因為每年收生質素都唔穩定,總有部分學生有情緒或行為問題,令老師十分苦惱。教師的責任主要係處理學生行為問題,教學係其次。而且學生對學校冇乜歸屬感,成績較好的往往尋求轉校。唔少B3老師都做到心灰意冷。加上外界的歧視(例如曾經有出版社唔願意提供教學資源給B3學校。表明唔希望學校選用他們的課本),B3弱勢學校的路不易行。

UTB 發表於 23-12-29 13:27
B3學校難分析嘅原因,係因為每年收生質素都唔穩定,總有部分學生有情緒或行為問題,令老師十分苦惱。教師的 ...

乜間出版社咁巴閉

LeeCC 發表於 23-12-29 16:40
乜間出版社咁巴閉

當年我舊同學(他是某B3學校教師)要求出版商解釋,為什麼不提供教師用書,因為學校已把書名落了書單。對方冇解釋,只重申不會提供任何資源給學校。
由於他問我借教師用書影印答案,所以我先知道有這一回事。

另外補充一點,有個別古惑B3學校,會向小學家長聲稱學校係B2,其實學校仍然係B3。某些中學的banding 唔容易確定,外界都係估估下,只有學校最清楚自己收了那些程度的學生。但學校是否願意誠實地透露學校的 banding 亦是一個問題。總之升中資訊透明度不足,容易被有心人混水摸魚。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊