用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 英文科口試未來可能會改在網上考核
樓主: 2jkidsfather
go

DSE 英文科口試未來可能會改在網上考核 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-10-13 15:33
你真唔知定假唔知!
發展教育市場同發展AI
繼而發展埋駭客市場, 搵駭客DoS對手網絡令對手失分

咁咪百花齊放囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Rpp 發表於 23-10-12 23:15
唉,三日兩日香港教育制度又變,感到無所適從,有點想送女出國讀書了。
...

往後仲有排突變,錢銀唔係問題出國讀無咁嬲

2jkidsfather 發表於 23-10-12 15:13
DSE|考評局研英文科口試改網上考核 暫未有實施時間表 (HK01)

中丶英語文科改變越來越多.......
這段新聞最重要的一句: "研究結果顯示,「網上考核形式大致可行,參與研究的師生亦反應正面」。"

香港家長、學生有得say, 有得反對咩?玫瑰岡中學生救校影片俾下架,知乜事啦!

dearmm 發表於 23-10-16 08:34
香港家長、學生有得say, 有得反對咩?玫瑰岡中學生救校影片俾下架,知乜事啦!
...

張校服相令我諗起9月剛播完個套那年盛夏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dearmm 發表於 23-10-16 08:34
...
說得對。

hkpapa852 發表於 23-10-13 14:51
話晒係指定試場, 有問題可馬上反映.
但網上考係咪又要全部人係指定試場先?

現在可以選擇IELTS Online。

https://ielts.idp.com/prepare/article-o-is-for-ielts-online

BHA 發表於 23-10-16 14:31
現在可以選擇IELTS Online。

https://ielts.idp.com/prepare/article-o-is-for-ielts-online
IELTS online 好似都係要去指定試場考
Pearson 一樣

hkpapa852 發表於 23-10-16 14:39
IELTS online 好似都係要去指定試場考
Pearson 一樣

IELTS online 跟 PTE Academic Online嘅網頁好似話有at-home version。

https://www.pearsonpte.com/pte-academic-online

我小朋友冇考過唔係好肯定。但係今年3月考Duolingo English Test係喺屋企考。

https://englishtest.duolingo.com/test_takers

BHA 發表於 23-10-16 16:16
IELTS online 跟 PTE Academic Online嘅網頁好似話有at-home version。

https://www.pearsonpte.com/pte- ...
EDB 呢排想將 DSE 英文科 同 IELTS 成績作對比,向有考DSE及IELTS學生透露其IELTS成績

2jkidsfather 發表於 23-10-21 10:37
EDB 呢排想將 DSE 英文科 同 IELTS 成績作對比,向有考DSE及IELTS學生透露其IELTS成績
...

“向有考DSE及IELTS學生透露其IELTS成績”

学生如果真的考了两个试,自己必定知道自己成绩,也不需要等 EDB。

以前考評局係先找知道DSE英文科考生成绩,然后找自愿学生考IELTS。

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

DSE头一两屆,考評局已经跟IELTS做了对比,我刚刚看到2019年也有做对比。我觉的是让外界知道香港DSE英文仍未退步。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

2jkidsfather 發表於 23-10-12 15:13
DSE|考評局研英文科口試改網上考核 暫未有實施時間表 (HK01)

中丶英語文科改變越來越多.......

HK01 的報導唔好信哂    明就明

2jkidsfather    發表於 23-10-23 12:20

connielamyee 發表於 23-10-22 13:08
HK01 的報導唔好信哂    明就明
咁又不是只得 HK01 報導

ANChan59 發表於 23-10-22 12:18
“向有考DSE及IELTS學生透露其IELTS成績”

学生如果真的考了两个试,自己必定知道自己成绩,也不需要等 E ...
考試模式不同,對比有意義嗎?

2jkidsfather 發表於 23-10-23 12:22
考試模式不同,對比有意義嗎?

我記得當時考評局因為擔心DSE英文第二語言水準認受性,所以作出對比。你這個問題應該係問考評局,我都認為冇乜意義。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊