用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 德育
發新帖回覆
go

德育 [複製鏈接]

幾天前在31台電視看到一個以教育為討論直播,看到有些提問,現今既迎新營攪黎做咩?做到迎新既真正意義?為何要晚上攪?另外一天既交流團有咩好交流,居然仲會維持有一天既安排行程?從小幼稚園以致小學高高掛既德智體群美既德去晒邊?  EK有好多好有知識份子既家長,應該去這個論壇現場回應可能會更好,我估計起碼會好過那些官員回覆.
孩子都準備步向大學路途上,雖未知會否留港就讀,因應部份問題都會一起討論一翻.
   0    0    0    0

天外之人 發表於 23-10-11 12:23
幾天前在31台電視看到一個以教育為討論直播,看到有些提問,現今既迎新營攪黎做咩?做到迎新既真正意義?為何要 ...
讚!
究竟,有幾多家長會真正重視德育?

天外之人 發表於 23-10-11 12:23
幾天前在31台電視看到一個以教育為討論直播,看到有些提問,現今既迎新營攪黎做咩?做到迎新既真正意義?為何要 ...

另一個講法:香港是考試式教育.

升大學是一種解脱.
組爸/組媽.經歷了社會.
先把經歷分享.
大解脱.

我們用道德層面,是解決不了他們的心理問題.

父母本身差, 或平日小溝通, 甚至乎你說子上大學, 便當是脫困, 都可能是問題.但我相信大部份學生, 都是分得出對錯, 只是抵受不住群眾壓力啞忍.

那麼便不是個人問題, 而是証明需要監督活動!
校方監督責無旁貸, 為人師表, 明知有問題, 錯誤都退縮, 名節保身, 其實都幾羞恥!

加樂爹 發表於 23-10-11 22:58
父母本身差, 或平日小溝通, 甚至乎你說子上大學, 便當是脫困, 都可能是問題.但我相信大部份學生, 都是分得 ...
德育.在家父母容易做好?還是學校/大學/老師……?

老師,被追業績.擺好同學成績已經不容易了.
學生品德.時間何來?

甚至多少父母覺得德行重要?

有多少父母會分享: 我囝囡孝順,善良,沒有惡念,…

大多分享: 我囝人中龍.成績超卓……

……

價值觀如是

德育, 價值觀當然由父母教育, 怎麼樣的人生, 值得去想, 去灌輸.
我針對是迎新營有濫毒, "抽水", "意識不良活動", 欺凌...
這些不單是個人價值觀及德育問題, 可讓那些人推崇說個人選擇, 喜好.
而是, 利用郡體活動, 壓力, 令到那些年紀尚青, 又不想say no 既新生參與.

學校既授權學生搞活動, 但眼見差不多年年都有問題發生.
怎能沒有尺度底線, 始終活動離不開學校?
(除非,日後新生營直接向政府申請集體活動, 繞過學校, 那你玩更甚的成人Party, 就用社會標準罷!)

既然應該有底線, 大學視而不見, 就是失職罷!
不能用大學生成長了, 他們可以有自己的自由, 選擇權為原因.

我就以成人角度看, 社會上有不同的social norms.  
每個人在不同場合, 位置, 就有個預期責任.
你可以試衝, 但在有形/無形下的規則下, 你可有罰則.

底線要切實去定, 罰則要清晰...

繼然之, 就是監管罷?

學校可以有重/輕的監管系統, 但當迎生營經常發生問題, 而學校又解釋唔到現有監管做了什麼? 為什麼會失效? 日後要如何防止?  

我們是以社會持份者角色看, 這個大學便有本身責任去解釋, 跟進!

加樂爹 發表於 23-10-12 10:37
德育, 價值觀當然由父母教育, 怎麼樣的人生, 值得去想, 去灌輸.
我針對是迎新營有濫毒, "抽水", "意識不良 ...
Make it clear and simple.
你舉例是犯法行為.
交由警方.

校方也不應該處理.

加樂爹 發表於 23-10-12 10:37
我針對是迎新營有濫毒, "抽水", "意識不良 ...

了解過其它地方國家既迎新活動,真係香港比較多偏向犯錯方向,仲要係多年不變及大學冇跟進問題,若然學生既品行德育係好,不論攪什麼都應該唔會涉及到犯錯方向,係咪真係以為做了大學生,可以唔理會後果,任意妄為咁自由做自己想做既野? 能有這樣心態德育品行一定從小形成,這些學生由小學到中學學校比既所謂操行是否失準?香港既大學剩係識招"智"既學生?著重既德智體群美既"德"去咗邊?怪不得社會上好多"智好""德唔好"既所謂人才,全都用喺偷呃拐骗發展,好像最近JPEX事件/令客人買套票之後關門大吉事件.

我唔係呢代人, 可能是溝通對口罷? 是時代變, 德育標準變?
我雖然唔同意佢地, 但我會留個空間罷.

呢個我諗都會同仔女討論下, 自己係本質是什麼, 對朋輩又應怎樣相處.

老土的講:

你怎樣待人, 人怎樣代你.
近珠者赤, 近墨者黑.

德育並不能完全是一套規則, 但個人必定要自省要怎樣的一個人生!
你舉JPEX 案, 阿林X 呢D, 之前連斬人都可以用來抽水, 我不想講這種是什麼人!
家教? 縱然佢自己不同意, 大家有定論.

親君子, 遠小人...

怎樣過人生, 自已態度, 自求多福.

加樂爹 發表於 23-10-14 00:01
老土的講:

你怎樣待人, 人怎樣代你.
X作,是一朝得志.語無倫次.之輩.
一眼見底嘅精英階級.

出問題是遲早的事.

係家教和智慧水平低的傑作!
以為聰明,卻害已害人.
結果,是死蠢一名.

……

如果,這是一個例子.
家長如何編排子女的成長.

……

https://youtube.com/shorts/3XWZj0yw8B4?si=nLEPmWOuQ7Ywks2F

傳知識.也要傳德行.

見仁見智.

https://www.stheadline.com/break ... 6%E7%AF%80%E7%9B%AE

又一單學得好,但德育差的例子,父母顧著揾食,衹理會孩子入咩好學校有咩好分數將來揾到幾多錢,學校衹理會孩子為學校可以得到什麼名利,表面全都為孩子好,冇真正理會孩子成長路既教導,先會教出大學迎新營出現那些問題事件,學生講出咁玩法先配係香港學生畸形典範,怪不得好多出來社會後都容易步上歪路方向

天外之人 發表於 24-1-30 09:47
https://www.stheadline.com/break ... 6%E7%AF%80%E7%9B%AE

又一單學得好,但德育差的例子,父母顧著揾食, ...

你又怎知係父母無教?

個疑犯46歲啦, 自己負責啦

poonseelai 發表於 24-1-30 10:45

你又怎知係父母無教?
我所指出現今大部份係咁,就算97前同97後,這個階級觀念教育從沒改變過,家長們都不惜一切在小學就開始面對,衹係97後貧富差距越來越遠,這種觀念更延伸到幼稚園,而這位好色之醫生有冇比父母受教就唔知,不過肯定都八九不離十,成年了自然係自己負責,德育就係教育一個人一生言行舉指,更何況一般真係受過良好德育成長既孩子,品行方面大部份會有自我控制能力,分得清應該與不應該既事情而去做.

今天又看到一單新聞,四位年輕人晚上流連忘返,還做出打擾人事情,先唔講打擾事,年輕人咁夜在外面,家庭關係肯定唔好,這些問題唔係多年做成點會有咁既事發生.加上認識了壞朋友,自然走上歪路去,文中提及某南區中學,應該又不會是過百回應既貼內某位家長所指學校吧.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20240131/bkn-20240131074838794-0131_00822_001.html

天外之人 發表於 24-1-31 12:35
今天又看到一單新聞,四位年輕人晚上流連忘返,還做出打擾人事情,先唔講打擾事,年輕人咁夜在外面,家庭關係肯 ...

這個年紀, 同家長關係就大D, 唔係之前女廁裝攝錄機那間啩
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊